Tutkimus: Muistisairauksia voi lykätä jopa viidellä vuodella, jos elämässä riittää yhtä asiaa
Tuore tutkimus antaa lisänäyttöä siitä, että vilkas sosiaalinen elämä saattaa lykätä muistisairauksien alkamista. Asiasta kertoo lääkäriseura Duodecim.
Artikkelin mukaan sosiaalinen kanssakäyminen, vapaaehtoistyö, matkustelu ja vaikkapa bingon pelaaminen säännöllisesti voivat siirtää muistisairauksien alkua viidellä vuodella.
Tutkimustulosten mukaan sosiaalisesti vähiten aktiiviset sairastuivat dementiaan keskimäärin 88-vuotiaina. Se oli noin viisi vuotta aikaisemmin kuin vilkasta sosiaalista elämää viettävät.
Vilkasta sosiaalista elämää elävillä todettiin myöhemmin myös dementiaa lievempi kognitiivinen heikentyminen.
Tutkimukseen osallistui 1 900 keskimäärin 80-vuotiasta, jotka eivät sairastaneet muistisairauksia seitsenvuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana 550 osallistujaa sairastui dementiaan ja 700:lla todettiin lievempi muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen heikentyminen.
Aivojen monipuolinen käyttäminen sekä sosiaalinen ja aktiivinen elämä on yhdistetty pienempään dementiariskiin monissa tutkimuksissa, Duodecimin artikkeli kertoo.
Tuloksista on kuitenkin vaikea päätellä, kuinka paljon yhteys johtuu siitä, että sosiaalisesti aktiivista elämää viettävät ovat muita terveempiä ja siksi myös pienemmässä sairastumisvaarassa.