Uutuuskirja: Parisuhteessa vaikuttavat huomaamattomat jännitteet – puolisolta odotetaan tiettyä luokkatasoa, erimielisyydet voivat puolestaan johtua erilaisista heimoista

Kirjat

Rakastunut ei ehkä tule tietoisesti ajatelleeksi, että parinvalintaan vaikuttavat piilotetut odotuksemme kumppanista.

Parisuhde ei olekaan kahden kauppa, vaan sen mukana tulevat kummankin taloudellinen asema, poliittiset näkemykset, lähiyhteisöt, sukulaiset, luokkataustat ja jopa heimorajat.

Kulttuuriantropologi, psykoterapeutti Katriina Järvinen ja Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe ovat kirjoittaneet maanantaina julkaistavan kirjan suomalaisesta parisuhteesta.

Kirjailijat avaavat parisuhteen muotoutumiseen usein huomaamattamme vaikuttavia jännitteitä teoksessaan Sopivia ja sopimattomia – Lempi, luokka ja suomalainen parisuhde (Kirjapaja).

– Vaikka suhde perustuisi kahden ihmisen väliseen rakastumiseen tai syvään ihastumiseen, taustalla vaikuttavat silti piilotetut odotukset puolison luokka-, koulutus- ja varakkuustasosta, Laura Kolbe kirjoittaa.

Yhteen sovitettavaa riittää, mikäli taustat ovat kovin erilaiset. Sen Katriina Järvinen on huomannut psykoterapeutin työssään.

– On tavallista kuulla nuoren ihmisen pohtivan kumppaninsa kummallista perhettä, ja kun kysyn parin maantieteellisistä taustoista, en voi olla ajattelematta myös heimoeroja.

Vahva maakuntaidentiteetti ja heimojen – erityisesti itäisen ja läntisen – vastakkainasettelu tulivat esille myös kirjaa varten tehdyissä haastatteluissa, mikä osin hämmästyttikin Helsingissä asuvia kirjailijoita.

Teoksessa esitelty tutkimustieto, haastattelut ja kirjoittajien omat kokemukset piirtävät yleistä ja yksityistä kuvaa suomalaisesta parisuhteesta.

Katriina Järvinen ja Laura Kolbe, Sopivia ja sopimattomia – Lempi, luokka ja suomalainen parisuhde. Kirjapaja 2019. 223 s