Tuore kirja kannustaa pieniä kaupunkeja ja maaseutukuntia voimakkaisiin toimiin uusien asukkaiden houkuttelemiseksi – "Kakkosasuminen on iso mahdollisuus"

Asuminen

Pienten kaupunkien ja maaseutukuntien kannattaa ryhtyä voimakkaisiin toimiin asumisen edistämiseksi, kirjoittavat entinen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä ja metsäalan vaikuttaja Esa Härmälä maanantaina julkistettavassa Polemia-sarjan kirjassa Seutukaupungit ja Suomen voimavarat.

Kirjassa todetaan, että kakkosasuminen tulee olemaan jatkossa kunnille iso mahdollisuus. Siitä voi ajan myötä tulla myös ykköasumista, kun kakkosasuntoja aletaan muuttaa ykkösasunnoiksi.

– Tätä rajoittavat kaava- ja muut määräykset tulee kumota ja sallia laadukas lisärakentaminen ja asunnon tason nosto. Monella paikkakunnalla asuu nytkin entistä suuremman osan vuodesta entistä enemmän ihmisiä, kirjasta kertovalla tiedotteella summataan.

Ala-Nissilä ja Härmälä myöntävät, että heidän lähtökohtansa pieniin ja keskisuuriin kaupunkeihin ja maaseutukuntiin on vakaumuksellinen. Ne ovat heille sitä parasta Suomea, joka ei saisi kuihtua.

He uskovat, että Suomen sisäistä muuttoliikettä voidaan tasapainottaa tai sen suunta jopa kääntää.

– Pääkaupunkiseudun eläkeläisellä on kenties ensimmäistä kertaa eläessään mahdollisuus vaurastua, kun myy asuntonsa ja ostaa tilalle paremman ja halvemman pienemmältä paikkakunnalta.

Ala-Nissilä ja Härmälä korostavat, että pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa sekä maaseutukunnissa on usein pulaa osaajista.

Monet seutukaupungit ovat vahvoja teollisuus- ja vientikaupunkeja. Hyvä lukio on valtti niiden kehitykselle.

– Korkeakouluopetukseen sekä innovaatio- ja teknologiarahoitukseen täytyy olla parempi pääsy. Jatkajien löytämistä yrityksille voitaisiin helpottaa yhdistämällä oppisopimuskoulutus ja yrityksen omistajanvaihdos.

Kaksikko kannustaa kuntia panostamaan myös liikenteeseen.

Kuntien ja kaupunkien tulee kohentaa myös ympäristöään, kirjassa sanotaan. Suomi on kaksikon mukaan nyt pusikoiden luvattu maa.

– Maisemia voidaan pienin kustannuksin avata ja siten tuoda hieno luonto ja kulttuuriperintö ihmisten nähtäville. Pienvesistöjen kunnostusta tulee jatkaa. Urheilusta ja kulttuurista paikkakunnat saavat lisäarvoa, voimavaroja ja nuoret harrastustoimintaa.

Elinkeinoelämän kehittämisessä Ala-Nissilä ja Härmälä kehottavat olemaan ennakkoluulottomia.

– Esimerkiksi kaivostoimintaan ja tuulivoimaan panostaneet kunnat ovat selvästi voittajien puolella. On paljon esimerkkejä kunnista, joissa nämä elävät sopusoinnussa muiden elinkeinojen, loma-asumisen ja matkailun kanssa.

Kaksikko haluaa myös oikaista mielikuvaa maalle muuttavista ihmisistä. Usein heidät esitetään vaatimattomiin olosuhteisiin, lähes luontaistalouteen pyrkivinä seikkailijoina.

Totuus on Ala-Nissilän ja Härmälän mukaan toinen: pienemmälle paikkakunnalle muutetaan paremman elämän ja asumisen sekä ammatillisten haasteiden takia.

Ala-Nissilä istui eduskunnassa vuodesta 1991 vuoteen 2006 sekä vuodesta 2015 vuoteen 2019. Vuodesta 2006 vuoteen 2012 hän toimi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä.

Härmälä toimi Metsähallituksen toimitusjohtajana vuodesta 2014 vuoteen 2016. Hän oli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja vuodesta 1994 vuoteen 2006.