Työllisyys laski kymmenillä tuhansilla vuodentakaisesta – “Näistä luvuista ei valopilkkuja löydy"
Suomen työllisyys laski maaliskuussa vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Keskiviikkona julkaistun työvoimatutkimuksen tietojen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli maaliskuussa 52 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.
Työttömiä oli puolestaan maaliskuussa 60 000 enemmän vuoden takaiseen nähden. Maaliskuussa työttömyysasteen trendiluku oli 15–74-vuotiaissa 8,1 prosenttia. 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku laski maaliskuussa 77,4 prosenttiin.
Tilastokeskuksen mukaan sekä miesten että naisten työttömyys kasvoi maaliskuussa viime vuodesta.
Myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa vuodentakaisesta. TEM:n mukaan maaliskuussa työttömiä työnhakijoita oli 286 100, mikä oli 32 300 enemmän kuin vuosi sitten.
TEM ja Tilastokeskus määrittelevät työllisyyttä koskevat luvut eri tavoin, joten luvut eivät ole keskenään vertailukelpoiset.
Maaliskuun työllisyysluvut saivat monen ekonomistin keskiviikkona pohtimaan, millaisia vaikutuksia luvuilla on Suomen talouden kehitykseen.
– Näistä luvuista ei valopilkkuja löydy, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist sanoi tiedotteessa.
Appelqvistin mukaan työllisyys on kehittynyt toistaiseksi myönteisemmin kuin talousluvut ovat antaneet ennustaa.
– Kun työttömyysasteen trendi kipuaa yli kahdeksaan prosenttiin, aletaan pikkuhiljaa olla ihan aidoissa taantumatunnelmissa, hän totesi.
Asuntokauppaan erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi keskiviikkona niin ikään, että työllisyys on toistaiseksi kannatellut Suomen taloutta. Hän arvioi, että työttömyyden riski voi varjostaa kotitalouksia.
– Vaikka ansiotaso kohoaakin tänä vuonna inflaatiota kovemmin, polkevat palkkasummat paikallaan, kun työttömyys kasvaa ja korkea työllisyysaste selittyy myös osittain osa-aikatyöllä, Keskinen sanoi Hypon tiedotteessa.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen puolestaan arvioi, että lyhyellä aikavälillä maaliskuussa käynnissä olleet lakot näkyivät lomautusten ja irtisanomisten määrässä.
Malinen lisää, että monessa pienessä tai keskisuuressa yrityksessä eli pk-yrityksessä lakkojen vaikutukset eivät ole vielä konkretisoituneet. Hänen mukaansa moni pk-yritys voi joutua turvautumaan myös irtisanomisiin taloustilanteensa vuoksi.
– Tuoreimpien lukujen valossa talouden suunnan voi odottaa kääntyvän aikaisintaan vuoden lopulla, hän arvioi.