Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Nato-jäsenyys
Venäjä-mielisten voitonpäivää juhlistava autokulkue ylitti Pitkänsillan Helsingissä sunnuntaina. (Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Suuri epävarmuuden aika alkamassa Venäjän kanssa – "ihan kaikkeen" on varauduttava, sanoo hybridivaikuttamisen asiantuntija

STT-Lassi Lapintie 9.5.2022 7:01, muokattu 9.5.2022 11:22
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Nato-jäsenyys

Jos Suomi odotusten mukaisesti jättää lähiviikkoina hakemuksensa sotilasliitto Naton jäseneksi, alkaa maan historiassa suuri epävarmuuden aika.

Jäsenyysneuvottelut ja jäsenyyden hyväksyntä liittokunnan jokaisessa jäsenvaltiossa vie tiettävästi kuukausia tai jopa vuoden, ja Venäjällä on vielä aikaa yrittää vaikuttaa jäsenyysprosessiin tai rangaista Suomea.

Vaikka Ukrainan sodan sitoman Venäjän ei uskota ryhtyvän sotilaallisiin keinoihin Suomen painostamiseksi, sillä on käytettävänään laaja kirjo hybridivaikuttamisen työkaluja, joilla tehdä Suomen Nato-tiestä mahdollisimman kivinen.

–  Vaikka reaktio Venäjältä on kestänyt, sen koneisto on nyt pikkuhiljaa lähtenyt käyntiin tässä asiassa. Venäjä on päättänyt nostaa painetta ennen kuin eduskunnassa äänestetään, ja varmaan sen jälkeen Suomen mustamaalauskampanja intensifioituu (voimistuu), arvioi STT:lle hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.

Sisäministeriön kansallisen turvallisuuden osaston neuvottelevan virkamiehen Eero Kytömaan mukaan eri virastoissa ja ministeriöissä on tehty pitkää päivää kuukaudet ja Venäjän hybridivaikuttamiseen on varauduttu hyvin. Hänellä on antaa neuvo itänaapurin suuntaan.

–  Olisi hyvin harmillista nähdä, että vakavampaa vaikuttamista tapahtuisi. Kannattaa ajatella, että jos sille tielle lähdetään, se vaikutus voi olla päinvastainen, eli Suomen ja suomalaisten tahtotila entisestään selkiytyy, jos jotain tapahtuu, Kytömaa sanoo.

Tässä jutussa STT:n esittelyssä on joitakin suomalaisen yhteiskunnan alueita, joilla Venäjän vaikutus voi näkyä lähitulevaisuudessa.

Venäjän suosikkikeino omaan kansaan ja naapurimaihin vaikuttamisessa on loputon disinformaation tehtailu erityisesti sosiaalisessa mediassa. Se on valtiotason toimijalle helppoa ja halpaa ja voi hämärtää toden ja tarun rajaa silloinkin, kun valheet eivät suoraan vakuuta ketään.

Venäjän voittoa toisessa maailmansodassa juhlistavan voitonpäivän alla nähtiin jo esimerkkejä Suomeen sekä Ruotsiin liittyvästä historiallisesta disinformaatiosta, kuten ruotsalaisten kulttuurihahmojen mustamaalaamista natsimielisiksi sekä suomalaisten esittämistä ”hitleriläisen” Mannerheimin henkilökultin seuraajina.

Myös uhkauksia sotilasvoimien lisäämisestä ja ydinaseiden tuomisesta Itämerelle on kuultu Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin suusta.

–  Luodaan määrätynlaista pelon ilmapiiriä siitä, kuinka pelottava on Venäjä ja onko Suomi tekemässä oikean ratkaisun. Historiallisia narratiiveja heitellään pitkin poikin ja katsotaan, saadaanko Suomesta maalattua fasistinen valtio, Smith sanoo.

Venäjän viestintävaikuttamista voi näkyä myös Suomen venäläisvähemmistön parissa. Viime ajalta huomiota herätti presidentti Vladimir Putinin politiikkaa ja Ukrainan sotaa tukeva autokulkue, joka järjestettiin sunnuntaina.

Toimittaja Jessikka Aro julkaisi torstaina blogikirjoituksen suomenvenäläisten Whatsapp-ryhmässä julkaistuista viesteistä. Ryhmässä oli julkaistu muun muassa kehotuksia tuoda aseita mielenilmaukseen ja jotkut käyttäjät olivat myös julkaisseet kuvia aseista.

– Jotta saadaan ihmisiä liikenteeseen, pitää olla jokin taho, joka tukee sen ihmisryhmän ajatuksia. Venäjä on käyttänyt sitä hyväkseen ja sanonut suojelevansa venäläisiä Venäjän rajan ulkopuolella, Smith sanoo.

Yritykset mobilisoida naapurimaiden venäläisväestöä voivat olla myös tapa sitoa paikallisten viranomaisten resursseja osana laajempaa operaatiota, jossa Suomea pyrittäisiin häiritsemään usealla samanaikaisella tavalla.

– Venäläisväestön mobilisointiyrityksethän ovat sellaisia, joita poliisin pitää ruveta vartioimaan. — On isot riskit, että tuon tyylisestä mielenosoituksesta tulee väkivaltainen, varsinkin jos joku taho hyväksyy, että on aseitakin mukana. Siihen pitää ruveta varautumaan, Smith sanoo.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan Hanna Smithin mukaan Venäjän hybridivaikuttamiskoneisto on lähtenyt käyntiin. (LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN)

Venäjän ja lännen väliset jännitteet ovat puhjenneet Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan myötä kauppasodaksi, jossa länsimaat pyrkivät parhaansa mukaan eristämään Venäjää maailmantaloudesta. Euroopan maat ovat kuitenkin riippuvaisia venäläisestä energiasta, eikä yhteyksiä ole katkottu kokonaan.

Venäjällä on halutessaan mahdollisuus rangaista Suomea taloudellisilla vastatoimilla. Venäjä on väläyttänyt mahdollisuutta, että Suomen Nato-jäsenyyden myötä Saimaan kanavan vuokrasopimus purettaisiin.

– Se, että ruvetaan vihjailemaan Saimaan kanavan sopimuksen uusiksi menemisestä, indikoi että Venäjä miettii koko ajan sitä, mitkä ovat Suomen heikot kohdat ja miten voidaan aiheuttaa hankaluuksia, sanoo Hanna Smith.

Suomi ei ole yhtä pahasti riippuvainen Venäjän maakaasusta kuin esimerkiksi Saksa, joka käyttää maakaasua lämmitykseen, mutta itänaapurin öljy ja sähkö ovat tärkeitä meillekin. Luonnonvarakeskuksen ja Tilastokeskuksen tuoreiden laskelmien mukaan Suomi toi viime vuonna reilun kolmanneksen energiastaan Venäjältä. Fossiilisista polttoaineista Venäjän osuus oli puolet.

Energiamarkkinoilla esimerkiksi öljyn myynnin katkaisu Suomeen aiheuttaisi ongelmia. Päänvaivaa syntyisi myös sähkönmyynnin katkeamisesta.

– Voi olla, että (sähkö) katkaistaan kokonaan, se vaatii järjestelyjä ja aiheuttaa rahanmenetystä, mutta se ei ole uutta, Smith sanoo.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan mukaan Venäjällä on nyt aiempaa vähemmän taloudellisia keinoja käytettävinään pakotteiden vuoksi.

Eero Kytömaan mukaan pian alkavalla lainsäädäntöhankkeella pyritään turvaamaan Suomen kriittistä infrastruktuuria nykyistä paremmin. Hän osallistui Suomen edustajana kriittisen infrastruktuurin EU-direktiivineuvotteluihin.

– Suomellahan ei ole kriittisen infrastruktuurin sektoreita määritelty lain tasolla. Sehän ei tarkoita tietenkään sitä, ettei mitään olisi tehty, huoltovarmuuden kannalta on tehty paljonkin, mutta nyt haetaan sääntelyä, jolla valtiolle tulee näkymä erittäin kriittisiin yrityksiin ja toimijoihin.

Tulevassa lakiuudistuksessa valtiolle tulisi nykyistä laajemmat oikeudet valvoa ja antaa ohjeistuksia kriittisen infrastruktuurin yrityksille, jotta minimitavoitteet täyttyvät. Nato-jäsenyysprosessin edetessä uudistukset ovat entistä ajankohtaisempia.

– Nyt valmistaudutaan pitkään epävakaampaan aikaan ja ymmärretään, että harmaan alueen vaikuttamisessa infrastruktuuri on kohde, johon voi tulla haitantekoa.

Venäjän hybridivaikuttaminen kybermaailmassa kohdistuu kaikella todennäköisyydellä yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeisiin rakenteisiin, kuten valtion järjestelmiin ja keskeisten palveluiden yrityksiin. Nato-hakemus voi kuitenkin näkyä kybermaailmassa myös tavallisille kansalaisille.

–  Kaikki tällaiset erikoistilanteet ja kriisitilanteet tarjoavat hyötymismahdollisuuksia erilaisille toimijoille. On nähty, että riippumatta siitä, mikä on esillä, siitä pyritään etsimään erilaisia kulmia. Kybermaailman puolella se näkyy esimerkiksi erilaisina huijauksina, rikoksina ja vaikuttamisyrityksinä verkossa, kertoo STT:lle kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen.

Hänen mukaansa verkon huijarit pyrkivät aina ensimmäisten joukossa löytämään ajankohtaisen kulman, jolla houkutella huijausten uhreja. Viime vuosina suosiossa ovat olleet koronavirukseen liittyvät aiheet. Haavoittuvuuksien, huijausten ja haittaohjelmien määrä on myös jatkuvassa kasvussa.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tavallinen kansalainen pärjää kuitenkin jatkossakin, jos noudattaa omasta tietoturvasta huolehtimisen perusohjeita – esimerkiksi sitä, ettei avaa sähköpostiin putkahtaneita salaperäisiä linkkejä tai liitetiedostoja.

Mustolan sulku ja sulkuportti Saimaan kanavassa Lappeenrannassa marraskuussa 2021. (LEHTIKUVA / LAURI HEINO)

Ukrainan sota on sitonut suurimman osan Venäjän asevoimista, joiden toimintakyvyssä on sodan aikana todettu runsaasti ongelmia. Venäjältä saattaa siis nykyoloissa puuttua kyky painostaa Suomea sotilaallisesti, vaikka halua tähän olisikin.

Tämä ei silti tarkoita, ettei Venäjä Nato-prosessin aikana toteuttaisi sotilaallisia voimannäyttöjä Suomen rajan tuntumassa.

Tästä on jo nähty merkkejä, kun Suomen ilmatilaa on hiljaisen tauon jälkeen loukattu jälleen kahteen otteeseen lyhyen ajan sisällä. Tuoreimmassa tapauksessa toukokuun alussa venäläisen helikopterin arvioidaan käyneen noin neljä kilometriä Suomen ilmatilan puolella Parikkalan lähellä itärajalla. Aiempi ilmatilan loukkaus huhtikuussa tehtiin Venäjän valtion omistamalla matkustajalentokoneella Porvoon lähellä Suomenlahdella.

– Niissä voi olla erilaista muotoa kuin aikaisemmin, (ilmatilaa loukataan) eri koneilla ja eri kohdista kuin normaalisti, eri tyylillä ja korkeuksilla. Sillä saadaan liikennettä aikaiseksi, huolestumista ja reagoimista. Hybridiuhkatoiminnan taustalla se, että pyritään vaikuttamaan valtion toimintakykyyn. Näihin on pakko reagoida tavalla tai toisella, ja jos on useampia, se voi olla hankalaa. Siinä pistetään hallinto tiukoille, Smith sanoo.

Uusia joukkoja Suomen rajan tuntumaan ei ole viime aikoina tuotu, ja monia Suomen naapurissa aiemmin olleita yksiköitä on siirretty Ukrainaan. Rajan lähellä yhä olevia joukkoja on kuitenkin pidettävä tarkkaan silmällä, Smith sanoo.

Viime vuoden loppupuoliskolla ennen Ukrainan sodan kärjistymistä saatiin esimakua yhdestä hybridivaikuttamisen muodosta, johon myös Venäjän on pelätty joskus turvautuvan Suomen-vastaisella rajallaan. Venäjän liittolainen Valko-Venäjä ohjasi tuolloin tuhansia, enimmäkseen Irakin kurdialueilta lähteneitä ihmisiä naapurimaiden Puolan, Liettuan ja Latvian rajoille.

Suomessa on päivitetty lakia laajamittaiseen maahantuloon valmistautumisesta, mutta arvostelijoiden mukaan se ei anna eväitä puolustautua vieraan valtion hybridisodankäynnissä käyttämältä ”pakolaisaseelta”. Maaliskuussa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kuitenkin tähdensi, että Suomi voi reagoida tällaiseen tilanteeseen jo nykyisen lainsäädännön puitteissa.

–  Meillä on nyt jo mahdollisuus sulkea rajanylityspaikkoja. Me voimme sulkea itärajalta vaikka kaikki rajanylityspaikat, jos on tarve. Meidän Rajavartiolaitoksellamme on olemassa suunnitelmat siihen, miten vastataan tämän tyyppisiin vaikuttamisyrityksiin, Mikkonen sanoi eduskunnalle tuolloin.

Hybridivaikuttamisen ja -sodankäynnin perusperiaate on vastustajan yllättäminen keinoilla, joihin toinen osapuoli ei ole osannut varautua. Jos Suomeen kohdistuu lähitulevaisuudessa entistä kovempaa hybridipainostusta, on odotettavissa, että Venäjä pyrkii yllättämään.

– Iso haaste on edelleen se hybridiuhkatoiminnan perusperiaate eli se, että sekoitetaan ja hämmennetään ja sillä tavalla saadaan hallinto stressitilaan. Sillä pyritään luomaan epäluuloa ja murentamaan luottamusta yhteiskunnassa eri toimijoiden välillä. Vaikeita torjuttavia tällaiset asiat, Smith sanoo.

Suomessa onkin hänen mukaansa nyt varauduttava ”ihan kaikkeen”.

–  Vaikka on toisteltu sitä, että Venäjä on sotilaallisesti vahvasti kiinni Ukrainassa, jolloin sen kyvyt ovat heikompia kuin muulloin, (Venäjä) on osoittanut voivansa pyrkiä kustannustehokkailla menetelmillä tekemään juttuja, joissa sillä itsellään on hyvät kyvyt ja toisella on heikkouksia.

Krimin niemimaan miehityksen jälkeen Suomessa herättiin varautumaan uuden ajan turvallisuusuhkiin, asiantuntijat kertovat. Nyt Suomen vastustuskyky onkin parempi kuin koskaan ennen, ja Smithin mukaan ”huomattavasti pidemmällä ollaan kuin aikaisemmin”.

Sisäministeriön Kytömaan mukaan valtiopuolella on tehty yksityiskohtaisia arvioita uhkista sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, ja ”hyvin laajaa varautumista on tehty” hybridiuhkia vastaan. Yksityiskohtia ei kuitenkaan sovi kertoa lehtien sivuilla.

– Varmaan ymmärrettävää, että niitä analyysivaihtoehtoja ei kannata julkisuuteen kertoa, koska samalla tulee tarjoilleeksi ideoita tahoille, jotka mahdollisesti toimia Suomea vastaan käynnistää.

Lue myös

Voitonpäivän varjossa Venäjän satuilu suomalaisesta ja ruotsalaisesta fasismista lisääntyy

Suomalaisten vastustuskyky venäläisten palturille on korkea, mutta asiantuntija on huolissaan Naton jäseniin ehkä kohdistettavasta Suomea koskevasta disinformaatiosta.
7.5.2022 12:30

Moskovassa juhlitaan voitonpäivänä todellisia ja kuviteltuja voittoja

Putinin puheen odotetaan tarjoavan vihjeitä siitä, miten sotaa Ukrainassa jatketaan
8.5.2022 12:43

Venäjällä vietetään voitonpäivää, sotasaavutukset Ukrainassa eivät anna aihetta juhlaan

Venäjällä juhlitaan tänään voitonpäivää, jolla muistetaan toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita ja natsi-Saksasta saavutettua...
9.5.2022 8:55

Voitonpäivän paraati Moskovassa alkoi joukkojen tarkastuksella – Putin ei puheessaan julistanut sotaa tai liikekannallepanoa

Venäjällä maanantaina vietetyn voitonpäivän perinteinen sotilasparaati maan pääkaupungissa Moskovassa alkoi joukkojen tarkastuksella ja...
9.5.2022 10:49
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

hybridivaikuttaminen kotimaa Nato-jäsenyys venäjä

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
FT: ”Puhdistus” Nato-maan sotilasjohdossa nosti esiin vakavan Venäjä-kysymyksen
Uutiset | 4.2.2023 20:00
Huippuasiantuntija varoittaa Venäjän ”rauhanturvaajista”: Tällä alueella käynnissä Krimin toisinto
Uutiset | 3.2.2023 22:00
Turkin sisäministeri Soylu Yhdysvaltain suurlähettiläälle: Vedä likaiset kätesi Turkista
Uutiset | 3.2.2023 16:11
Nähdäänkö länsihävittäjiä pian Ukrainan sotataivaalla? – ukrainalaispilotti FT:lle ilmavoimien ahdingosta: lentäminen jää kohta reserviläisukoille
Uutiset | 4.2.2023 22:00
Marin väläyttää vähemmistöhallitusta, jos Nato-prosessi uhkaa viivästyä
Uutiset | 4.2.2023 12:25
Ukraina: Yli 130 000 venäläissotilasta saanut surmansa taisteluissa
Uutiset | 4.2.2023 11:35
Bobi on virallisesti maailman vanhin koira – Näin paljon karvaturrille tuli ikää mittariin
Uutiset | 3.2.2023 23:00
Brittitiedustelu: Venäläisten vankien värvääminen Ukrainaan palkkasotureiksi vähentynyt merkittävästi
Uutiset | 3.2.2023 19:21
Sipilän ääniperintö on nyt uusjaossa Oulun vaalipiirissä – Pohjois-Pohjanmaan listalla ensimmäistä kertaa naisenemmistö
Uutiset | 2.2.2023 15:20
Vaarallinen sydänsairaus yleistynyt nuorilla aikuisilla
Uutiset | 2.2.2023 22:00
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä saanut varoituksen muilta ydinasevalloilta – Paljastaa, mikä pidättelee Putinia
Uutiset | 1.2.2023 11:12
Järjestö: Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja
Uutiset | 31.1.2023 13:14
Kaikki eivät halua lääkehoitoa ahdistuneisuushäiriöön – Tämä voisi toimia yhtä hyvin, kertoo tutkimus
Uutiset | 31.1.2023 23:00
Putin sai selvityksen liikekannallepanon ”merkittävistä ongelmista” – Kuunteli ilmeettömänä
Uutiset | 1.2.2023 22:15
Huippuasiantuntija varoittaa Venäjän ”rauhanturvaajista”: Tällä alueella käynnissä Krimin toisinto
Uutiset | 3.2.2023 22:00
Turkin sisäministeri Soylu Yhdysvaltain suurlähettiläälle: Vedä likaiset kätesi Turkista
Uutiset | 3.2.2023 16:11
Boris Johnson katuvana Washington Postissa: Tämä Kremlin kohtalokas valhe meni läpi Natossa – ”Hyväksyin sen itsekin”
Uutiset | 31.1.2023 20:00
Puola ei neuvottele F-16-hävittäjien lähettämisestä Ukrainalle
Uutiset | 31.1.2023 14:18
Avaus duumasta: Venäjän ostettava Kiinalta lentotukialus, jonka Ukraina myi ”parin vodkapullon hinnalla”
Uutiset | 18.1.2023 22:15
Venäläiskersantti mahtaili alaisilleen – Kävi kalpaten
Uutiset | 17.1.2023 23:00
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Tiedustelu: Wagner-palkkasotilasyhtiössä ällistyttävä kurssinmuutos
Uutiset | 20.1.2023 11:52
Ukraina julkaisi tuoreen tiedon: Näin jättimäiset ovat Venäjän tappiot
Uutiset | 5.1.2023 10:31
Ukrainan asevoimat sanoo surmanneensa ja haavoittaneensa ainakin 260 Venäjän sotilasta Zaporizhzhjan alueella
Uutiset | 4.1.2023 12:56
WSJ: Valkoisen talon ex-neuvonantaja sai tarpeekseen Erdoğanin ”roistomaisesta” käytöksestä – Esittää Natolle äärimmäistä keinoa
Uutiset | 18.1.2023 11:26
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
Tämä supervitamiini ehkäisee nopeasti yleistyvää syöpää
Uutiset | 16.1.2023 22:00

Uusimmat

Nähdäänkö länsihävittäjiä pian Ukrainan sotataivaalla? – ukrainalaispilotti FT:lle ilmavoimien ahdingosta: lentäminen jää kohta reserviläisukoille
Uutiset | 4.2.2023 22:00
Moni kuolonkolari johtuu kuskin sairaudesta, jonka perusteella hänet olisi voitu määrätä ajokieltoon
Uutiset | 4.2.2023 21:00
FT: ”Puhdistus” Nato-maan sotilasjohdossa nosti esiin vakavan Venäjä-kysymyksen
Uutiset | 4.2.2023 20:00
Keskustan Pakarinen: Demarien työllisyyslinja lisäisi työttömyyttä ja velkaantumista
Uutiset | 4.2.2023 18:58
Teknologiateollisuuden ratkaisu saattaa avata työmarkkinoiden sopimussumaa
Uutiset | 4.2.2023 16:24
Marin SDP:n vaalistartissa: Julkisen talouden tasapainoa ei saavuteta kurjistamalla, se on oikeiston karvas lääke
Uutiset | 4.2.2023 15:51
Venäläisille öljytuotteille pantiin hintakatto – tuontikielto EU:hun tulee voimaan sunnuntaina
Uutiset | 4.2.2023 15:48
Olkiluoto 3:n sähköntuotanto alkaa vasta loppuviikosta – aloitus lykkääntyi muutamilla päivillä
Uutiset | 4.2.2023 13:55
Aselepoa vuosi sitten neuvotellut suomalaisdiplomaatti osasi odottaa Venäjän sotatoimia, mutta ei ohjusiskuja Kiovaan
Uutiset | 4.2.2023 13:15
Marin väläyttää vähemmistöhallitusta, jos Nato-prosessi uhkaa viivästyä
Uutiset | 4.2.2023 12:25
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

EU-ero maksaa briteille satumaisia summia joka vuosi, eikä samaa hullutusta pitäisi kenenkään hautoa enää Suomessa
Pääkirjoitus | 3.2.2023 21:00
Pääministerin ennenaikaista eroa ei pitäisi kuitata kovin huolettomasti, sillä taustalla voi olla demokratiaa uhkaava todellisuus
Pääkirjoitus | 2.2.2023 21:00
Uusia Nato-himmeleitä ei kannata perustaa kovalla kiireellä ja poliittisella painostuksella
Pääkirjoitus | 1.2.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Sipilän ääniperintö on nyt uusjaossa Oulun vaalipiirissä – Pohjois-Pohjanmaan listalla ensimmäistä kertaa naisenemmistö
Uutiset | 2.2.2023 15:20
Keskusta avasi vaalikampanjansa – Saarikko: ”Aluepolitiikasta on tullut erottamaton osa turvallisuuspolitiikkaa”
Uutiset | 27.1.2023 14:00
Palaa vaalistartin ja -risteilyn tunnelmiin tästä – katso Suomenmaan kuvat keskustalaisten kemuista
Uutiset | 30.1.2023 13:35

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Nähdäänkö länsihävittäjiä pian Ukrainan sotataivaalla? – ukrainalaispilotti FT:lle ilmavoimien ahdingosta: lentäminen jää kohta reserviläisukoille
Uutiset | 4.2.2023 22:00
Moni kuolonkolari johtuu kuskin sairaudesta, jonka perusteella hänet olisi voitu määrätä ajokieltoon
Uutiset | 4.2.2023 21:00
FT: ”Puhdistus” Nato-maan sotilasjohdossa nosti esiin vakavan Venäjä-kysymyksen
Uutiset | 4.2.2023 20:00
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä saanut varoituksen muilta ydinasevalloilta – Paljastaa, mikä pidättelee Putinia
Uutiset | 1.2.2023 11:12

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Köyhien määrä järkyttää hyvinvointi-Suomessa
Mielipide | 3.2.2023 9:24
Muistisairaiden elämänlaatua parannettava
Mielipide | 3.2.2023 9:02
Miksei kukaan puhu tulevaisuusahdistuksesta?
Mielipide | 3.2.2023 8:55
Metsä- ja maatalouden kerrannaisvaikutukset taloutemme perusta
Mielipide | 2.2.2023 15:25
Trump ei ole vaaraton
Mielipide | 31.1.2023 16:24
Metsäteollisuus ja kotimainen energiantuotanto uhattuna
Mielipide | 30.1.2023 9:34
Keskustan piina
Mielipide | 2.2.2023 8:41
Köyhien määrä järkyttää hyvinvointi-Suomessa
Mielipide | 3.2.2023 9:24

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Pirkanmaan keskustan listalla 19 nimeä – Matti Äijö nimettiin ehdokkaaksi keskiviikkona
Uutiset | 3.2.2023 11:09
Könttä: Keskusta kannattaa siirtymistä lisenssimalliin rahapelitoiminnassa
Uutiset | 3.2.2023 9:45
Keskustan Lohi ja Kosonen povaavat muiden unohtamasta energiamuodosta seuraavaa menestystarinaa
Uutiset | 2.2.2023 18:27
Keskustan Ovaska: Peli poikki, Marin!
Uutiset | 31.1.2023 14:05
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Palaa vaalistartin ja -risteilyn tunnelmiin tästä – katso Suomenmaan kuvat keskustalaisten kemuista
Uutiset | 30.1.2023 13:35
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)