Valio maksaa lisähintaa vastuullisesti tuotetulle maidolle – tavoitteena voimalehmät ja hiilineutraali maitoketju
Valion historian mittavin laatu- ja tuotantotapauudistus täytti tammikuun alussa vuoden. Lehmien soteksikin kutsutun uudistuksen tärkein tavoite on edistää lehmien parempaa ja terveenpää elämää, kerrotaan Valion tiedotteessa.
Vuosi sitten Valio alkoi maksaa maitolitralle sentin suuruista lisähintaa niille maatalousyrittäjille, jotka sitoutuvat vastuulliseen maidontuotantoon. Esimerkiksi 60 lehmän tilalle se tarkoittaa vuodessa noin 6 000 euron lisätienestiä.
– Lehmien sote on edennyt huomattavasti vauhdikkaammin kuin ihmisten sote, toteaa Valion alkutuotannosta vastaava Juha Nousiainen tyytyväisenä.
Tällä hetkellä jo 96 prosenttia valiolaisesta maidosta tulee sitoumuksen tehneiltä tiloilta. Tavoite on nostaa osuus sataan vuoteen 2020 mennessä.
Suunnitelmallinen terveydenhuolto vaikuttaa paitsi eläinten hyvinvointiin myös tilan talouteen: mitä terveempinä lehmät pysyvät, sen paremmin ne tuottavat maitoa.
Vastuullisuuslisän saaminen edellyttää ennakoivan terveydenhuollon lisäksi säännöllistä sorkkaterveyden seurantaa ja kivunlievitystä nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa. Useimmilla tiloilla näin on toimittu jo pitkään.
Tuotantotapaohjeiden mukaan uuden navetan tulee lisäksi olla pihatto, joissa lehmät liikkuvat, käyvät lypsyllä ja syövät omassa tahdissaan.
Suomalaisen maidontuotannon erikoisuus on, että lehmät eivät syö soijaa vaan pääosin tilalla kasvatettua nurmirehua.
Suomessa lehmät ovat terveimpien joukossa EU:ssa, Valio kertoo tiedotteessaan. Antibiootteja käytetään vain sairaan eläimen hoitoon eläinlääkärin määräyksestä, ei koskaan ennaltaehkäisevästi. Suomessa antibiootteja annetaan lehmille selvästi vähemmän kuin EU-maissa yleensä.
Valio tavoittelee myös hiilineutraalia maitoketjua ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
– Tiedostamme maidontuotannon ympäristövaikutukset, ja teemme aktiivisesti työtä niiden vähentämiseksi. Tähtäämme siihen, että maidon hiilijalanjälki olisi tulevaisuudessa nolla, kertoo Juha Nousiainen.
Hiilineutraaliin maitoketjuun kuuluu Voimalehmä-hanke, jonka tavoitteena on erityisesti vasikoiden ja lehmien terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen.
Valion mukaan voimalehmätyössä yhdistyvät eläinten hyvinvoinnin edistäminen ja maidontuotannon ympäristövaikutusten vähentäminen. Mitä paremmin lehmät voivat, ja mitä pitkäikäisemmiksi ne elävät, sitä vähemmän niiden tuottamaa maitolitraa kohden syntyy metaania.
Ilmastotyöhön kuuluvat myös niin sanotut hiiliviljelijäkoulutukset, jotka alkavat tänä keväänä. Koulutus toteutetaan yhteistyössä ympäristösäätiö Baltic Sea Action Groupin kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan lähtee 200 maitotilaa.
Valio arvioi, että karjataloudella on edellytykset toimia ilmaston kannalta kestävästi oikeanlaisen peltoviljelyn ja kiertotalouden avulla.
– Terve maaperä kykenee sitomaan ja varastoimaan hiiltä ilmakehästä. Se pidättää ravinteita tehokkaasti, jolloin esimerkiksi typpi ja fosfori eivät valu vesistöihin. Monella tilalla on jo nyt käytössä niin sanotun hiiliviljelyn periaatteita, Juha Nousiainen summaa.
Valio on 5 300 suomalaisen maitotilan omistama yritys, ja tiloista 82 prosenttia saa tällä hetkellä vastuullisuuslisää. Vuosi sitten vastaava luku oli 76 prosenttia.