Useampi keskustapiiri hakee parhaillaan toiminnanjohtajaa – monessa paikassa on kärvistelty nyt ilman työntekijää

Keskusta

Ainakin neljä keskustapiiriä etsii uutta toiminnanjohtajaa. Suomenmaan tietojen mukaan näin on käymässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Uudenmaan ja Peräpohjolan keskustapiireissä.

Tilanne elää myös muutamassa muussa keskustapiirissä. Muun muassa Pirkanmaalla pohditaan, voitaisiinko piiriin palkata toiminnanjohtaja jollakin mallilla.

Etelä-Pohjanmaalla toiminnanjohtajan paikka laitettiin hakuun kuluneella viikolla. Piirin puheenjohtajan Mikko Savolan mukaan tarkoitus olisi saada uusi henkilö aloittamaan kokoaikaisen ja vakituisen työsuhteensa ensi vuoden alkukuukausina.

Etelä-Pohjanmaan piiri joutui irtisanomaan edellisen toiminnanjohtajan tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten. 

Savolan mukaan piirin taloudellinen tilanne on parantunut reilun vuoden takaisesta sen verran, että pesti voidaan laittaa uudelleen hakuun.

– Olemme tehneet vahvaa talouden tasapainottamista järkeistämällä toimintaa, pienentämällä kulueriä ja tiivistämällä sisarjärjestöjen yhteistyötä. Tälle vuodelle emme voi vielä toiminnanjohtajaa palkata, mutta ensi vuodelle sellaisen palkkaaminen on nyt mahdollista, Savola muotoilee.

Tekemistä kuitenkin riittää vielä tulopuolen vahvistamisessa. Savolan mukaan sitä voidaan edistää etenkin jäsenhankinnan ja rahankeruun kautta.

Uudenmaan piirissä edellinen toiminnanjohtaja siirtyi uusiin työtehtäviin syyskuussa. Piiri käynnisti heti työnhakukampanjan, joka on edennyt haastatteluvaiheeseen.

Uudenmaan piirin puheenjohtajan Sonja Hällforsin mukaan tarjolla on useampi hyvä ehdokas. Uuden toiminnanjohtajan on tarkoitus aloittaa pestissään vuodenvaihteessa.

– Minulla on hyvä fiilis tästä tilanteesta, että voimme valita useamman ehdokkaan joukosta työntekijän. Tällaiseen tehtävään hakee kuitenkin hyvin rajattu porukka, Hällfors summaa.

Hänen mukaansa toiminnanjohtajan puute on näkynyt syksyn ajan piirin toiminnassa. Työt ovat jaettu äitiyslomalla olevan Hällforsin Uudenmaan keskustanuorten toiminnanjohtajan kesken.

– Selvää kuitenkin on, että toiminnanjohtaja tarvitaan, ilman häntä emme selviäisi kuntavaaleista. Hakuprosessit vain ovat pitkiä. Halusimme tehdä sen ilman kiirettä, koska tiukalla puristamisella olisimme säästäneet vain noin pari viikkoa aikaa, Hällfors sanoo.

Myös Keski-Suomen piiri etsii toiminnanjohtajaa, joka voisi aloittaa työnsä mieluiten jo vuodenvaihteessa. Tehtävä olisi vakituinen.

Keski-Suomen piirin toiminnanjohtajan Tahvo Anttilan mukaan uudelta toiminnanjohtajalta toivotaan muun muassa ymmärrystä politiikasta ja keskustalaisesta arvomaailmasta, viestinnällistä osaamista sekä johtajuustaitoja.

Piirin edellinen toiminnanjohtaja siirtyi uusiin tehtäviin toukokuussa. Toiminnanjohtajan tehtäviä on hoidettu sen jälkeen osa-aikaisen sijaisen voimin.

Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 20. marraskuuta.

– Kuntavaalit on yksi isoimpia asioita, miksi tarvitsemme uuden toiminnanjohtajan vuoden alusta alkaen. Muutamia kyselyjä on jo tullut, Anttila sanoo.

Peräpohjolan piirin toiminnanjohtajan paikka on auki, kun kauppatieteiden maisteri Kai Puro siirtyy koulutustaan vastaaviin töihin.

– Nyt on hyvä hetki kokeilla muuta, yli kahdeksan vuoden ajan toiminnanjohtajana työskennellyt Puro sanoo.

Torstai-iltana koolla ollut piirihallitus päätti, että toiminnanjohtajan paikka laitetaan avoimeen hakuun.

Kevään kuntavaalit ovat jo nurkan takana, joten piiri aikoo tarvittaessa ostaa Lapin piiriltä työpanosta uuden toiminnanjohtajan perehdyttämiseen alkuvaiheessa, puheenjohtaja Tanja Joona kertoo.

– Haluamme turvata sen, että uusi toiminnanjohtaja pääsee mahdollisimman nopeasti työhön kiinni.

Joona uskoo, että uusi toiminnanjohtaja voisi aloittaa työnsä vuoden alusta.

Piirin uusi toiminnanjohtaja voisi aloittaa työnsä vuoden alusta, sanoo Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joona.

 Satakunnan piirin pitkäaikainen toiminnanjohtaja Satu Tietari siirtyy muihin tehtäviin, piiri tiedotti perjantaina.

Tietari aloittaa työt kestävän kehityksen hankkeen parissa.

Piiri ei ole kuitenkaan laittamassa toiminnanjohtajan paikkaa hakuun, vaan jatkoaikeista tiedotetaan myöhemmin.

– Piirin vaalityöryhmä jatkaa kuntavaalityötä yhteistyössä Satakunnan Keskustanaisten kanssa, piiristä kerrotaan.

Pirkanmaan piirissä toiminnanjohtajan tehtäviä on hoidettu noin vuoden ajan luottamusmiesten voimin, kertoo piirin puheenjohtaja Tuukka Liuha.

Piirissä käydään hänen mukaansa parhaillaan keskusteluja, miten toimintaa jatketaan. Harkittava mahdollisuus on se, että piiriin palkattaisiin taas oma toiminnanjohtaja.

Suurin haaste asiassa on raha pitkällä tähtäimellä. Selvää on kuitenkin se, että työntekijöille olisi tarvetta.

– Varsinkin vaalit ovat sellainen sesonki, jolloin tekijöitä tarvitaan kovasti. Tällä hetkellä luottamushenkilöt ovat pystyneet hyvin joustamaan ja tekemään ylimääräistä, mutta pitkällä tähtäimellä siihen ei aina voida turvautua.