Uuden ilmastoraportin odotetaan ehdottavan entistä jyrkempiä päästövähennyksiä entistä nopeammalla aikataululla 

Ilmasto

Maailman valtiot ja yksittäiset ihmiset joutuvat ryhtymään rajuihin toimiin ja nopeasti, jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajata yhteisesti sovitulle tasolle.

Tätä mieltä ovat maailman johtavat ilmastotutkijat, jotka ovat olleet viikon alusta saakka koolla Etelä-Koreassa viimeistelemässä tuoreinta YK:n alaisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raporttia.

Paneelin on määrä julkaista raporttinsa varhain maanantaina Suomen aikaa, mutta siitä on jo vuotanut tietoja julki.

Kolme vuotta sitten aikaansaadussa Pariisin ilmastosopimuksessa allekirjoittajamaat sitoutuivat pitämään ilmaston lämpenemisen alle kahdessa asteessa suhteessa esiteollisen ajan tasoon. Lisäksi päätettiin pyrkiä siihen, että lämpeneminen pystyttäisiin pitämään alle 1,5 asteessa tällä vuosisadalla.

Julkisuuteen vuotaneista raportin tiedoista käy ilmi, että nykyisillä kasvihuonekaasupäästöillä 1,5 asteen raja rikkoutuisi jo vuoden 2040 tienoilla.

Jo aiemmin esitetyn arvion mukaan pelkät tähän mennessä luvatut päästövähennykset eivät riitä, sillä lämpötilan on ennustettu silloin nousevan kolmella asteella vuosisadan loppuun mennessä.

Ilmastonmuutospaneelia on pyydetty selvittämään, onko 1,5 asteen tavoite mahdollinen, minkälaisia vaikutuksia sillä olisi ja mitä tulisi tehdä, että ilmasto ei lämpenisi sitä enempää.

Ilmasto on lämmennyt esiteollisesta ajasta noin asteen verran. Jo tämä muutos on tuonut mukanaan monia sään ääri-ilmiöitä, kuten merenpinnan nousua, pitkiä helleaaltoja ja rajuja myrskyjä.

Jos 1,5 asteen tavoitetta ryhdytään tosissaan tavoittelemaan, paneelin odotetaan tarjoavan keinoiksi muun muassa paljon nykyistä jyrkempiä päästövähennyksiä, nopeaa siirtymistä uusiutuvan energian käyttöön ja pyrkimystä kehittää teknologioita, joilla hiilidioksidia voitaisiin poistaa ilmasta. Raportti myös todennäköisesti toteaa, että yksittäisten ihmisten kohdalla monenlaisilla elämäntapaan ja muun muassa ruokavalioon liittyvillä valinnoilla voi olla merkitystä.

Lähteet: AFP, BBC, Guardian