Uniper nosti kahden miljardin rahoituksen valtio-omisteiselta saksalaispankilta ja pyytää luottojärjestelyn laajentamista
Talousvaikeuksiin ajautunut energiayhtiö Uniper kertoo nostaneensa kahden miljardin euron valmiusluoton Saksan valtion omistamalta KfW-pankilta. Uniperin mukaan aiemmin sovittu valmiusluotto on nyt nostettu kokonaisuudessaan.
Uniperin mukaan toimenpiteessä on kyse reaktiosta venäläisen kaasun jatkuneisiin toimitushäiriöihin sekä niihin liittyviin tapahtumiin energiamarkkinoilla.
Yhtiö kertoo myös toimittaneensa tänään maanantaina hakemuksen KfW-pankin luottojärjestelyn laajentamisesta.
Uniperin mukaan keskustelut ”vakauttamistoimista” Saksan hallituksen kanssa ovat yhä kesken, eikä keskustelujen valmistumisen aikataulusta ole vielä tietoa.
Uniper sanoo, että maksuvalmiutensa varmistamiseksi se ryhtyi viime viikon alussa purkamaan kaasua omista varastoistaan. Tuolloin Uniper myös lähetti asiakkailleen kirjeen, jossa se informoi asiakkaita nykyisestä markkinatilanteesta ja nosti esiin hintojen nousun mahdollisuuden.
– Jotta voimme varmistaa maksuvalmiutemme ja huolehtia sovituista kaasutoimituksista asiakkaillemme, joudumme ryhtymään toimiin, joita täytyy selkeästi luonnehtia hätätoimiksi, sanoo Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach tiedotteessa.
Saksan suurin kaasun maahantuoja Uniper on joutunut vakaviin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasutoimituksia. Kesäkuun puolivälistä lähtien Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.
Uniper on kertonut tekevänsä tappiota kymmeniä miljoonia euroja päivässä. Loppuvuoden aikana tappioita voisi siten kertyä useita miljardeja.
Viime viikon alussa kaasutoimitukset Nord Stream 1 -putken kautta Venäjältä Saksaan keskeytyivät kokonaan huoltotauon vuoksi.
Huoltotauon on määrä jatkua torstaihin asti. Saksassa viranomaiset ovat kuitenkin olleet huolissaan, että tänä vuonna toimitustauko ei välttämättä jää väliaikaiseksi, vaan että Venäjä saattaa vastata talouspakotteisiin pitämällä putken kiinni.
Uniper haki aiemmin heinäkuussa Saksan hallitukselta maan uuden energialainsäädännön mahdollistamaa tukea. Uniper on Saksan energiahuollon kannalta keskeinen yhtiö, joten Saksan hallituksella tuskin on halua antaa Uniperin kaatua konkurssiin.
Myös Uniperin pääomistaja, suomalainen valtionyhtiö Fortum on kertonut käyvänsä keskusteluja Saksan hallituksen kanssa. Fortum on ehdottanut ratkaisuksi Uniperin pilkkomista siten, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotettaisiin muista toiminnoista Saksan valtion omistukseen.
Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia. Suomen valtio puolestaan omistaa Fortumista 51 prosenttia.
Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kävi viime viikolla Berliinissä keskustelemassa Uniperin tilanteesta Saksan hallituksen edustajien kanssa.
– Ratkaisun pitää löytyä lähipäivien, korkeintaan viikkojen aikana, Tuppurainen sanoi tiedotteessa viime torstaina.