Suomen turkiseläimille salakuljetettu koronalla ehkä saastunutta rehua, kertoo Tulli – koko elinkeino olisi voinut kaatua
Suomalaisille turkistarhoille salakuljetetussa eläinrehussa on voinut olla tautiriski. Rehu on voinut olla saastunut koronaviruksella tai muilla eläintautien aiheuttajilla, kertoi Tulli tiistaina.
Suomalainen turkisrehusekoittamo toi Tullin mukaan vuonna 2021 Tanskasta eläinrehun raaka-aineeksi kalajätettä, jota oli säilytetty samoissa tiloissa koronaepidemian vuoksi teurastettujen minkkien ruhojen kanssa.
Kalajätettä tuotiin Pohjanmaalla sijaitsevalle turkisrehusekoittamolle yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa eli 45 rekkakuormallista. Tullin mukaan kalajätettä sisältävää rehua toimitettiin kevään ja kesän 2021 aikana noin 50:lle eri turkistarhalle. Kokonaiserän maahantuontiarvo on Tullin mukaan ollut yli 200 000 euroa.
– Tämä on täysin poikkeuksellinen koko maailman mittakaavassa. Ei esimerkiksi Euroopassa ole tällaista juttua ollut aiemmin, sanoi Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen STT:lle.
Tullin mukaan menettelystä voidaan katsoa aiheutuneen vaaraa ihmisten terveydelle ja vakavaa vaaraa eläinten terveydelle.
– Jos tästä olisi lähtenyt tartunta liikkeelle, niin meillä olisi voinut olla koko elinkeino vaarassa, sanoi Sinkkonen.
Asian epäillyt rikosnimikkeet ovat salakuljetus, eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen ja sivutuotelakirikkomus. Suomessa rikoksista epäiltynä on kolme rehusekoittamon toiminnasta vastaavaa ihmistä.
Rehusekoittamo on toiminut alalla Tullin mukaan jo useita vuosikymmeniä ja toimittanut rehua useille kymmenille pohjalaisille turkistarhoille.
Ruokaviraston arvion mukaan salakuljetus on aiheuttanut vakavan eläintautien leviämisriskin Suomeen. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi koronavirus, salmonella sekä erilaiset kalataudit.
Tulli ei ole pystynyt selvittämään, onko suomalaisille turkiseläimille aiheutunut rehusta tautitartuntoja. Rehuerät ovat tulleet maahan yli puoli vuotta ennen esitutkinnan alkamista.
– Vaikea selvittää, koska osa niistä eläimistä on jo mennyt tuotantoon, sanoi Sinkkonen.
Tanskassa lopetettiin vuonna 2020 miljoonia minkkejä sen jälkeen, kun minkeillä todettiin koronavirusmutaatio, joka oli tarttunut myös ihmisiin. Viranomaisten arvioiden mukaan Tanskassa oli sitä ennen noin 17 miljoonaa minkkiä.
Myös suomalaisilla tarhoilla on tehty koronavirusseurantaa joulukuusta 2020 lähtien. Ruokaviraston mukaan virus tarttuu herkästi ihmisestä minkkeihin, ja myös supikoirat voivat saada tartuntoja. Eläimistä koronavirus voi puolestaan tarttua ihmisiin ja levitä eteenpäin.
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton alueyhdistyksiin kuului vuoden 2020 lopussa 632 jäsenyritystä, joilla on yli 700 turkiseläinten kasvatuspaikkaa. Suomi on Kiinan ohella maailman suurimpia turkisten tuottajamaita.