Vanhanen: Hallitus tukee turveyrittäjiä ja -työntekijöitä EU-rahastosta – Hoskonen profetoi turpeen veronkiristykselle ”kauheita kerrannaisvaikutuksia”

Energiaverotus

Hallitus käyttää EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa turpeesta leipänsä saaneiden tueksi, vakuuttaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Vanhanen sanoi eduskunnassa verolakeja esitellessään, että hallitus on sopinut rahaston käytöstä turvetta korvaavien investointien tukemiseen.

– Lisäksi samasta rahastosta tuetaan taloudellisesti elinkeinonsa menettävien turveyrittäjien ja -työntekijöiden sopeutumista ja laajasti kohdealueiden elinkeinotoiminnan monipuolistumista.

Vanhasen mukaan tarkempaa suunnitelmaa ei vielä ole, eikä myöskään siitä, kuinka suuri osa rahastosta tarkoitukseen käytetään.

– Mutta on selvää, että koko unionin elvytyspaketin eräs tavoite on se, että samalla hillitään ilmastonmuutosta ja kivihiilialueilla, turvealueilla pyritään haittoja vähentämään ja vastaavasti kohdistamaan rahoitusta siihen, että näillä alueilla kuitenkin pärjätään ja löytyy korvaavia keinoja, Vanhanen totesi.

Keskustan Hannu Hoskonen piti edelleen turpeen veronkorotusta yhtenä harkitsemattomimmista päätöksistä, mitä talossa on koskaan tehty. Hoskosen mukaan päätöksen kerrannaisvaikutukset tulevat olemaan kauheat.

– Olen ihan varma siitä, että nyt kun turpeen verokanta nousi ja se teki runkopuun polttamisesta erittäin kannattavaa, ensi talvena palaa niin tukkipuuta kuin kuitupuuta lämpökattiloissa. Sitä tuskin kukaan haluaa, vaikka hallitusohjelmassa muuta sanotaan, Hoskonen jyrisi.

Hoskonen arvioi, että ulkomaiset sijoitusrahastot ostavat voimalaitoksia pois, ja edessä on ”murhenäytelmä, jonka kokoa emme vielä tiedä”.

– Mitä tulee tähän rahastoon, JTF:ään, oikeudenmukaisen siirtymän rahastoon, sen rahat on kulutettu jo kymmeneen kertaan. Joka sinne jotain laskee, tulee pettymään, Hoskonen puuskahti.

Energiaveropakettiin sisältyvä teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n minimitasolle sai kiitosta myös oppositiolta.

– Tämä sähköveron kakkosluokan laskeminen EU:n minimiin on varmasti sellainen toimenpide, jota kaikki täällä kannattavat, uskoisin näin. Sillä vauhditetaan yhteiskunnan ja teollisuuden sähköistymistä ja samalla parannetaan kilpailukykyä, kokoomuksen Sari Multala kiitteli.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz muistutti Ruotsin saaneen vuosituhannen alkupuolella teollisuuden sähköveron alennuksella heti suuren kilpailuedun, kun isot konesalijätit rakensivat hankkeitaan.

Adlercreutzin mukaan sitä vasten on syytä toivoa, että näitä investointeja tulisi nyt enemmän myöskin Suomeen.

– Ja sen kautta tällä sähköveron laskulla voi olla hyvinkin iso työllistävä ja investointeja kasvattava vaikutus

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman luonnehti hallituksen esitystä ”monikärkiohjukseksi”.

– Ensinnäkin teollisuuden kustannuksia lasketaan pelkästään tällä ratkaisulla ensi vuodelle 200 miljoonaa, kaikki muut yhteensä laskettuna 300 miljoonaa. Tämä on oikea suhdannepoliittinen toimi.

Samaan aikaan kyseessä on Lindtmanin mielestä ympäristöteko.

– Tämä sähköveron alennus lisää huomattavasti polttoon perustumattomien lämmitysmuotojen kannattavuutta — esimerkiksi lämmityksessä kaupungeissa, joissa pitää päästä poltosta ennen pitkää eroon.

Lindtman muistutti, että viime syksynä kokoomus kritisoi kovasti hallitusta siitä, ettei turpeen verotuesta kokonaan päästy eroon.

– Nythän tässä esityksessä se pysyy ennallaan, Lindtman huomautti.

Kommentit (4)

 • Lukija21

  Meneekö EU-elvytys juuri nyt oikeaan kohteeseen? Olisiko ollut viisaampaa käyttää avatut ja luvan saaneet turvesuot loppuun, olla myöntämättä uusia lupia ja antaa markkinoiden hoitaa loput ilman tukiaisia? Tuloksena olisi ollut hallittu sukupolven vaihdos, jossa aikataulu tiedetään kuta kuinkin tarkkaan.

 • Lukija67

  Toimittaja pohjolaiselle sattui pieni lapsus.
  Suomi ei saa mitään eu:lta vaan lainaa

 • Lukija67

  Siis uudestaan
  Toimittaja pohjolaiselle sattui vanhingossa erehdys.
  Suomi ei saa mitään eu:lta vaan lainaa ensin markkinoilta 6.5 miljardia jotka antaa eu:lle ja saa sitten itse takaisin 3,4 miljardia ja tästä rahasta keskusta haluaa tukea turvetuotantoa.
  Näin yksinkertaista,toimittaja ja vanhanen vain erehtyi,kerrankos sitä

 • Lukija26

  Kansanedustaja Hoskosen ”hätähuuto turpeen alasajon vaikutuksista on todella oikeaan osunut asia” . Kyllä Pohjois-Pohjanmaan ja Väli -Suomen sekä Karjalan alueen elinkeinonsa saaville yrittäjille ja työntekijöille sekä alueille missä tällaisia ”rajoituksia tullaan tekemään tulevat olevaan niiden alueiden muutenkin vaikean työllisyystilanteen hoitamiseksi todella suuret” . Turpeen kysynnän polttoturpeen lisäksi on kasvihuoneviljelyn edistämiseksi ,erittäin hyvää alustaa ja on hyvien kasvuvaikutusten lisäksi myös pudas luonnon tuote . Turpeen käyttö on vain tällä hetkellä vain 6% ttia Suopinta-alastamme ,jota kyllä tulee riittämään tulevillekin sukupolville eikä luontokaan tule siitä juuri kärsimään kun toteutetaan turpeen otto asianmukaisesti toimien . Koneellisesti ja suojamääräyksiä noudattaen . Työllisyysvaikutukset myös koneenrakennuksen ja erikoiskoneiden osalla ovat kehittyneet käyttötarpeen mukaisesti ja ovat kehittäneet syrjäseutujen osaamista monella eri tavalla yksityisten ja yrityksien osaamisen myötä . Suomessa riittää edelleen maailman puhtainta ilmaa hengittää . Kyllä ilmastomuutoksen korjaukset pitää aloittaa niiltä alueilta missä ”ilman saastuminen ” on erittäin suurta . Kuten suuret kaupunki alueet esimekiksi Keski-Euroopan ”kivihiiltä käyttävien ” teollisuustuotantoalueilla ,sielläkin toimet on hoidettava niin ,että ihmisten vakaa kehitys voi jatkua edelleen turvallisesti edistäen tekniikkaa ,joka puhdistaa ilmaa ja parantaa hiilineutraali tilanteen saavuttamista . Keskustapuolue ja muut näitä asioita edustavat puolueet ovat nyt oikealla asialla . Ihmettelen myös Vihreiden käsityksisiä liian nopean tavoitteen asettamisesta . Mistä olette valmiita tinkimään ja miten toisitte korvaavaa työtä tilalle , ” realismia ” jotta ette lisäisi työttömyyttä edelleen ? Valitettavasti meitä taloudellisesti vakaammin elävät maat osaavat paremmin asettaa tavoitteensa siten ,että vakaa kehitys jatkuu ja etenemistie näissäkin asioissa on terveesti kehittyvä . Ensin työllisyysasteen kautta tasapaino , valtion – ja kuntien sekä julkisten kulujen osalla se tulee vain yrittäjyyttä ja työntekoa kannustamalla ja satsaamalla koulutukseen, yrityksiä myös oppilaitoksia kehittämällä sekä käytännön työelämässä oppimalla . Johon ensiaskelia työelämään tulevat nuoremme pitää sopeuttaa mahdollisimman aukottomasti .

  Seppo Kotaniemi
  Keskustapuolueen rivijäsen (Keski-Suomi ) Äänekoski
  Suomi kuntoon ”harkiten ” ,työn – ja yrittäjyyden kautta .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen