Tulospaukun tarjonnut Nokia yllätti hillitsemällä odotuksia, arvioi analyytikko

Toimitusjohtaja Lundmarkin mukaan kasvua rajoittava komponenttipula jatkuu pitkään.
Talous

Verkkolaitevalmistaja Nokia pääsi torstaina tarjoilemaan iloisen tulosyllätyksen osittain sen vuoksi, että yhtiön uusi johto oli aiemmin hillinnyt näkymiä yrityksen lähitulevaisuudesta.

Näin arvioi Inderesin analyytikko Atte Riikola, joka seuraa yhtiötä. Hänen mukaansa toisen vuosineljänneksen tulosjulkistukseen suunnattiin positiivissa tunnelmissa, mutta tulos yllätti silti.

Nokian huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto parani vuodentakaisesta runsaat 60 prosenttia 682 miljoonaan euroon. Liikevaihto nousi neljä prosenttia 5,3 miljardiin euroon.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan on hyvä, että kasvu tulee kaikista liiketoimintaryhmistä. Hän oli erittäin tyytyväinen yhtiön suoritukseen vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

–  Matkapuhelinverkot tekivät selvästi paremman tuloksen kuin mitä vielä alkuvuonna odotettiin. Sen lisäksi verkkoinfrastruktuuri kasvaa vahvasti, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vahvan alkuvuoden perusteella yhtiö nosti ennustettaan koko vuoden liikevaihdosta ja vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista.

Liikevaihdon odotetaan asettuvan 21,7–22,7 miljardin euron haarukkaan, kun aiempi ennuste oli 20,6–21,8 miljardia. Vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluväliksi odotetaan 10–12 prosenttia, kun aiempi näkymä oli 7–10 prosenttia.

–  Välissä odotukset pelattiin todella mataliksi. Nyt tapahtui vähän niin kuin paluu alkuperäiseen. Uusi johto sai markkinoiden luottamuksen taakseen, kun se pystyy tarjoilemaan positiivisia tulosyllätyksiä, Riikola sanoi STT:lle.

Lundmark aloitti Nokian johdossa vuosi sitten elokuussa.

Helsingin pörssi tervehti pirteää tulosuutista ilolla. Nokian osakekurssi ehti käydä aamupäivällä yli kahdeksan prosentin nousussa. Kahden maissa osake nakutti yhä 6,5 prosentin kiriä ja oli selvästi pörssin vaihdetuin.

Riikola sanoo, että hyvässä tuloksessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään aiempien odotusten hillinnästä vaan myös uuden johdon voimin haetusta käänteestä.

Hänen mukaansa on hyvä huomata, että Nokia näyttää saavan jalansijaa takaisin Kiinan-markkinoilla, jossa se kertoi aiemmin tässä kuussa ensimmäisestä 5g-radioverkkosopimuksestaan.

–  Aika pieniä ne toistaiseksi ovat, mutta Ericssonilla on Ruotsin Huawei-pakotteiden takia haasteita Kiinassa. Kun Kiina rankaisee Ericssonia, Nokia voittaa, Riikola arvioi.

Nokian mukaan maailmanlaajuinen komponenttipula kuitenkin rajoittaa sen kasvumahdollisuuksia.

–  Tämä tiukka tilanne tulee jatkumaan varmasti loppuvuoden ja hyvin todennäköisesti myös ensi vuoden ajan, Lundmark sanoi.