Suomeen tulee ensi viikolla Venäjän ja Valko-Venäjän edustajia keskustelemaan Euroopan turvallisuudesta
Suomeen on tulossa ensi viikolla Venäjän ja Valko-Venäjän edustajia, kun Helsingissä järjestetään torstaina Helsinki+50-konferenssi ja perjantaina virkatason keskustelut Euroopan turvallisuudesta ja Etyj-järjestön tulevaisuudesta. Asiasta kertoivat Etyj-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Jouni Laaksonen ja apulaispäällikkö Toni Sandell.
Venäjältä keskusteluihin on määrä saapua kaksi hallituksen edustajaa ja Valko-Venäjältä kolme. Konferenssiin osallistujia on enemmän.
Sandellin mukaan konferenssiin osallistumasta relevantimpi kysymys on se, osallistuuko Venäjä tulevaisuuskeskusteluihin. Keskusteluissa on tarkoitus käydä vuoropuhelua kaikkien maiden kesken.
Venäjän osallistuminen itsessään ei sinänsä ole yllättävää, Sandell sanoi perjantaina STT:lle.
– Ehkä voi hienoisena yllätyksenä sitä, että he eivät osallistu sillä tasolla näihin keskusteluihin, mitä ehkä olisi luultu, Sandell lisäsi.
Suomella on puheenjohtajakaudellaan Sandellin mukaan periaatteena se, että keskustelua käydään kaikkien kanssa, mutta yhteisesti sovittujen periaatteiden takana tiukasti seisten.
– Mutta Ukrainan tuen pitää olla keskiössä, koska Venäjä on rikkonut kaikkia Helsingin periaatteita, hän painotti.
Niin kutsutut Helsingin periaatteet hyväksyttiin vuonna 1975 Helsingissä järjestetyssä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa. Niitä ovat muun muassa valtioiden suvereeni tasa-arvo, pidättäytyminen voimankäytön uhkasta tai sen käytöstä ja rajojen loukkaamattomuus.
– Me olemme saaneet todella hyvän edustuksen keskusteluihin myös sellaisista maista, jotka eivät ole aiemmin halunneet käydä mitään vuoropuhelua niin kauan kuin Venäjän hyökkäyssota jatkuu, Sandell lisäsi.
Hän ei halunnut tarkentaa, mistä maista.
Ukrainasta Helsinkiin on tulossa vahva edustus.
Ukrainasta tulonsa on vahvistanut ulkoministeri Andri Sybiha. Presidentti Volodymyr Zelenskyin osallistuminen on vielä epävarmaa.
– Zelenskyin osallistuminen on lisätty ohjelmaan erityisesti ukrainalaisten toiveesta, Sandell sanoi.
Hän tulkitsee tämän olevan vahva signaali tuesta, jota Ukraina osoittaa Suomen puheenjohtajuudelle.
Kaikkiaan konferenssiin on tämänhetkisen tiedon mukaan tulossa noin tuhat osallistujaa. Keskusteluihin odotetaan noin 250:tä osallistujaa, joista osa on kansalaisyhteiskunnan edustajia.
Konferenssin tavoitteena on edistää osallistujavaltioiden sitoutumista Etyjin periaatteisiin. Se kunnioittaa vuonna 1975 järjestetyn Helsingin Etyk-kokouksen perintöä ja korostaa kansalaisyhteiskunnan roolia Etyjin periaatteiden ja sitoumusten edistämisessä.
Suomi toimii Etyjin puheenjohtajamaana tänä vuonna.