Tutkija: SDP:llä kova paine löytää presidenttiehdokas

Hyvät kandidaatit ovat vähissä Urpilaisen ja Heinäluoman kieltäydyttyä
Presidentinvaalit

SDP:llä on kova paine ja kiire löytää hyvä presidenttiehdokas, mutta Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman kieltäydyttyä hyvät ehdokkaat ovat vähissä.

Näin arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Uskottava presidenttiehdokas, joka voi uskottavaan kampanjaan lähteä, on sellainen, jolla on monen kauden eduskuntakokemus yleensä takana ja yleensä ministerivuorokausia. Eipä sieltä demarien ryhmästä hirveästi löydy tuon kategorian ihmisiä, Jokisipilä sanoo.

Esimerkiksi äskettäin puheenjohtajakisassa profiloituneet Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen eivät ole tämän sarjan henkilöitä.

SDP:llä on Jokisipilän mielestä myös hävittävää kisassa, sillä pahimmassa tapauksessa mahalasku presidentinvaaleissa voisi tärvellä viime aikoina gallupeissa näkyneen puoluekannatuksen nousun.

Ehdokkaan pitäisi siis olla todella hyvä ja kampanjan onnistunut. Tuoreessa muistissa on Paavo Lipposen alle 7 prosenttiin jäänyt kannatus viime presidentinvaaleissa.

– Lipponen jos kuka oli valtiomiesluokan kandidaatti, mutta mielenkiintoisella tavalla jotenkin se kampanja ei vaan ottanut ollenkaan tuulta alleen. Jos hänen kaltainenkaan ihminen ei pysty kampanjaa positiiviseksi kääntämään, niin miten se onnistuisi joltain kokemattomalta.

Jokisipilän mielestä ilman omaa ehdokasta jääminen olisi myös jossain määrin tavatonta, sillä perinteisesti vasemmiston kärkiehdokas on tullut SDP:stä.

– Kyllä isoilla puolueilla on joku tietty velvoite, että se oma presidenttiehdokas pitäisi olla. Ja jos sitä ei aseteta, niin silloin jätetään hyödyntämättä mahdollisuus oman viestin tähdentämiseen.

Urpilainen ilmoitti aiemmin tänään Demokraatti-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan, ettei hän lähde ehdolle. Hän perustelee päätöstään perhesyillä. Urpilainen myöntää, että päätös oli todella vaikea.

Tämän jälkeen Heinäluoma vahvisti Twitterissä aiemman ilmoituksensa, ettei hänkään ole käytettävissä.