ST1:n Mika Anttonen lyttää vihreän kasvun MT:ssä – “se on utopiaa“

”Suomalaisten kustannuksellako tätä PR-politiikkaa tehdään ja kuinka se edistää kansantaloutta?”
Ilmastopolitiikka

Voi olla hyvin vahingollista olla edelläkävijä hiilettömyystavoitteissa, energiayhtiö St1:n omistaja Mika Anttonen varoittaa.

Hän näkee Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että vanhentunut infrastruktuuri jää edelläkävijän taakaksi, kun kilpailijat painelevat ohi halvemmaksi muuttuneiden ratkaisujen turvin.

Anttonen kummastelee hallituksen asettamaa tavoitetta, jonka mukaan Suomen pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

– Olen yrittänyt kysyä ministeriön besserwiss…virkamiehiltä, mistä vuosiluku tulee, kun Ruotsin tavoite on 2045 ja EU:n 2050. Kaikkien väittämien jälkeen jää yksi vastaus: olla muille maille rohkaiseva esimerkki. Mutta minä kysyn, että suomalaisten kustannuksellako tätä PR-politiikkaa tehdään ja kuinka se edistää kansantaloutta?

Anttonen on vakuuttunut siitä, että ilmastonmuutoksen hillintä ja hallinta tarkoittaa sitä, että elintaso laskee.

– On harhaanjohtava kuva, että olisi joku vihreä kasvu eli että nykyinen talouskasvu jatkuisi mutta kestävämmin. Se on utopiaa.

– Talouselämän edustajat ja poliitikot kertovat, että syntyy vihreää kasvua ja kaikkea hyvää ja samaan aikaan voidaan siirtyä fossiilisesta maailmasta uusiutuvan. Mutta tämä perustuu tietynlaiseen epärehellisyyteen koko juttu. En ole huomannut, että ihmiset olisivat valmiita tinkimään yhtään mistään.

Liikemies näkee, että ilmastonmuutokseen on vain yksi ratkaisu: maailmanlaajuinen hiilipörssi eli hiilelle hinta.

Anttonen kaavailee, että pörssi estäisi valtiokohtaiset päästötavoitteet ja biodieselpajat.

– Kansainvälinen sopiminen on vaikeaa, mutta ilmastonmuutosta ei voida hallita paikallisesti. Sitä ei voi tehdä kysymällä, suostuvatko kaikki, vaan päättämällä, että hiilipäästöt laitetaan lailla kuntoon.