Turkkiin kolmen kuukauden poikkeustila – Antaa hallitukselle lisää valtaa rajoittaa liikkumista
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut maahan kolmen kuukauden poikkeustilan.
Presidentin mukaan poikkeustilaa tarvitaan, jotta viime viikon sotilasvallankaappauksen yritykseen osallistuneet saadaan kiinni.
– Poikkeustila on toimenpide maatamme uhkaavaa terroriuhkaa vastaan, Erdogan sanoi tiedotustilaisuudessa presidentinpalatsissa Ankarassa.
Erdogan sanoo, että vallankaappauksen yritykseen saattoi liittyä myös ulkomaita. Presidentin mukaan on mahdollista, että vallankaappausta tullaan yrittämään uudestaan.
Erdogan on syyttänyt Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaajaa Gethullah Gülenia vallankaappauksesta. Gülen on kiistänyt osallistuutensa tapahtumiin.
AFP:n viranomaislähteen mukaan poikkeustila antaa Turkin hallitukselle lisää valtaa rajoittaa liikkumisen vapautta.
Turkin viimeisin poikkeustila päättyi vuonna 2002. Taisteluiden takia Kaakkois-Turkin kurdialueille julistettu poikkeustila jatkui kokonaiset 15 vuotta, mutta poikkeustila lopetettiin muun muassa EU:n vaatiessa sitä yhtenä ehtona Turkin jäsenyysneuvottelujen aloittamiseksi.
Vallankaappausyrityksen tutkinta on herättänyt kansainvälistä huolta demokratian toteutumisesta Turkissa.
Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on painottanut, että tutkinnat on suoritettava Turkin perustuslain demokraattisiin arvoihin nojautuen.
Myös Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault on varoittanut Erdogania, ettei tämä käyttäisi vallankaappausyritystä mahdollisuutena hiljentää myös muita vastustajiaan.
Tiedotustilaisuudessaan Erdogan julisti, ettei demokratian suhteen tehdä kompromisseja.
Al-Jazeeralle antamassaan haastattelussa Erdogan myös vakuutti, että vallankaappausyrityksen jälkeen tehdyillä massiivisilla pidätyksillä on lailliset perusteet.
Lähes 50 000 ihmistä on pidätetty tai erotettu työpaikaltaan vallankaappausyrityksen jälkeen.
Esimerkiksi Turkin opetusministeriö tiedotti tiistaina, että yli 15 000 valtiolla työskentelevää opetusalan työntekijää on pidätetty virastaan. Yli 1 500 yliopistojen dekaania määrättiin puolestaan eroamaan.
Lisäksi lähes 9 000 sisäministeriön ja 1 500 valtiovarainministeriön työntekijää on irtisanottu.
Pääministerin kansliasta joutui lähtemään yli 250 ihmistä.
Jo tätä aiemmin yli 6 000 sotilasta pidätettiin, lähes 9 000 poliisia sai potkut ja 3 000 tuomaria pidätettiin virastaan.