Tiilikainen avasi asuntomessut: Puu on suuri mahdollisuus rakentamisessa

Asuntomessut

– Täällä osataan hyödyntää kulttuuriympäristöjä, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kiitteli avatessaan Seinäjoen Asuntomessut.

Tiilikaisen mielestä Pruukinrannan asuntomessualueella on yhdistetty nykyaikainen teollinen puurakentaminen ja pohjalaistalot, jotka ovat osa Suomen talonpoikasta rakennuskulttuuria.

Tänä vuonna Asuntomessut ovat ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalla.

Tiilikainen korosti, että monipuolinen puun käyttö rakentamisessa on Suomelle suuri mahdollisuus biotalouden aikakaudella.

Puusta on rakennettu pääosa messualueen omakotitaloista ja yksi kerrostalo.

Pruukinrantaan on rakentunut 35 pientaloa, joista yksi on paritalo, sekä yksi puukerrostalo ja yksi rivi-/-luhtitalo. Näyttelykohteita on 43.

Messualueen luonto on säilytetty osana aluetta ja talot ja tontit sulautuvat ympäröivään mäntymetsään. Asukkaita alueelle muuttaa noin 250.

Asuntomessujen tehtävänä on toimitusjohtaja Harri Tuomaalan mukaan esitellä asumisen ja rakentamisen uusia ratkaisuja ja innovaatioita sekä parantaa asumisen laatua Suomessa.

Tulevaisuudessa asumiseen vaikuttaa kaupungistumisen ohella väestön ikärakenteen muutos.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuoteen 2060 mennessä lähes 30 prosenttia Suomen väestöstä on yli 65-vuotiaita, kun vuonna 2020 luku on hieman yli 22 prosenttia.

– Senioriasuntojen tarve kasvaa. Samalla esteettömyys, hyvät kulkuyhteydet ja kattavat lähipalvelut nousevat yhä tärkeämpään rooliin, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Hannu Rossilahti ennusti.

Rossilahden mukaan kompaktien asuntojen tarve ja palvelutarjonta kasvaa.

Uudentyyppisillä palveluilla tulee olemaan merkittävä rooli: esimerkiksi erilaisilla teknologisilla ratkaisuilla ja apuvälineillä pystytään turvaamaan senioreiden kotona asumista.