Työllisten määrään hurja pudotus – Saarikon ja Lindtmanin sormi osoittaa hallitusta
– Hallituksen työllisyystavoite karkaa, kirjoittaa keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja ja edellisen hallituksen valtiovarainministeri Annika Saarikko viestipalvelu X:ssä.
Hän viittaa keskiviikkona julkaistuun Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen, jonka mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli maaliskuussa 52 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Työttömiä oli maaliskuussa 60 000 enemmän vuoden takaiseen nähden.
Saarikon mukaan hallituksen pitää tehdä enemmän töitä kasvun eteen.
– Luottamuksen palauttaminen ja tulevaisuuden uskon vahvistaminen on nyt ydin, hän kirjoittaa X:ssä.
Myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa vuodentakaisesta. TEM:n mukaan maaliskuussa työttömiä työnhakijoita oli 286 100, mikä oli 32 300 enemmän kuin vuosi sitten.
Hallitus tavoittelee työllisyystoimillaan 100 000 lisätyöllistä hallituskauden aikana. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hallitus tuoreiden työllisyyslukujen valossa yhä kauempana tavoitteestaan.
– Hallitus lupasi +100 000 työpaikkaa. Tilanne nyt: -50 000. Matkaa tavoitteeseen: 150 000, hän kirjoittaa.
Lindtmanin mukaan hallituksen talouspolitiikan pohja on pettänyt.
– Työllisyys vajoaa, Suomi on ajettu leikkauskierteeseen, hän toteaa.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen arvioi, että lyhyellä aikavälillä maaliskuussa käynnissä olleet lakot näkyivät lomautusten ja irtisanomisten määrässä.
Malinen lisää, että monessa pienessä tai keskisuuressa yrityksessä eli pk-yrityksessä lakkojen vaikutukset eivät ole vielä konkretisoituneet. Hänen mukaansa moni pk-yritys voi joutua turvautumaan myös irtisanomisiin taloustilanteensa vuoksi.
– Tuoreimpien lukujen valossa talouden suunnan voi odottaa kääntyvän aikaisintaan vuoden lopulla, hän arvioi.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist toteaa tiedotteessa, että työllisyys on kehittynyt toistaiseksi myönteisemmin kuin talousluvut ovat antaneet ennustaa.
– Kun työttömyysasteen trendi kipuaa yli kahdeksaan prosenttiin, aletaan pikkuhiljaa olla ihan aidoissa taantumatunnelmissa, hän toteaa.
– Näistä luvuista ei valopilkkuja löydy.