Tutkijalta tyly viesti: Suomalaisten reserviläisten kannattaa olla fyysisesti ja henkisesti kunnossa vuoden 2025 alkuun mennessä – "Tämä ei ole dystopia"
Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak kehottaa suomalaisia reserviläisiä varmistamaan, että he olisivat elämänsä kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti vuoden 2025 alkuun mennessä.
Salonius-Pasternak kommentoi Ukrainan sodan tilannetta Ylen Aamussa maanantaina.
Tutkijan mukaan suomalaisten on syytä varautua myös siihen, että kotoa löytyy riittävästi kotivaraa kuten ruokaa, lääkkeitä ja vettä. Se asia on hänen mielestään syytä hoitaa kuntoon jo tänään.
Salonius-Pasternak vahvistaa sanomisensa yhteistöpalvelu X:ssä.
– Tämä ei ole dystopia, vaan järkevää varautumista, hän kirjoittaa.
Ylellä Salonius-Pasternak perustelee näkemystään sillä, että Ukrainan sota voi päättyä suhteellisen nopeasti siten, että Venäjä kokee saaneensa jonkinlaisen voiton.
Hän huomauttaa, että Venäjä on tällä hetkellä sotatalous, jonka armeija ja asetuotanto on suuremmalla tasolla kuin helmikuussa 2022.
Samaan aikaan Euroopassa asetuotanto on rauhan ajan moodissa. Yhdysvalloissa puolestaan käydään keskustelua Ukrainan aseavun heikentämisestä. Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump puhuu puolustusliitto Natosta vetäytymisestä ja sotilaallisen tuen vähentämisestä laajemmin Euroopassa.
Venäjälle se olisi houkutteleva tilaisuus kokeilla Euroopan puolustuksen kestävyyttä, jos Ukrainan sota olisi päättynyt voittoon ja Yhdysvaltain tuki Euroopalle olisi heikentynyt.
– Euroopassa ei olla vieläkään ihan herätty tähän, toisin sanoin ei olla rakennettu omaa resilienssiä, Salonius-Pasternak näkee.
Tutkija myöntää, että Suomen puolustuksen tilanne on tällä hetkellä paremmalla tolalla kuin koskaan, sillä Suomi on Naton jäsen.
Salonius-Pasternak korostaa kuitenkin puhuvansa yhdestä mahdollisesta vaihtoehdosta, jossa Yhdysvaltain tuki Euroopalle ja Natolle on vähentynyt.
– Ei ole poissuljettua, että (Vladimir) Putin ajattelee, että kokeillaan, saadaanko me Nato rikottua jollakin pienellä sotilaallisella operaatiolla tai suuremmallakin.
– Heidän (Venäjän) riskinottokyky on merkittävä ja tämä pitää huomioida.
Salonius-Pasternakin mukaan sitä ei voida sanoa, kuinka todennäköinen skenaario on. Hän painottaa, että se on kuitenkin mahdollinen, jota ei voida poissulkea.
– Siksi siihen pitäisi varautua.