Tiedustelulait mahdollistava perustuslain muutos sai lähes yksimielisen kannatuksen eduskunnassa – ministerikin yllättyi
Eduskunnassa vallitsi keskiviikkona hyvin laaja yksimielisyys tiedustelulakien ja niiden vaatiman perustuslain muutoksen tarpeellisuudesta.
Sen sijaan lakien kiireellisyys ei ihan kaikkia vakuuta. Selvästi kiirehtimistä vastusti ensimmäisessä käsittelyssä vasemmistoliitto, jonka mielestä nopeutetulle menettelylle ei ole tällä hetkellä poikkeuksellista tarvetta. Puolueen mielestä asiassa on parempi odottaa vaalien yli.
– Kun tehdään muutoksia kansalaisten perusoikeuksiin, on kansalaisilla itsellään oltava mahdollisuus antaa mielipiteensä, mieluiten vaalien kautta, sanoi Silvia Modig (vas.).
Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta tai sotilaallisesta toiminnasta. Viestin suojaan puuttumisen tulee olla mahdollisimman kohdennettua ja rajattua.
Perustuslakivaliokunta ei nähnyt perustuslain muutoksen kiireelliselle menettelylle estettä, mutta jätti sen eduskunnan harkittavaksi.
Opposition eduskuntaryhmät pohtivat kantaansa kiireellisyyteen muun muassa torstaina ryhmäkokouksissaan, ja siitä keskustellaan ensi viikon tiistaina asian toisessa käsittelyssä. Jos kiireellisyyttä tuolloin esitetään, siitä äänestetään keskiviikkona. Kiireelliseksi julistamiseen vaaditaan viiden kuudesosan enemmistö annetuista äänistä.
Keskiviikkona SDP:stä ja vihreistä ei otettu vielä suoraan kantaa kiireellisyyteen, mutta molemmissa oppositiopuolueissa oltiin tyytyväisiä perustuslakivaliokunnan tekemiin tarkkoihin rajauksiin.
– Huoli on itseltäni poistunut, ja voin kannattaa tätä muutettua esitystä, sanoi vihreiden Ville Niinistö.
– Tässä on tarkkaan punnittu esitys, ja nyt se on poliittisessa harkinnassa, miten istunto sen (kiireellisyyden) sitten ensi viikolla päättää, hän jatkoi.
Hallituspuolueista keskustasta, kokoomuksesta ja sinisistä sekä ainakin oppositiopuolue kristillisdemokraateista löytyi tuki kiireelliselle muuttamiselle.
– On tärkeää, ettei tässä ole hallitus-oppositio-asetelmaa, toivoi parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajana toiminut Tapani Tölli (kesk.).
Hallitus toivoo, että perustuslakia saadaan muutettua kiireellisesti jo tällä vaalikaudella, jotta varsinaiset tiedustelulait voisivat tulla voimaan jo ensi vuonna. Kokoomuksesta perusteltiin muutosta muun muassa teknologian kehityksellä, verkkouhilla ja yleisellä turvallisuuspoliittisella tilanteella.
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) yllättyi positiivisesta vastaanotosta salissa.
– On hyvä kuulla, että tälle hankkeelle on ilmeisesti lähes yksimielinen tuki tässä salissa, nyt käytiin keskustelua vain kiirehtimismenettelystä. Se on eri asia, mutta oli minullekin mieluisa yllätys kuulla tämä.