US: Näin puolueet askeltavat syksyn budjettiriihtä kohti – leirijako voi tuottaa vaikeuksia

Talous

Uuden Suomen (US) puolueille tekemän kyselyn perusteella hallituspuolueissa on nähtävissä jakoa eri leireihin sen perusteella, mitä ne tavoittelevat syksyn budjettiriiheltä.

Vasemmistoliiton edustajaa US ei tavoittanut, mutta puolueen puheenjohtaja Li Anderssonin kesäkuun puheet ilmastoriihestä kertovat lehden mukaan, että vasemmistoliitto kuuluu samaan leiriin vihreiden kanssa, jotka tavoittelevat riihessä vahvoja ilmastotoimia.

SDP:lle ja RKP:lle riihi on eritoten työllisyysriihi.

– Yleisesti ottaen budjettiriihessä pitää päättää ensisijaisesti valtion talousarvioon liittyvistä kysymyksistä ja muut aikataulut ja prioriteetit ovat sitten tämän lisäksi erikseen, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vastaa lehdelle.

– Budjettiriihessä on ensisijaisesti päätettävä ensi vuoden budjetista, julkisesta taloudesta ja siihen suoraan liittyvistä kysymyksistä, kuten työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistamisesta, RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff katsoo.

Keskustan puolesta vastasi varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen. Hän kertoo, että keskustalle riihi on talousriihi.

– Talouden elpymisellä voidaan edistää sekä työllisyyttä että vihreää siirtymää.

– Päätösten on oltava sellaisia, että työllisyystoimien toimeenpano taataan hallituskauden loppuun mennessä. Pää on saatava auki budjettiriihessä, Pakarinen painottaa.

Työllisyystoimien toimeenpanosta hallituskauden loppuun mennessä hallituspuolueet ovat US:n mukaan melko yksimielisiä.

Pakarinen korostaa myös ilmastotoimien tärkeyttä sekä niiden myönteisiä vaikutuksia talouteen.

– Puoliväliriihessä on sovittu, että päätöksiä lisätoimista tehdään riihessä. Päästövähennykset vaativat ennen kaikkea investointeja vähäpäästöiseen teollisuuteen, energiaan ja tuotantoon. Keskusta pitää tärkeänä, että syksyllä tehdään näitä investointeja tukevia päätöksiä. Ne ovat myös suuri mahdollisuus kasvattaa suomalaisten yritysten hiiikädenjälkeä maailmalla ja saada siten myös vientituloja ja työpaikkoja.