Tasavallan presidentin kanslia vahvistaa: Britannian pääministeri Boris Johnson vierailee keskiviikkona Suomessa ja Ruotsissa

Turvallisuuspolitiikka

Britannian pääministeri Boris Johnson tapaa keskiviikkona presidentti Sauli Niinistön Helsingissä, kertoo presidentin kanslia tiedotteessaan. STT kertoi aiemmin iltapäivällä lähteisiinsä nojaten, että Johnsonin on määrä vierailla keskiviikkona Ruotsissa ja Suomessa.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Keskusteluiden päätteeksi presidentti ja pääministeri Johnson pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) on parhaillaan vierailulla Japanissa, joten hän ei ole tapaamassa Johnsonia tämän Suomen-matkalla.

Pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto sanoi Helsingin Sanomille iltapäivällä, että hänellä ei ole tietoa Johnsonin mahdollisesta vierailusta.

Suomessa on nähty korkean tason brittivieraita viimeksi viime viikolla. Tuolloin Suomessa vieraillut Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi, että maa tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin. Wallacen mukaan tämä tapahtuisi riippumatta siitä, ovatko maat Naton jäseniä vai eivät.

STT kertoi viime viikolla, että Britannian lisäksi myös Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat luvanneet tukea Suomea sotilaallisesti jo ennen Nato-jäsenyyden virallista alkamista. Tämä koskisi tilannetta, jossa tällaiseen tukeen tulisi tarvetta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei kiistänyt eikä vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina, mutta sanoi, että monissa Nato-maissa on ymmärretty Suomen ja Ruotsin huolet esimerkiksi Venäjän häirinnästä mahdollisen Nato-jäsenyysprosessin aikana.

–  Britannian puolustusministeri Wallacen kommentit hänen käydessään Suomessa osoittavat sen, että suurilla Nato-mailla on hyvin suuri intressi siihen, että Nato-jäsenyysprosessi sujuu ilman suurempia harmeja ja että ne ovat valmiita oman osansa siinä tekemään, Haavisto sanoi tuolloin STT:lle.

Myöskään puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei kiistänyt tai vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina.

–  Meillä on hyviä kumppaneita ja tietysti tällaisina tuulisina aikoina ne ovat erityisessä arvossaan. Näistä on ehkä vähän tuonnempana enemmän kerrottavaa, Kaikkonen sanoi.

Myös Johnsonin äkillinen vierailu liittynee turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Suomella ja Ruotsilla on parhaillaan käynnissä keskeiset viikot, joiden aikana käsitellään maiden halua hakeutua Naton jäseniksi.