Trumpin päätös tiedustelujohtajasta tyrmistyttää – tunnetaan Venäjä-propagandasta ja al-Assadin sympatisoinnista
Tuleva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittänyt entisen demokraattien kongressiedustajan Tulsi Gabbardin tiedustelujohtajaksi, jonka tehtävänä on valvoa Yhdysvaltain tiedustelupalveluita, kuten CIA:ta, FBI:ta ja NSA:ta.
Tiedusteluasiantuntijat pöyristyivät Gabbardin nimityksestä, sillä hän on profiloitunut Venäjän propagandan levittäjänä eikä hänellä ole tiedustelukokemusta. Gabbard tunnetaan myös myönteisestä suhtautumisestaan Syyrian diktaattoriin Bashar al-Assadiin.
Asiasta kirjoittavat muun muassa CNBC, Politico ja BBC.
− Hän ei ole ainoastaan huonosti valmistautunut ja epäpätevä, vaan hän myös välittää salaliittoteorioita ja sympatisoi diktaattoreja, kuten Bashar al-Assadia ja Vladimir Putinia, kommentoi CIA:n operaatiovastaavana työskennellyt edustajainhuoneen demokraattijäsen Abigail Spanberger Gabbardin nimitystä.
Politicolle nimettömänä asiaa kommentoinut läntisen tiedustelupalvelun edustaja totesi, että Yhdysvaltain liittolaiset joutuvat pohtimaan, kuinka paljon informaatiota ne jatkossa jakavat Washingtonin kanssa.
− Luulen, että jopa Israel – Yhdysvaltain pääkumppani terroriuhkien suhteen − joutuu pohtimaan tätä vakavasti, hän sanoi.
Gabbardin nimitys vaatii senaatin vahvistuksen. Jos senaatti hyväksyy nimityksen, Gabbard hallinnoisi yli 70 miljardin dollarin budjettia ja valvoisi 18 amerikkalaista tiedustelupalvelua.
Gabbard, 43, edusti Havaijin osavaltiota Yhdysvaltain edustajainhuoneessa vuosina 2013−2021. Sitä ennen hän teki sotilasuraa Havaijin kansalliskaartissa ja palveli sen lääketieteellisessä yksikössä Irakissa ja Kuwaitissa.
Vuonna 2015 hän kritisoi Yhdysvaltain hallintoa Syyrian opposition tukemisesta sen noustessa al-Assadin autoritaarista hallintoa vastaan.
− Mielestäni al-Assadia ei pitäisi syrjäyttää, hän sanoi.
Hän sai Yhdysvalloissa kritiikkiä molempien puolueiden taholta salaisesta tapaamisestaan al-Assadin kanssa Syyriassa vuonna 2017. Gabbard sanoi tuolloin, että al-Assad ”ei ole Yhdysvaltojen vihollinen, koska Syyria ei muodosta suoraa uhkaa Yhdysvalloille”.
CNN:n haastattelussa vuonna 2017 hän totesi olevansa ”skeptinen” sen suhteen, että Syyrian hallinto olisi syyllinen kemialliseen hyökkäykseen, joka tappoi ainakin 89 ihmistä Khan Shaykhunissa huhtikuussa 2017.
Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten, YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) mukaan al-Assadin hallinto oli hyökkäyksen takana. Yhdysvallat vastasi hyökkäykseen ohjusiskulla syyrialaiseen lentotukikohtaan.
Vuonna 2020 Gabbard pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja näyttäytyi kisassa Venäjän suosikkina, CNBC kirjoittaa. Venäjän valtion tiedotusvälineet olivat innoissaan hänen ehdokkuudestaan, sillä hän oli tullut tunnetuksi Yhdysvaltain ulkopolitiikan kiivaana kriitikkona.
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi valittiin Joe Biden, joka voitti presidentinvaalit vuonna 2020.
Vuonna 2022 Gabbard erosi demokraattipuolueesta ja siirtyi konservatiivisen Fox News -televisiokanavan palkkalistoille. Sen jälkeen hän on antanut joukon kiistanalaisia lausuntoja liittyen Venäjään ja sen Ukrainassa käymään sotaan.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 Gabbard totesi sosiaalisen median julkaisussaan, että sota olisi voitu estää, jos Yhdysvallat ja sen länsiliittolaiset olisivat tunnustaneet Venäjän ”oikeutetut turvallisuushuolet” liittyen Ukrainan pyrkimykseen liittyä Naton jäseneksi.
Maaliskuussa 2022 Gabber sanoi pitävänsä ”kiistattomana tosiasiana”, että Ukrainassa oli Yhdysvaltojen rahoittamia biolaboratorioita, jotka voivat ”vapauttaa ja levittää tappavia taudinaiheuttajia”.
Kyseinen Venäjän alulle panema salaliittoteoria sai vastakaikua QAnon-salaliittoteoreetikoiden ja Yhdysvaltojen oikeistolaisten sosiaalisen median vaikuttajien keskuudessa, kuten myös Fox Newsin ohjelmissa. Teoriaa levitti esimerkiksi Fox Newsin entinen tähtijuontaja Tucker Carlson.
– Tulsi Gabbard toistelee valheellista Venäjän propagandaa. Hänen maanpetolliset valheensa saattavat hyvin aiheuttaa kuolemia, tviittasi republikaanisenaattori Mitt Romney tuolloin.
Venäjän mediaa seuraava amerikkalaistoimittaja Julia Davis julkaisi vuonna 2022 Twitterissä videon tv-ohjelmasta, jossa Venäjän valtiontelevision juontaja Vladimir Soloviev viittaa Gabbardiin ”meidän tyttöystävänämme” ja ”Venäjän agenttina”.
Venäjän valtiontelevisio ottikin tyytyväisyydellä vastaan Gabbardin nimityksen tiedustelujohtajaksi.
Rossija 1:n kirjeenvaihtaja Dmitri Melnikov totesi, että Gabbardin nimitys ”ei lupaa hyvää Kiovalle”, sillä Gabbard on aiemmin ”syyttänyt avoimesti Bidenin hallintoa Venäjän provosoimisesta” sekä ”arvostellut voimakkaasti [Ukrainan presidentti Volodymyr] Zelenskyitä ja vaatinut vuoropuhelua Venäjän kanssa”.