Uutissuomalainen: Valtaosa suomalaisista kannattaa kovempia Venäjä-pakotteita elämisen kallistumisesta huolimatta – Mika Aaltola: "Osoittaa suurta päättäväisyyttä"
Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että Venäjän vastaisia pakotteita pitäisi kiristää entisestään elinkustannusten noususta huolimatta. Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.
Kansalaisista 54 prosenttia haluaa kovempia pakotteita, ja 29 prosenttia pitäisi pakotteet nykyisellä tasolla. Vain viiden prosentin mielestä pakotteita pitäisi purkaa, jotta elinkustannusten nousu ei jatkuisi voimakkaana. 12 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola katsoo, että USU-gallupin tulos osoittaa suomalaisten suurta yksituumaisuutta ja päättäväisyyttä.
– Venäjä on rikkonut rauhan Euroopassa ja sillä pitää olla seurauksensa. Suomalaisilla ei ole minkäänlaista epäilystä tai epäröintiä tässä asiassa, Aaltola kommentoi Uutissuomalaiselle.
EU ja muut länsimaat ovat asettaneet Venäjää vastaan kovia talouspakotteita sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta. Sodan aikana esimerkiksi polttoaineiden, energian ja ruuan hinnat ovat nousseet myös Suomessa.
USU-gallupin mukaan suomalaisilla on sitä enemmän halua kiristää pakotteita mitä suuremmat heidän kotitaloutensa tulot ovat. Kahdessa pienituloisimpien tuloluokassa pakotteiden purkamista kannattaa noin joka kymmenes eli selvästi useampi kuin parempituloisista.
Työttömät erottuvat USU-gallupissa selvästi muista ammattiryhmistä siinä, että heistä jopa noin viidesosan mielestä Venäjän vastaisia pakotteita pitäisi purkaa elinkustannusten voimakkaan nousun hillitsemiseksi.
Eri puolueiden kannattajista kokoomuksen ja vihreiden äänestäjät haluavat eniten kiristää Venäjän vastaisia pakotteita. Heistä noin kaksi kolmasosaa on tätä mieltä.
Pakotteiden purkamista kannattaa perussuomalaisten äänestäjistä 13 prosenttia eli selvästi suurempi osa kuin muiden puolueiden äänestäjistä. USU-gallupissa perussuomalaisten kannattajista kuitenkin puolet haluaisi kiristää pakotteita ja neljäsosa pitäisi ne nykyisellä tasolla.
USU-gallupiin vastasi tuhat suomalaista 14.–22. kesäkuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.