Tällainen on Niinistön ja Johnsonin allekirjoittama puolustusjulistus – Britannia lupaa jopa sotilaallista turvaa

Turvallisuuspolitiikka

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Britannian pääministeri Boris Johnson ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jolla maat syventävät entisestään kaikkiin olosuhteisiin soveltuvaa puolustus- ja turvallisuusyhteistyötään.

Lausuman mukaan Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa edistäisi koko Pohjois-Atlantin alueen turvallisuutta.

– Suomella ja Yhdistyneellä kuningaskunnalla on yhteisiä turvallisuusintressejä, ja Yhdistynyt kuningaskunta on valmis avustamaan Suomea sen pyrkimyksissä kaikin tarvittavin keinoin, lausumassa todetaan.

Maat vakuuttavat auttavansa toisiaan ”eri tavoin”, jos toinen niistä joutuu hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi.

– Tämä avunanto voi sisältää myös sotilaallisia keinoja. Tässä yhteistyössä toimitaan kaikilta osin kummankin maan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mukaisesti, ja yhteistyö on tarkoitettu täydentämään – ei korvaamaan – nykyistä eurooppalaista ja euroatlanttista yhteistyötä.

Lisäksi lausumassa mainitaan yhteistyön syventäminen hybridiuhkien ja vaikuttamispyrkimysten torjunnassa.

Suomi ja Britannia katsovat, että yhteistyön tiivistäminen on erityisen tärkeää Euroopan turvallisuustilanteen heikennyttyä.

Maat vaativat Venäjää lopettamaan välittömästi hyökkäyksensä Ukrainassa.

– Olemme lisänneet Ukrainalle antamaamme tukea muun muassa toimittamalla maahan aseellista materiaalia, ja olemme sitoutuneet auttamaan ukrainalaisia maansa jälleenrakentamisessa, kun Venäjän sotilaallinen hyökkäys päättyy.

Presidentti Niinistön odotetaan kertovan kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen huomenna torstaina. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertovat yhdessä kantansa tiedotteella aamulla kello kymmeneltä.

Suomen tahdonilmaus liittyä jäseneksi toimitetaan Natoon ilmeisesti ensi viikolla. Iltalehden tietojen mukaan Nato on valmis ottamaan Suomen hakemuksen käsittelyyn yhden päivän varoitusajalla.

Britannian kanssa allekirjoitettua julkilausumaa voi pitää osoituksena siitä, että Nato pitää kiinni ns. avointen ovien politiikasta. Puolustusliiton intresseissä on luoda turvalliset olosuhteet uusien jäsenmaiden liittymisprosessin ajaksi.

Aiemmin keskiviikkona pääministeri Johnson allekirjoitti Tukholmassa yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Britannia tukee Ruotsia mahdollisen Nato-jäsenyysprosessin aikana.