Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaat ajautuivat vaikeuksiin

Parlamentti ottaa ensi viikolla ohjat komissaarien kohtalosta
Komissio

Aikataulu on kellotettu minuutin tarkkuudella, kun komissaariehdokkaat joutuvat ensi viikolla Euroopan parlamentin grilliin.

Jutta Urpilainen (sd.) käy grillattavana kehitysvaliokunnassa, koska hän on saamassa uudessa komissiossa vastuulleen kansainväliset kumppanuudet. 

Vaikka Urpilaisen tie tuskin katkeaa kuulemiseen, on edessä tiukka koitos, jonka koreografia on suunniteltu tarkasti.

Kolmetuntisen tentin aluksi komissaariehdokas saa pitää vartin puheen, mitä seuraa 25 kysymystä. Jokainen kysymys kestää minuutin ja vastaus kolme.

Kysymykset suunnitellaan etukäteen poliittisissa ryhmissä. Parlamentin kehitysvaliokunnassa ei ole suomalaisia meppejä.

Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaiden tie saattaa katketa jo ennen kuulemista. Laajentumiskomissaariksi ehdolla oleva unkarilainen Laszlo Trocsanyi ja Romanian liikennekomissaariehdokas Rovana Plumb eivät läpäisseet parlamentin oikeusvaliokunnan arviointia intressiristiriidoista.

Vastaavaa esitarkastusta ei ole tehty aiemmin, joten on vielä epäselvää, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Pehmeä ratkaisu voisi olla, että komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen muuttaa salkkujakoa. Oikeusvaliokunnan varajäsen Heidi Hautala (vihr.) kuitenkin arvioi, että tilanne ei ratkea vain salkkujen rakennetta muuttamalla.

– Komission puheenjohtajalla on pähkinä purtavanaan, eli pyytääkö hän Romanian ja Unkarin johtoa vaihtamaan ehdokkaansa, Hautala sanoo.

Mahdollista on myös se, että ehdokkaat vielä rukkaavat sidonnaisuusilmoituksiaan.

Romanian Plumbin ongelmaksi nousi 800 000 euron yksityishenkilöltä saatu laina, jonka alkuperää hän ei pystynyt valiokunnan enemmistön mielestä selventämään riittävästi.

Unkarin Trocsanyin kohdalla kysymyksiä herätti hänen vanha asianajotoimistonsa.

Parlamentti näyttää hauiksiaan, koska nyt jos koskaan sillä on vaikutusvaltaa.

Meppien arvio on otettava vakavasti, koska parlamentti äänestää koko komission luottamuksesta ennen kuin se aloittaa työnsä marraskuun alussa.