Uusnatsijärjestö haluaa kumota lakkauttamisensa – vetoaa moottoripyöräjengin taustayhdistystä koskeviin ratkaisuihin ja Laura Huhtasaaren puheisiin

Hovioikeus ottaa kantaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen asemaan tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä
Ääriliikkeet

Epätäsmällisyys hyvän tavan vastaisuuden määrittelemisessä, olematon oikeuskäytäntö rekisteröimättömistä yhdistyksistä ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan vierittäminen Pohjoinen perinne ry:n niskoille. Muun muassa nämä seikat PVL:n Suomen-järjestön vastuuhenkilöt ja Pohjoinen perinne -yhdistys mainitsevat valituksessa perusteiksi sille, miksi hovioikeuden pitäisi purkaa käräjäpäätös lakkauttaa vastarintaliike ja Pohjoinen perinne -yhdistys.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, että uusnatsijärjestö ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin. Samalla oikeus päätti lakkauttaa Pohjoisen perinteen, joka on oikeuden mukaan perustettu PVL:n talousasioiden hoitamista varten.

Liike kertoo verkkosivuillaan, että se toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Viime viikolla se oli otsikoissa Ruotsissa, jossa liikkeen keskeistä jäsentä syytetään suunnitelmasta salamurhata toimittajia.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta arvioi naapurimaan oikeudenkäynnin mahdollisen merkityksen lopputulemaan Suomessa vähäisenä.

– Ei se ainakaan mikään ratkaiseva seikka lakkauttamispäätöksessä voi olla.

Turun hovioikeus alkaa käsitellä asiaa tiistaina.

Valituksessa Pohjoista perinnettä verrataan moottoripyöräjengi Cannonballiin kytkeytyviin yhdistyksiin, joita on niin ikään yritetty lakkauttaa. Vaateet eivät ole menestyneet.

Valituksessa liikkeen aatemaailman ja edustuksellisen demokratian suhdetta puolestaan verrataan perussuomalaisten Laura Huhtasaaren presidentinvaalikampanjaan, jossa Huhtasaari valituksen mukaan peräänkuulutti suorempaa sveitsiläistyyppistä kansanvaltaa.

Sveitsissä suorilla kansanäänestyksillä on suurempi rooli kuin Suomessa.

Vastarintaliike tunnustautuu kansallissosialistiseksi ja on ilmoittanut tavoitteekseen etnisyyteen perustuvan Pohjoismaisen valtion.

Vastaavaa lakkauttamista saa hakea Suomessa 1970-luvulta, jolloin lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen johtamia rekisteröimättömiä yhdistyksiä.