US: Jari Leppä penää ruokaketjulta nopeaa ja omaehtoista ratkaisua kustannuskriisiin – lainmuutoksen valmistelu aloitettu kaiken varalta

Ruokaketju

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) antaa ruokaketjun yrityksille muutaman kuukauden aikaa löytää keinot, joilla maatalouden rajua kustannusnousua voidaan siirtää ruoan hintaan, uutisoi Uusi Suomi.

Jos kauppa, teollisuus ja tuottajat eivät yhdessä löydä omaehtoisia ratkaisuja, lainsäädäntöä on Lepän mukaan korjattava.

– Muutoksen on tultava lähikuukausina. Näin ei voi pitkään jatkua. Hintojen on seurattava kohonneita kustannuksia, Leppä muistuttaa.

Ministerin mukaan lainmuutoksen valmistelu on jo aloitettu kaiken varalta.

Kauppa on viime aikoina ideoinut, että ruokaketjun toimijoiden välisiin sopimuksiin pitäisi saada kriisimekanismi, jolla poikkeukselliset kustannusten muutokset siirtyisivät automaattisesti sopimushintoihin.

Päivittäistavarakaupan yhdistyksen PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto ehdottaa Uuden Suomen mukaan jonkinlaista hintaputkea. Jos hintamuutos on niin raju, että se ei pysy putken rajojen sisällä, sopimusehtoja voitaisiin tarkistaa.

– Kriisimekanismin pitäisi koskea kaikkia elintarvikeketjun toimijoita. Sopimusehtojen muutoksen pitäisi tapahtua automaattisesti, ettei jokaisen pienen toimijan tarvitse neuvotella ehdoista erikseen, Luoto pohtii.

Kriisimekanismista keskustellaan seuraavan kerran ensi viikon perjantaina.

Ruokavaltuutettu Olli Wikberg ei kuitenkaan odota nopeita ratkaisuja, koska ruokaketjussa on paljon toimijoita lannoite-, rehu- ja energiayhtiöistä alkaen.

Ministeriö toivoo, että myös kaupan itsesäätelyelin Kauppatapalautakunta etsisi nykyistä reilumpia pelisääntöjä hinnoitteluun.

Wikberg ei usko, että lautakunnalla olisi toimivaltaa sopimusasioissa.

– Osapuolet kuitenkin keskustelevat yhdessä konkreettisista keinoista. Yhteistä tahtoa ainakin löytyy, Wikberg sanoo.