Uudet kuvat Boris Johnsonista työntekijän läksiäisissä koronasulun aikana herättävät jälleen kysymyksiä – valehteliko pääministeri parlamentille?

Pääministerin virka-asunnolla järjestettyihin kokoontumisiin osallistunut sanoo BBC:lle kokeneensa, että juhlilla oli pääministerin hyväksyntä.
Britannia

Uutiskanava ITV:n julkaisemat uudet kuvat Britannian pääministeristä Boris Johnsonista ovat herättäneet maassa jälleen keskustelua koronasulun aikaisista kokoontumisista pääministerin virka-asunnolla.

Myöhään maanantaina julkaistuissa kuvissa Johnson näkyy nostamassa maljaa. ITV:n mukaan kuvat on otettu Johnsonin viestintäpäällikön läksiäisissä 13. marraskuuta 2020. Kuvista ovat uutisoineet myös muun muassa BBC, Guardian ja Times.

Kuvat ovat nostaneet Britanniassa taas pintaan kysymyksiä siitä, onko Johnson tietoisesti valehdellut parlamentille.

Pääministeriltä kysyttiin joulukuussa parlamentissa, oliko hänen virka-asunnollaan järjestetty kyseisenä päivänä juhlat, mihin Johnson vastasi ”ei”.

–  Olen varma, että mitä tapahtuikin, ohjeistusta ja sääntöjä noudatettiin koko ajan, Johnson sanoi.

ITV:n julkaisemissa kuvissa näkyy Johnsonin lisäksi kahdeksan ihmistä pakkautuneina lähekkäin. Britanniassa oli tuolloin meneillään kansallinen koronasulku.

Uusien kuvien myötä myös poliisin suuntaan on osoitettu kysymyksiä siitä, miksi Johnson ei ole saanut sakkoja marraskuun 2020 läksiäisistä.

Lontoon poliisi on tutkinut kokoontumisia pääministerin virka-asunnolla ja muissa hallinnon rakennuksissa. Koronarajoitusten rikkomisesta annettiin 83 ihmiselle yhteensä 126 sakkoa.

Johnson on saanut sakot kokoontumisesta, joka järjestettiin hänen syntymäpäivänsä merkeissä kesäkuussa 2020.

BBC kertoi tiistaina haastatelleensa kolmea Downing Streetin koronasulkujen aikaisiin juhliin osallistunutta henkilökunnan jäsentä.

–  Sosiaalista etäisyyttä ei ollut. Emme käyttäneet kasvomaskeja. Se ei ollut samanlaista kuin ulkomaailmassa, eräs haastateltava kuvaili.

Yksi haastateltava sanoo saaneensa kuvan, että kokoontumisilla oli pääministerin hyväksyntä, sillä tämä ei koskaan pyytänyt keskeyttämään juhlia.

Mediatietojen mukaan hallinnon virkakuntaan kuuluvan Sue Grayn odotetaan luovuttavan pääministerille kokoontumisia käsittelevän raporttinsa keskiviikkona. Johnsonin on tämän jälkeen määrä puhua parlamentille.