Turkin Nato-käänne "vaatii työstöä", puolustusministeri Kaikkonen sanoo – "se voi ottaa oman aikansakin"

Ovathan nämä niin selvät numerot kuin ylipäätään Suomessa voi jossain asiassa olla, puolustusministeri luonnehtii eduskunnan Nato-äänestyksen tulosta
Nato-jäsenyys

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toteaa yllättyneensä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin suorasukaisista kommenteista, joiden mukaan hän ei aio tukea Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon.

– Ennakkomerkit olivat sellaisia, että Turkki suhtautuisi myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen. Siihen nähden tämä aika voimakas ulostulo kyllä jonkin sortin yllätys on, Kaikkonen sanoi eduskunnassa Suomenmaalle.

Suomenmaa kysyi, kuinka huolissaan Turkin tilanteesta pitäisi olla Suomen Nato-prosessissa.

– Se vaatii työstöä ilman muuta ja se voi ottaa oman aikansakin. Mutta olen kyllä luottavainen, että asiat saadaan ratkottua, Kaikkonen kommentoi.

Kaikkosen mukaan tiedossa on ollut, että keskusteltavia asioita voi tulla joidenkin Naton jäsenvaltioiden kanssa.

– Eikä Turkki jää välttämättä edes viimeiseksi. Mutta siihen on syytä suhtautua rauhallisesti ja uskon, että asiat saadaan kyllä ratkottua. Jonkin verran aikaa siihen voi kyllä mennä.

Eduskunta päätyi tiistaina puoltamaan Nato-jäsenyyden hakemista äänin 188–8.

Kaikkonen kertoi odottaneensa hyvinkin selviä numeroita, mutta luvut ylittivät silti odotukset.

– Arvelin, että ehkä 10–15 kansanedustajaa äänestäisi jäsenyyttä vastaan, mutta se jäikin vain kahdeksaan. Ovathan nämä niin selvät numerot kuin ylipäätään Suomessa voi jossain asiassa olla, Kaikkonen sanoo.