Kommentti: Muuttaa voit, mutta voittaa et

Kommentti

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on kielimiehiä ja hallitsee tunnetusti hyvin myös kansainväliset urheilumetaforat.

Kun mies vastasi eduskunnan veroparatiisikeskustelussa oppositiolle, että Panama-paperit oli merkittävä ”Game changer”, niin keskinkertaisellakin kielitaidolla varustetun kuuntelijan piti ymmärtää viesti.

Panama-paljastuksilla on kiistatta asioita ja olosuhteita voimakkaasti muuttava vaikutus.

Jupakan ansiosta veroparatiiseista puhutaan nyt jyrkempään sävyyn ympäri maailman. Sen ansiosta Suomen eduskuntakin kokoontui  keskustelemaan veronkierrosta. Sen ansiosta Suomesta ja ehkä koko maailmasta tulee jatkossa paikka, missä verojen pimittäminen  on entistä vaikeampaa.

Tiistain eduskuntakeskustelu ei tarjonnut uutisia. Merkittävin anti olikin ajankohtaisern teeman läpikäynti.

Kansalaisille ja osalle oppositiosta kävi selväksi, että hallitus todellakin tekee jotain harmaan talouden ja veronkierron kitkemiseksi. Niin kotona kuin yhteistyössä muiden maiden kanssa.

Kansainvälinen tietojehvaihtodirektiivi, maiden väliset verosopimukset tai oman parlamentaarisen työryhmän perustaminen ovat juuri niitä toimia, mitä nyt tarvitaan.

Kiistely siitä, tehdäänkö tarpeeksi vai pitääkö tehdä vielä enemmän, voi jatkua loputtomiin. Sitä ei vie ainakaan eteenpäin vanhojen sanomisten kaivelu hallintarekisterien ja tehokkaan katumisen lakien ympärillä.

Jos joku odottaa, että taistelu veroparatiiseja vastaan päättyy nopeaan voittoon, niin turhaan.

Sodassa on samoja toivottomia piirteitä kuin tappelussa terrorismia, huumeita tai dopingia vastaan.

Vaikka säännöt tiukkenevat, niin aina löytyy jostain joku, joka keksii uusia keinoja ja porsaanreikiä.

Alexander Stubbilla on tilannetajua. Hän ei käyttänyt vastauksessaan termejä ”Game saver” tai ”Game winner”, koska niitä ei tässä lajissa ole olemassa.

Eli vapaasti tulkittuna: Muuttaa voit, mutta voittaa et.