Suomen ja Turkin presidentit kävivät "avoimen ja suoran" keskustelun, kertoo Niinistö

Nato

Presidentti Sauli Niinistö kertoo käyneensä tänään puhelinkeskustelun Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Twitterissä Niinistö kuvasi keskustelua ”avoimeksi ja suoraksi”. Presidentit myös sopivat, että tiivis dialogi Suomen ja Turkin välillä jatkuu.

Presidentit keskustelivat Suomen Nato-jäsenyydestä, koko euroatlanttisen alueen turvallisuudesta ja terrorismin vastaisesta taistelusta. Niinistö toteaa, että Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa.

Niinistö totesi myös presidentti Erdoganille, että Nato-liittolaisina Suomi ja Turkki sitoutuvat toistensa turvallisuuteen ja kahdenvälinen suhde siten vahvistuu.

Turkki on ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erdogan on syyttänyt maita muun muassa ”terroristien majoittamisesta” viitaten muun muassa kurdien sissijärjestö PKK:hon.

Tarkat vaatimukset siitä, mitä Turkki Suomelta ja Ruotsilta haluaa, ovat vaihdelleet niin maan johdossa kuin Turkin hallintoa lähellä olevassa mediassa.

Syytökset ovat kohdistuneet Suomea enemmän Ruotsiin. Erdogan käski viimeksi tänään Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonia lopettamaan ”terroriryhmien tukemisen”.