Valtiovarainministeri Stubb kiisti hallituksen uinumisen verovälttelyn estämisessä

Pääministeri moitti eduskunnan keskustelun sävyä syytteleväksi
Eduskunta

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kiisti, että hallitus olisi ollut passiivinen, kun eduskunta tivasi hallitukselta tietoa veronkierron estämisestä.

Verovälttelyyn pitää puuttua hänen mukaansa niin kansallisella sääntelyllä kuin kansainvälisellä yhteistyöllä ja tietojen vaihdolla.

Eduskunta keskusteli iltapäivällä verovälttelystä varsinkin oppositiopuolueiden toivottua aiheesta ajankohtaiskeskustelua.

Aloitteen ensimmäisen allekirjoittajan Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) mukaan poliitikot ovat olleet haluttomia puuttumaan verovälttelyyn ja Suomi on ollut ennemminkin jarrumiehen roolissa.

– Ellemme ole osa ratkaisua, olemme osa ongelmaa, Alanko-Kahiluoto suomi.

Oppositiosta epäiltiin jälleen, että hallitus edesauttaa osakkeiden omistustietojen piilottamista tuoreella arvopaperimarkkinalailla. Stubbin mukaan hallitus ei kuitenkaan laajenna hallintarekisteröintiä Suomeen.

Stubb ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne nokittelivat siitä, kenen idea niin sanottu tehokkaan katumisen järjestelmä olikaan.

Vasemmistopuolueet ovat arvostelleet voimakkaasti hallituksen jo syksyllä kaatuneita suunnitelmia vapauttaa henkilö veropetossyytteiltä, jos hän oma-aloitteisesti ilmoittaa verotuksestaan aiemmin puuttuneita tuloja tai varoja.

– Ellen väärin muista, valtiovarainministerinä te ajoitte tätä vahvasti. — Voitte toki korjata, jos olen tässä väärässä, Stubb lasketteli.

Kasvoiltaan punehtunut Rinne tyytyi toteamaan vähän myöhemmin, että hänen ministeriaikanaan uudistusta ei tehty.

SDP:n äänenkannattaja Demokraatti kertoi asiasta kesäkuussa.

– Ei tämä helppo kysymys ole, mutta kokonaisuuden kannalta aktiivinen katuminen on järkevä tapa kerätä verotuloja, Rinne sanoi tuolloin lehdelle.

Verovälttely on ollut viime viikkoina tiiviisti otsikoissa kansainvälisen toimittajaryhmän julkistettua paljastuksia veroparatiiseista.

Paljastusten pohjana olleista tietovuodoista on käynyt ilmi, että myös Nordea oli perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004–2014 Luxemburgista käsin. Suomessa paljastuksia on julkaissut Yle.

Stubb vetosi jälleen Yleisradioon, että se luovuttaisi vuodettuja materiaaleja viranomaisten käyttöön.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) moitti eduskunnan keskustelun sävyä syytteleväksi.

– En usko, että tässä salissa on yhtään sellaista henkilöä, joka vastustaisi sitä, että saamme harmaan talouden kautta lisää tuloja valtion tulojen tasapainottamiseen, Sipilä sanoi.