Uusi säätiö turvaamaan Paimion parantolan tulevaisuutta – Annika Saarikko: “Mahdollistaa kansainvälisesti merkittävän arkkitehtuurikohteen pitkäjänteisen kehittämisen“

Paimion parantola

Paimion Parantolan kehittämiseksi on perustettu säätiö, jonka taustalla ovat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, valtio, Alvar Aalto -säätiö sekä Paimion ja Turun kaupungit.

Paimion parantola -säätiön tarkoituksena on suojella parantolan arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta pääomaa, edistää niihin liittyviä arvoja sekä säilyttää parantolakiinteistön ja irtaimiston muodostamaa kokonaisuutta. 

VALTIO luovuttaa säätiön peruspääomaksi 500 000 euroa ja sitoutuu rahoittamaan säätiötä enintään 2,5 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana.

Valtion puolesta perustamisasiakirjan allekirjoittaneet tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.)sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) iloitsivat säätiön perustamisesta ja kiittivät työhön osallistuneita.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että löysimme yhdessä alueen toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa ratkaisun, joka mahdollistaa tämän kansainvälisesti merkittävän arkkitehtuurikohteen pitkäjänteisen kehittämisen, Saarikko totesi ministeriön sivuilla ja twitterissä.

– Funktionalismin ihanteita edustava parantola vei suomalaista arkkitehtuuria maailmankartalle. Perustettavan säätiön avulla voidaan säilyttää Alvar Aallon uraauurtavan työn rakennus- ja kulttuuriperinnöllinen arvo, Mikkonen puolestaan kiitteli.

Paimion parantola on vuosina 1929-33 rakennettu poikkeuksellinen kokonaistaideteos. Suunnittelijoina toimineiden Alvar ja Aino Aallon ajattelun keskiössä oli ihminen ja arkkitehtuurin parantava vaikutus. Paimion parantolaa pidetään Aaltojen läpimurtoteoksena.  

Parantolassa hoidettiin tuberkuloosipotilaita 1960-luvulle saakka, minkä jälkeen parantolaa muutettiin asteittain yleissairaalaksi. Varsinaiset sairaalatoiminnot loppuivat 2010-luvun puolivälissä.