Tuhannet pakenivat Kaliforniassa uutta tuhoisaa maastopaloa

Perjantaina alkanutta paloa ei oltu saatu vielä lainkaan hallintaan
Ulkomaat

Kaliforniassa tuhannet ihmiset ovat paenneet osavaltion pohjoisosassa riehuvaa uutta maastopaloa, joka on parhaillaan käynnissä olevan maastopalokauden tähän mennessä tuhoisin, kertoivat viranomaiset maanantaina.

Klamathin alueella riehuvan palon tiedettiin maanantaina tappaneen ainakin kaksi ihmistä ja ajaneen yli 2 000 kodeistaan. Palo oli levinnyt noin 250 neliökilometrin alueelle ja riehui täysin valtoimenaan.

Palo eteni nopeasti puuskaisen tuulen avittamana.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom julisti hätätilan Siskiyoun piirikuntaan, mistä palo perjantaina alkoi. Palon syttymissyytä tutkittiin edelleen maanantaina.

Kaliforniassa roihusi maanantaina edelleen toinenkin maastopalo lähellä kuuluisaa Yosemiten kansallispuistoa. Heinäkuun puolivälissä roihahtanut palo oli paloviranomaisten mukaan yli 60-prosenttisesti sammutettu.

Kaliforniaa on jo vuosikymmeniä koetellut äärimmäinen kuivuus ja kuumuus. Lämpötilat ovat tänäkin kesänä nousseet monin paikoin yli 40 asteeseen.

Ilmastonmuutoksen myötä maastopalojen määrän uskotaan entisestään nousevan. Viime ja toissa vuosi ovat olleet Kalifornian pahimpia maastopalovuosia.

Maastopalokausi jatkuu Kaliforniassa pitkälle syksyyn.