THL:n pääjohtaja esittää HS:n haastattelussa vaihtoehtoisen strategian koronaepidemian päihittämiseen: Ikkuna voisi olla auki hybridimallille

Strategia tarkoittaisi, että ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain.
Koronavirus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan Suomessa olisi mahdollista siirtyä uudenlaiseen strategiaan koronavirusepidemian päihittämiseksi.

Helsingin Sanomien haastattelussa asiaa kommentoinut Tervahauta sanoo, että Suomessa olisi kesällä mahdollista siirtyä niin sanottuun hybridimalliin.

Tämä hybridistrategia tarkoittaisi sitä, että ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain ja pidetään samalla virus aisoissa.

Se onnistuu laajalla testaamisella, tartuntaketjujen nopealla jäljittämisellä ja altistuneiden tehokkaalla eristämisellä.

– Meillä on ajatus, että ikkuna voisi olla auki tällaiselle hybridimallille. Että se olisi vielä Suomen oloissa mahdollinen, Tervahauta sanoo.

Tervahaudan mukaan kyse on Suomen oloihin sovellettuna mallista, jota on toistaiseksi menestyksekkäästi käytetty esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Singaporessa.

Molemmissa maissa yhteiskunta on pysynyt selvästi enemmän auki kuin Euroopassa ja viruksen leviämistä on onnistuttu patoamaan.

Tervahauta on keskustellut ajatuksistaan sosiaali- ja terveysministeriön, mutta ei suoraan hallituksen kanssa. Suomen linjasta päättää hallitus.

Hybridistrategiaa Twitterissä kommentoineen THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan vielä kuukausi sitten ei tähän olisi ollut realistisia edellytyksiä.

– Kaikki aikanaan – vielä kuukausi sitten ei tähän olisi ollut realistisia edellytyksiä – nyt palikat alkavat olla vähitellen kohdallaan. Yhdessä ulos halvaustilasta, Salminen kirjoittaa.