”Tarvitsemme sisäistä paloa” – Pirkanmaan keskustalaiset haluavat toivon näköaloja koronaan ja kannatusalhoon

Piirikokous varottaa, ettei kuntatalous kestä koronan mahdollista toista aaltoa
Keskusta

Pessimismi oli sana, joka vilahti ja josta varoiteltiin useassa keskustan Pirkanmaan piirin vuosikokouksen puheenvuorossa. Huonolta näyttävä korona- ja taloustilanne sekä puolueen kannatusluvut kirvoittivat osallistujilta lukuisia kipakoitakin puheenvuoroja.

– Kokoonnumme pessimistisessä tilanteessa. Keskustan rooli on monesti ollut arjen asioiden hoitaja, ja näitä asioita olemme vieneet eteenpäin joka tasolla, paikallisella, maakunnallisella ja valtakunnallisella. Tämä on ollut vahvuutemme, mutta onnistuuko tämä tulevaisuudessa, jos kannatus laahaa, Reijo Koskela kysyy.

– Tunnelma on monesta syystä pessimistinen, ja minä nyt lisään pessimismiä. Nimittäin ainakin Matti Vanhanen ja Juha Sipilä ovat jättämässä eduskuntatyön tähän kauteen. Kautta on onneksi jäljellä monta vuotta, mutta tällaisten vahvojen nimien sivuun jääntiä ei noin vain korvata, Esko Erkkilä pohtii tulevia vaalikausia.

Tärkeintä on Ylöjärvellä kokoontuneen keskustaväen mielestä saada toivon näköaloja, ja keskustan ydinosaamista on tässä pirkanmaalaisten mielestä syytä korostaa.

Keskustan vahvoilla teemoilla päästään eteenpäin niin koronasta kuin kannatusalhostakin.

– Meidän pitäisi korostaa kaikkea sitä hyvää, mitä keskusta on hallituksessa saanut aikaan. Koulutukseen on satsattu, infrahankkeisiin panostettu, maaseutua tuetaan. Tukimekanismeja koronasta selviämiseen on hyvin monenlaisiin tilanteisiin. Tarvitsemme sisäistä paloa, intoa kertoa näistä hyvistä asioista kukin omilla alueillamme, Jaana Kilpi-Kiukainen kannustaa.

– Suomalainen ruoka on maailman puhtainta, mutta tuottajaa vain syyllistetään. Jaksamisen ja taloushuolien vuoksi moni joutuu lopettamaan. Tähän juuri keskustan pitää puuttua. Ainoastaan tukemalla tuottajia on mahdollista tuottaa kotimaista ruokaa tutuilla, hyvillä arvoilla tulevaisuudessakin, Sinikka Lakkinen peräänkuuluttaa.

Marjo Mäkinen-Aakula näkee, että keskustan tulisi paremmin tunnistaa ihmisten huolet, joita koronan aikana on noussut eri tavalla kuin koskaan aiemmin.

– Koronan ja dementian yhdistelmään pitää löytää ratkaisuja. Tämä koskettaa montaa suomalaista. Omaiset ovat voineet tavata dementikkoja monesti vain turvavälin päästä suojavarusteissa tai ikkunan läpi. Tämä on aiheuttanut hätää monelle dementikolle, kun läheistä ei ehkä edes tunnista tai erityisolosuhteet aiheuttavat hädän tunnetta.

Kannanotossaan vuosikokous peräänkuuluttaa valtion roolia kuntien tukemisessa koronasta ja sen toisesta aallosta selviämiseen.

– Kuntien talous ei kestä enää toista iskua peräkkäin ilman, että niiden kyky peruspalvelujen tuotantoon monin paikoin aidosti vaarantuu. Kriisistä toipumista helpottaa oleellisesti se, että toivo, toimintakyky ja elinvoima säilyvät mahdollisimman hyvinä vaikean ajanjakson läpi.

– Valittaessa keinoja pitää maan talous vauhdissa ja turvata työllisyyttä, korjausrakentaminen on toimiva keino, piirikokous muistuttaa korjausvelkaisesta kuntasektorista.

Keskustan puoluevaltuustoon piirikokous esittää kaudelle 2020–2022 Pilvi Kärkelää, Minna Sarvijärveä, Aino-Riikka Simulaa, Pertti Hakasta, Tuukka Liuhaa, Pauli Haapaniemeä ja Susanne Talonen-Seppälää.