SK: Arkkipiispa Luoma kannattaa kirkon avioliittokäsitykseen mallia, joka olisi varovainen kompromissi konservatiivien ja liberaalien välillä – "Tämä on ainoa malli, joka voisi olla mahdollinen"

Kirkko

Arkkipiispa Tapio Luoma kannattaa samaa sukupuolta olevien parin vihkimisessä mallia numero kolme, joka on varovainen kompromissi konservatiivisen teologian ja liberaalin käytännön välillä, kertoo Suomen Kuvalehti.

Tässä mallissa kirkko uskoisi tulevaisuudessakin, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, mutta papit voisivat halutessaan vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Luoman kannattama vaihtoehto on piispojen viime elokuussa julkistaman kirjeen kolmas vaihtoehto.

Luoman mukaan kenenkään papin ei ole kuitenkaan pakko alistua siunaamaan homoliittoja ja kirkossa saa edelleen opettaa perinteistä avioliittoa.

– Tämä on ainoa malli, joka voisi tällä hetkellä olla mahdollinen.

Luomalta kysyttiin myös, mitä kolmas vaihtoehto tarkoittaa seksuaalieettisten kannanottojen kannalta eli voiko kirkossa silloin opettaa homoseksuaalisuuden ja homoseksuaalisten suhteiden olevan syntiä. Luoma muistuttaa, että kirkon virallisissa kannanotoissa homoseksuaalisuutta ei enää vuosikymmeniin ole sanottu synniksi.

– Syntiä on toisen ihmisen luottamuksen rikkominen ja satuttaminen, ei seksuaalisuus sinänsä.

Edellinen aloite samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä kaatui vuonna 2018, ja kirkolliskokous pyysi piispainkokousta jatkamaan avioliittosolmun selvittämistä.

– Vaikuttaa siltä, että jokainen kirkolliskokous nelivuotiskausittain on tämän asian äärellä ja se nyt vain pitää hyväksyä.