Muovia vai puuta? – Näin ammattilainen valitsee leikkuulautansa
Kotikeittiöissä saattaa olla monta mielipidettä siitä, onko muovinen vai puinen leikkuulauta parempi ruoanlaitossa. Ammattilaisella on kuitenkin asiaan selvä mielipide.
– Puulauta on kaikista paras, sanoo helsinkiläisravintola Alexanderplatsin ravintoloitsija ja ravintolakoulu Perhon ruokatuotannon lehtori Sampo Kantele.
– Muovilauta on niin kova, että se tylsyttää keittiöveitsen nopeasti. Puu on vähän pehmeä materiaali, joten se antaa periksi veitsen terälle.
Kantele myös kertoo, että kuluneesta muovilaudasta voi irrota mikromuovia ruokaan.
Puulaudan hygieenisyyden kanssa pitää myös olla tarkkana, hän korostaa.
– Puulauta pitää aina pestä tosi hyvin, mutta sitä ei saa konepestä.
Kantele ohjeistaa pesemään puulaudan käytön jälkeen tiskiaineella, harjalla ja lämpimällä vedellä. Hän suosittelee myös laudan desinfiointia ja öljyämistä noin puolen vuoden välein.
Ruokaviraston mukaan ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa.
Kantelekin näkee muovisissa leikkuulaudoissa myös hyviä puolia.
– Muovilaudat voi konepestä, koska ne eivät ime pesuainetta tai vettä sisäänsä. Siinä mielessä ne ovat hyviä. Mutta käyttöominaisuuksiltaan puulauta on paras, hän sanoo.
Ammattilaisten muoviset leikkuulaudat ovat värikoodattuja.
– Vihreä vihanneksille, sininen kalalle, punainen lihalle, keltainen broilerille sekä valkoinen leivän ja leivonnaisten leikkaamiseen, Kantele kertoo.