Talvivaaran ympäristövahingoista ei löytynyt sopua – maksajan paikalle ei tunkua

Talvivaara

Talvivaaran ympäristövahinkojen sovittelumenettely päättyi tiistaina tuloksettomana Kainuun käräjäoikeudessa.

Suurin toivein tammikuulla käynnistynyt prosessi törmäsi lopullisesti seinään, kun valtion taholta ilmoitettiin, ettei rahaa korvauksiin ministeriöiden budjeteista löydy.

Myöskään julkisselvittelyssä olevan Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän kassassa eivät eurot kilise.

Konkurssipesä oli kuitenkin ainoana vastaajana aktiivisesti mukana sovittelussa, mutta pelkkä hyvä tahto ei pitkälle kantanut.

Myöskään nykyisin kaivoksen toimintaa pyörittävän Terrafamen taholta ei oltu valmiita istumaan maksajan paikalle.

– Valtion näkemys oli, ettei sillä ole oikeudellista eikä tarkoituksenmukaisesta perustaa mahdollisten sovintokorvausten maksamiseen. Kukaan ei tuonut mukanaan repullista rahaa, mikä olisi kovasti helpottanut sovun syntyä, sovintomenettelyä vetänyt käräjätuomari Kari Turtiainen kertoi.

Sopua oli hakemassa reilut 40 maanomistajaa, joiden kärsimät vahingot ovat luokkaa 12–13 miljoonaa euroa.

Kaikki vahinkoa kärsineet eivät lähteneet mukaan sovintomenettelyyn.

Prosessin aikana käräjätuomari Kari Turtiainen kävi neuvotteluja eri osapuolten kesken, mutta saman pöydän ääreen ei prosessin aikana edes päästy.

Ellei sellaiseksi lasketa tammikuista aloitusistuntoa ja tiistaina ollut lopetusta.

– Neuvottelut eivät edenneet edes niin pitkälle, että olisin välittänyt kantajien korvausvaatimukset vastaajille. Emme päässeet edes käymään varsinaisia sovintoneuvotteluja, harmitteli Turtiainen.

Maanomistajien taholta ilmaistiin turhautumista valtion ja nykyisin kaivoksen toimintaa pyörittävän Terrafamen suhtautumiseen.

Yksityisten maanomistajien taholta tuotiin huoli kalliista oikeudenkäynneistä, kun korvauksia lähdetään peräämään riita-asiana.

– Aluehallintovirastoon valittaminen on halpa tie. Toivon, että haitankärsijät keskustelevat kaivoslain mahdollistamista menettelytavoista korvausten saamiseksi, paikalla ollut kaivosaktiivi Jari Natunen kannusti maanomistajia.