Ulkoministeriö: Suomi voisi käydä ehdollisia neuvotteluja Sputnik-rokotteen hankinnasta jo ennen myyntilupaa EMA:lta

Asiaa selvitellään edelleen, eikä mitään päätöksiä Sputnik-neuvotteluista ole vielä tehty.
Koronarokotteet

On mahdollista, että Suomi kävisi Sputnik-rokotteesta ehdollisia ennakkoneuvotteluja Venäjän valtion kanssa ennen kuin rokote on saanut myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta EMA:lta, kertoo ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee.

–  Tämä on varmasti yksi asia, jota ulkoministeriössä katsotaan, kun mietitään etenemistä tämän asian osalta. Tämän osalta ei ole vielä mitään päätöksiä olemassa, Sillanaukee vastasi STT:n kysymykseen asiasta.

Suomi ei ole vielä aloittanut neuvotteluja Venäjän kanssa, mutta asiaa valmistellaan ministeriössä. Suomi ei myöskään tee hankinnoista ratkaisuja ennen kuin EMA on päättänyt mahdollisesta käyttöluvasta EU:ssa.

Jos EU aloittaa neuvottelut Sputnik-rokotteen yhteishankinnasta, silloin Suomi on sitoutunut hankkimaan rokotetta EU:n kautta eikä voi tehdä kahdenkeskisiä kauppoja. Sillanaukeen mukaan paljon on nyt kiinni siitä, myöntääkö EMA Sputnikille myyntiluvan.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pyysi ulkoministeriöltä apua mahdollisten neuvottelujen osalta. Sillanaukeen mukaan kyseessä on osin taakanjako kuormitetun STM:n kanssa, mutta myös kansainvälisillä ja ulkopoliittisilla syillä on asiassa merkitystä. Ministeriöiden työnjakoa ei ole kuitenkaan vielä tarkemmin tehty.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi perjantaina sivuillaan kirjeen, jonka perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on lähettänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) Sputnik-rokotteesta. Siitä käy ilmi, että STM suhtautuu avoimesti kahdenvälisiin neuvotteluihin Venäjän valtion kanssa Sputnik V -rokotteen mahdollisista hankinnoista tai tuotannosta. STM toivoo, että ulkoministeriö hoitaa mahdolliset neuvottelut.

Kirje on päivätty 8. huhtikuuta. Siinä todetaan, että Suomi ei voi neuvotella rokotteen hankinnasta, mikäli EU aloittaa sen osalta yhteisneuvottelut. Lisäksi Suomi voisi hankkia vain rokotteita, joille Euroopan lääkevirasto EMA on myöntänyt myyntiluvan. Rokotteen tuotantolaitoksilla tulee olla EMA:n myöntämä sertifikaatti, ja niiden tulee noudattaa Maailman terveysjärjestön WHO:n määrittämiä hyviä tuotantokäytäntöjä.

Kiuru kertoi torstaina eduskunnassa, että Suomi on aloittamassa neuvottelut Sputnik-rokotteesta. Kiurun mukaan ulkoministeriössä on aloitettu valmistelut neuvotteluista Venäjän kanssa rokotteiden hankkimiseksi.

–  Me olemme sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön välillä tehneet yhteistä työnjakoa siinä, että Sputnik-rokotteen osalta lähestyttäisiin Venäjää ja käytäisiin nämä neuvottelut, Kiuru sanoi.

Lisäksi Kiurun mukaan rokotteen hankkiminen Venäjältä ei olisi ristiriidassa EU:n rokotteiden yhteishankintasopimuksen kanssa, sillä EU ei ole tehnyt sopimuksia Sputnikin valmistajan kanssa.