Vaikka talous alkaisi hyytyä, palvelut voivat kannatella Suomea, kertoo alan työnantajaliitto

Paltan pääekonomistin mukaan Suomen palveluvienti on onnistunut odotuksia paremmin

Palvelut jatkavat kasvuaan myös seuraavassa matalasuhdanteessa, arvioi palvelualojen työnantajaliitto Paltan suhdannekatsaus. Liitto arvioi, että ennen pitkää maailmantalous hyytyy, Suomen talouskasvu hidastuu ja yritykset yllättyvät näistä muutoksista.

Palvelujen kovin kasvuvaihe on liiton mukaan ohi, mutta niiden tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Suomen palveluvientimarkkina on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana 40 prosenttia, mutta Suomen palveluvienti peräti 50 prosenttia. Palveluviennissä Suomi on siis suorittanut potentiaaliaan paremmin. Palvelujen maailmanlaajuisen kasvunäkymän perusteella kasvu jatkuu myös seuraavassa suhdanteessa, kertoo Paltan pääekonomisti Matti Paavonen tiedotteessa.

Ruotsi selvisi Suomea paremmin finanssikriisistä takaisin talouskasvun uralle, ja kunnian tästä Paavonen antaa palvelualalle.

– Ruotsin talouskasvu ei ole perustunut vanhoihin lääkkeisiin, vaan palvelujen kasvuun ja palveluviennin kansainvälisen vetoon.

Suomessa kaiken kaikkiaan yritykset kasvavat vielä vahvasti, mutta talouden tulevaisuuden näkymät ovat heikentyneet selvästi.

– Suomen työllisistä 85 prosenttia työskentelee palvelutehtävissä. Seuraavan hallituksen tavoittelemaa pohjoismaista työllisyystasoa ei saavuteta ilman elinvoimaisia palveluja, kertoo Tatu Rauhamäki, Paltan elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja.