Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Reportaasi

”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat

10.12.2023 8:00
Lue lisää 
Maatalous
Lehmä voi olla tuottajan työkaveri jopa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläimen ja ihmisen välille muodostuukin erityislaatuinen suhde, tuottajapariskunta Susanna Valtonen ja Otto Paakkala kertoo. He kasvattavat tilallaan mustia angus- ja valkoruskeita simmental-nautoja. (Kuva: Jari Laukkanen)

"Sitä voi itsekin hyvin, kun eläimet voivat hyvin" – Nuoret luomutuottajat haluavat pienentää ympäristökuormaa sekä maaseudun ja kaupungin kuilua

Susanna Valtonen ja Otto Paakkala pitävät luomukarjatilaa Hämeenlinnassa. He luottavat tulevaisuuteen ja korostavat alan eettistä vastuuta.
Lauri Heikkilä 26.9.2021 18:30, muokattu 27.9.2021 9:36
Jaa Jaa Lähetä Jaa
a– a+
Maatalous

Aamupäivä Hämeenlinnassa on poutainen, mutta lämpöasteita on hädin tuskin viisitoista.

– Juuri hyvä työilma, Otto Paakkala sanoo.

Paakkala esittelee avopuolisonsa Susanna Valtosen kanssa Hirvilammen luomutilan elikoita. Angus- ja simmental-rotuiset lehmät ja muutama sonni ovat massiivisina eläiminä vaikuttava näky. Vasikoitakin on joukossa useita. Nekin voivat jo pieninä painaa pitkälle toista sataa kiloa. 

– Aika leppoisia nämä kuitenkin ovat, Valtonen kertoo. 

Valtonen, 25, ja Paakkala, 27, pyörittävät Hirvilammen luomu -nimistä maatilaa Hämeenlinnassa, aivan kaupungin tuntumassa. Maalaismaisemasta on hädin tuskin kilometri Tiiriön vilkkaalle kauppakeskusalueelle. 

Pariskunta puhuukin mielellään kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelun purkamisesta. 

– Sijaintimmekin jo sanelee sen, että meidän pitää elää hyvässä yhteisymmärryksessä kaupungin suuntaan. Ja toimiihan se tietysti toisinkin päin, Valtonen pohtii. 

– Se on tärkeä asia, että kuilu olisi mahdollisimman pieni. Kaupunkilaisten on hyvä ymmärtää maaseudun asiaa, mutta yhtä lailla maaseudulta ei pidä luoda vastakkainasettelua kaupunkien suuntaan, Paakkala katsoo. 

Hirvilammen luomulla on tarinaa reilun kahden vuoden ajalta. Tila on Paakkalan sukutila. Ensimmäiset lehmät tulivat keväällä 2019. Myös luomu oli luonteva valinta heti alusta alkaen. Tila on emolehmätila, ja siellä kasvaa lihakarjaa. 

– Oli se aika selvää, että luomulla mennään. Siinä oli ensin perusteena ihan kannattavuus, mutta ideologiakin on tullut sitten mukana. Se on hienoa nähdä, kuinka maan laatu nurmen avulla paranee ja eri lintulajitkin ovat löytäneet taas näille kulmille. Vedenkin laatuun sillä on ollut myönteinen vaikutus, Paakkala kertoo. 

Eläinten ja luonnon hyvinvointi on Valtosen ja Paakkalan tärkeysjärjestyksessä ehdoton kärkiasia.  

– Eläin on se työkaveri. Jokainen yksilö tulee myös hyvin tutuksi, kun niiden kanssa toimii päivittäin. Teemme monimuotoisuuden eteen paljon ja haluamme, että kaikki on hyvin niin eläimillä kuin luonnollakin. Jos tätä joku joskus meidän jälkeemme jatkaa, haluamme, että hänellä on yhtä hyvät, ellei paremmat edellytykset, Valtonen sanoo. 

– Sitä voi itsekin hyvin, kun eläimet voivat hyvin. Voi mennä hyvillä mielin nukkumaan, Paakkala tiivistää. 

Luomu pelaa hyvin yhteen emolehmätuotannon kanssa. 

– Ne kulkevat aika lailla käsi kädessä. Luomussa on oltava nurmipintaa. Ei ollut syytä, miksi emme lähtisi luomuun, Valtonen kertoo.

Susanna Valtonen ja Otto Paakkala aloittivat emolehmätilan pitämisen Paakkalan sukutilalla vuonna 2019. (Kuva: Jari Laukkanen)

Maatalouden tulevaisuutta ei ennusteta ihan noin vain. Ilmasto ja kasvuolosuhteet sekä ruokailutottumukset muuttuvat ja taloudellisista syistä tilakokoja on painetta kasvattaa tai sitten pitäisi erikoistua.

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, ohjelmajohtaja Kaisa Karttunen E2 Tutkimuksesta näkee suomalaisessa ja maailman maataloudessa selkeitä trendejä. Hän muistuttaa, että maatalous ei toimi yksinään, vaan koko ruokajärjestelmä on laaja kokonaisuus. 

– Suomen maatalouden tulevaisuuteen vaikuttavat monet Suomen sisäiset, EU:n laajuiset ja globaalit ilmiöt, päätökset ja trendit. Ruoan kysyntä maailmalla kasvaa väestön- ja elintason kasvun myötä. Maitotuotteiden kysyntä kasvanee lihan kysyntää enemmän, koska teollistuneissa maissa lihankulutus on kääntymässä hienoiseen laskuun. 

Hän huomauttaa, että kotimaisuus on valttia Suomessa, mutta markkinat tuottavat myös haasteita. 

– Suomessa kuluttajat haluavat jatkossakin ostaa pääasiassa kotimaisia tuotteita, koska niihin liittyy myönteisiä mielikuvia. Toisaalta kauppaketjuissa jatkuu kova hintakilpailu, mikä voi heikentää kotimaisten tuotteiden asemaa. 

– Riskinä on, että kansainvälisessä hintakilpailussa ei pärjätä meidän korkeampien tuotantokustannusten ja tuotteiden laatuvaatimusten takia. Epäreiluus jatkuu siinä, että tuontiruoalle asetettavat laatukriteerit eivät vastaa Suomessa tuotetun ruoan laatukriteereitä, tutkija toteaa. 

Kotimaisuus korostuu suomalaisten ruokavalinnoissa yhä enemmän. Suomalaisilla on tulevaisuudessa myös enemmän globaalia vastuuta. Tämän tunnistavat myös Hirvilammen emolehmätilalliset. 

– Etelä-Euroopassa vähenee ruokamulta ja kuivuus kasvaa. Tuotantoa on oltava, ja se keskittyy yhä pohjoisempaan. Varmasti tulevaisuudessakin ihmiset haluavat yhä syödä lihaa, ja nimenomaan kotimaista. Uskomme kyllä, että emolehmätuotannolla on hyvät tulevaisuudennäkymät, Susanna Valtonen katsoo. 

– Tulevaisuudessa syödään varmaan vähemmän, mutta parempaa lihaa, Otto Paakkala lisää. 

Tutkija Karttunen huomauttaakin, että eläintuotteiden kysyntä tulee laskemaan Suomessa. 

– Kulutusmuutokset Suomessa menevät kohti monipuolistumista ja eri väestöryhmien kulutuksen eriytymistä. Kotieläintuotteiden kulutus laskee, mutta suhteellisen hitaasti. Uusia proteiininlähteitä tuotettuna niin perinteisen maatalouden keinoin kuin uusilla tekniikoillakin tulee markkinoille. 

Tällä hetkellä näyttää Karttusen mukaan siltä, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan perusilme säilyy suhteellisen vakaana ainakin tämän vuosikymmenen loppupuolelle. Siksi mitään kovin rajua muutosta ei ole nähtävissä Suomessa. 

– Tilojen koko kasvaa ja lukumäärä pienenee. Sekaan sopii myös pieniä erikoistuotannon tiloja, jotka usein myös itse jalostavat tuotteitaan lisäarvon saamiseksi.  

– Vaikka tuilla on viljelijöiden toimeentulolle iso merkitys, on tuotteiden kysyntä ja markkinoiden toimivuus kuitenkin elintärkeää. Mitään ei kannata tuottaa, jos sille ei ole kysyntää. Toisaalta yhä tärkeämmäksi tulee markkinoiden hiljaisten signaalien lukemisen taito. Eli mille uusille tuotteille löytyy kysyntää. 

Tutkija lisää, että jo nyt sääolot vaikuttavat aiempaa enemmän viljelyn onnistumiseen. Tulevaisuuden näkymä on joiltain osin lohduton. 

– Osa maailman alueista muuttuu lähes tuotantokelvottomiksi, jolloin kasvavan väestön ruoka on pystyttävä tuottamaan tuotantokykynsä säilyttävillä alueilla. Myös kansainvälisen kaupan on toimittava, jotta ruoka saadaan tarvitsijoiden ulottuville. Ilmastoskenaarioiden mukaan Suomi kuuluu alueeseen, jossa tuotantokyky säilyy kohtuullisen hyvänä muuttuvasta ilmastosta huolimatta.

Valtonen ja Paakkala tapasivat agrologiopiskelujen puolivälissä. Yhteinen tahto oli luomutuotanto, ja emolehmätilalle luomu onkin heidän mielestään erittäin luonteva ratkaisu. (Kuva: Jari Laukkanen)

Samaan aikaan kun pitäisi vastata yhä useammasta suusta, on paine hillitä esimerkiksi maataloutta tehostavien lannoitteiden käyttöä ympäristösyistä. 

– Koko ruokajärjestelmän pitää pystyä pienentämään ilmastokuormaansa. Maataloudessa päästövähennyksiä voidaan saada aikaan esimerkiksi vähentämällä muokkausta, ympärivuotisella kasvipeitteellä, kerääjäkasveilla, välttämällä yksivuotisia kasveja turvemailla, säätösalaojituksella, täsmäviljelyllä, metsittämällä heikkotuottoisia lohkoja ja kotieläinten tarkennetulla ruokinnalla, Karttunen kertoo. 

– Maatalouden ympäristövaikutukset tulevat olemaan julkisen huomion kohteena aiempaa enemmän. 

Hirvilammella todetaan, että luomukin voi olla tehokasta tuotantoa. Kaikki lähtee luonnon kantokyvyn ymmärtämisestä. 

– Toimenpiteitä tehdään tarpeeseen. Kun puhutaan vaikkapa apulannan levityksestä, niin kamera lukee traktorilla mennessä lehtivihreän määrää ja osaa siitä laittaa panoksia tarpeen mukaan, Paakkala kertoo esimerkin. 

– Mitään amerikkalaistyylistä tehotuotantoa Suomeen ei toivottavasti tule. Haluaisin uskoa perheviljelmiin, ja etteivät maat mene ulkomaisille firmoille, Valtonen toivoo.

Haluamme, että kaikki on hyvin niin eläimillä kuin luonnollakin.

Hirvilammen luomun pitäjät tuovat arkeaan myös muiden näkyville. Logo on jo kehitetty, Facebookissa on tili ja vierailijoitakin käy etenkin kesäaikaan. Lapsivieraiden ilona ovat myös kesäkanat. 

– Vierailutoiminta varmaan otetaan jossain vaiheessa osaksi liiketoimintaa, mutta nyt teemme tätä, koska se on kivaa. Jutteleminen on kivaa, ja se, että on voitu tuoda jotain kaupunkiin niin, että siitä on iloa muillekin, on mukava juttu. Tapaamiset kehittävät itseäkin, Valtonen pohtii. 

Vierailut ja avoimuus ovat tärkeä osa periaatetta vähentää maaseudun ja -talouden sekä taajama-asujien vastakkainasettelua. 

Valtonen ja Paakkala muistuttavat myös tuottajien välisen yhteistyön tärkeydestä. Heille se on elinehto. 

Mustialasta agrologeiksi valmistunut pariskunta tarjoaa ammattiosaamistaan muita apuja vastaan. 

– Kaiken teemme käytännössä yhteistyössä. Meillä on yhteistyötila, jonka kanssa vuokraamme pihattoa. Siellä on myös konetilanne parempi, ja minä tarjoan työpanostani sitä vastaan. Kyllä yhteistyö on se juttu, Paakkala kertoo. 

– Konepuoli perustuu meillä yhteistyöhön ja urakoitsijoihin. Kun joku toinen panostaa oikeasti hyvään koneeseen ja urakoi meille, se on tehokkaampaa. Me olemme sitten panostaneet eläinpuoleen ja tarjoamme omaa osaamistamme, Valtonen toteaa. 

– Ei oltaisi vuottakaan oltu pystyssä ilman yhteistyötä, Paakkala sanoo suoraan. 

Opiskelupaikasta on jäänyt vahva verkosto. Nuoret viljelijät tarvitsevat toisiaan harva se päivä. 

– WhatsApp-ryhmässä on kuutisenkymmentä luokkalaista, kaikilla hyvin erilaista osaamista. Kun siellä joku kysyy kysymyksen, aina joku tietää vastauksen, Paakkala iloitsee. 

Paakkala käy käytännössä päivätöissä yhteistyötiloilla, ja Valtonen lomittaa välillä. Valtosella on myös kuvion ulkopuolinen, mutta kiinteästi asiaan liittyvä työpaikka MTK:lla Hämeen Maaseutunuorten asiamiehenä. Agronomiopinnotkin ovat käynnissä Helsingin yliopistossa. 

– Hyvin kyllä maatalouden täyteistä on tämä elämä, Valtonen naurahtaa. 

Reino-sonni on kaksivuotias ja painaa 900 kiloa. Se on silti leppoisa kaveri, omistajat kertovat. (Kuva: Jari Laukkanen)

Eläinten kanssa toimimisessa on hienoutensa. Eniten aikaa vie keväinen poikimakausi, kun vasikoiden kehitystä pitää seurata tarkasti. Vasikka on emolehmätilan tili, ja vasikan kasvu on kaiken perusta.

Vaikka karjan kanssa onkin jatkuvasti tekemisissä, on muistettava, että eläin voi olla arvaamaton. 

– Ensimmäisenä vuotena olin yksin siirtämässä vasikkaa. Emä pääsi siinä yllättämään ja se olikin pahapäinen. Se seurasi liikkeitäni tarkkaan, ja sopivalla hetkellä kun huomioni herpaantui, se puski minut maahan. Se opetti, että aina pitää mennä vähintään kahdestaan. Eläin on aina eläin, Paakkala muistuttaa. 

Lopettamista pariskunta ei edes mieti. 

– Molemmat tiesimme kyllä, että haluamme tehdä työtä maatalouden parissa. Näillä vähillä hehtaareilla eläintenpito oli aika selkeä vaihtoehto, Paakkala sanoo. 

– Vastuutkin jakautuvat sopivasti. Minä tunnen eläintenhoitoa enemmän ja Otolle taas tuo peltopuoli on luontevampi, Valtonen kertoo.

Juttu on alun perin julkaistu Suomenmaan aikakauslehdessä heinäkuussa 2021. Lehden voit tilata täältä.

Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.

Lue myös

Leppä: Maatalouden tärkein ilmastotoimi on kannattavuuden kohentaminen – "Viljelijä ei voi olla vihreä, jos tili on punaisella"

Maatalouden tärkein ilmastotoimi juuri nyt on kannattavuuden kohentaminen, kirjoittaa maa- ja metsätalousministeri Jari...
26.9.2021 14:50
Jaa Jaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

emolehmä hämeenlinna ilmasto karjatalous lihakarja lihantuotanto luomutuotanto maanviljely maatalous maatilat nuoret tuottajat nurmiviljely ympäristö

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Kremlin vakoilupomo ilkkuu: Ukrainasta jenkeille Vietnamin sodan toisinto
Uutiset | 9.12.2023 21:46
Pakotteet vuotavat – Venäjän lennokeissa uusinta teknologiaa
Uutiset | 10.12.2023 18:05
Tyrmään heitetty Putin-kriitikko: Pelkään ”armahdusta” Prigožinin tapaan
Uutiset | 10.12.2023 22:02
Ukrainan ex-presidentti: Käsillä historian tärkeimmät päivät
Uutiset | 9.12.2023 20:05
Rehnin ovela kysymys veti Stubbin hiljaiseksi Keskuskauppakamarin tentissä – ”Aika pitkään mietit”
Uutiset | 9.12.2023 13:27
Näyttelijä Ryan O’Neal on kuollut 82-vuotiaana – esitti pääroolin yhdessä maailman parhaista elokuvista
Uutiset | 9.12.2023 1:13
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04
Konkaripoliitikot Tapani Tölli ja Hannes Manninen: Sote-menojen kasvu ei johdu sote-uudistuksesta
Uutiset | 9.12.2023 0:01
Lintilä tyrmistyi kuntaministeri Ikosen selvityksestä – ”Suomen energiastrategia kaatuu tähän”
Uutiset | 8.12.2023 13:47
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Pankki ennustaa: Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on vuoden päästä selvästi nykyistä matalampi
Uutiset | 7.12.2023 18:15
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04
Kremlin vakoilupomo ilkkuu: Ukrainasta jenkeille Vietnamin sodan toisinto
Uutiset | 9.12.2023 21:46
Rehnin ovela kysymys veti Stubbin hiljaiseksi Keskuskauppakamarin tentissä – ”Aika pitkään mietit”
Uutiset | 9.12.2023 13:27
Varoitus Kremlin aikeista: Itäisillä Nato-mailla kolmen vuoden etsikkoaika
Uutiset | 4.12.2023 21:45
Voisiko Kreml aktivoida Suomen venäläiset hybridioperaatioihinsa? – Tutkija: Venäjällä riittää mielikuvitusta paremmin kuin arvaammekaan
Uutiset | 3.12.2023 15:00
Arvio: Yhdysvalloissa syntyy Ukraina-diili – ”Kuka uskoo, että Putin pysähtyisi?” 
Uutiset | 7.12.2023 15:48
Väyrynen uhkasi palauttaa kunniamerkkinsä, mutta teko on myös toteutettu – Indonesialaisministerin palkitseminen herätti närää
Uutiset | 6.12.2023 12:00
Ukrainan ex-presidentti: Käsillä historian tärkeimmät päivät
Uutiset | 9.12.2023 20:05
Venäjän kenraalimajuri astui maamiinaan – ”Kaaos”
Uutiset | 30.11.2023 8:32
Venäjä keskittää joukkoja ja pommittaa kellon ympäri – Nyt tämä kaupunki joutui sodan polttopisteeseen
Uutiset | 10.11.2023 22:10
Moni ei tiedä omassa suussa muhivasta kansantaudista, jota ei voi enää hoitaa
Uutiset | 30.11.2023 22:30
Venäjä etsintäkuulutti euroviisuvoittajan
Uutiset | 20.11.2023 21:43
Voisiko Kreml aktivoida Suomen venäläiset hybridioperaatioihinsa? – Tutkija: Venäjällä riittää mielikuvitusta paremmin kuin arvaammekaan
Uutiset | 3.12.2023 15:00
”Kaikkien suurpetojen metsästys on käynyt käytännössä mahdottomaksi” – Metsästäjäliitto vaatii lakiremonttia
Uutiset | 29.11.2023 17:39
Pankki ennustaa: Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on vuoden päästä selvästi nykyistä matalampi
Uutiset | 7.12.2023 18:15
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Kremlin määräys: Sotilaiden vaimot pidettävä poissa kaduilta ”hinnalla millä hyvänsä”
Uutiset | 22.11.2023 22:02

Uusimmat

Sisäministeri Rantanen: Ihmisoikeusvaltuutettu katsoo itärajan asiaa yhdestä näkökulmasta, mutta hallituksen on mietittävä muutakin
Uutiset | 11.12.2023 14:37
Janne Riitakorpi Pirkanmaan Keskustan uudeksi toiminnanjohtajaksi – ”Meillä on erittäin tärkeä viesti koko maakunnan puolustamisesta”
Uutiset | 11.12.2023 14:19
Keskustan Kemppi tyrmää Purran heiton ruuan verotuksen korottamisesta – ”Esitys ei tunnista kotien ahdinkoa”
Uutiset | 11.12.2023 14:08
KHO: Työnantajan maksama oikeusapu on veronalaista palkkaa – HS:n toimittaja joutuu maksamaan verot viestikoekeskus-oikeudenkäynnistä
Uutiset | 11.12.2023 13:38
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu huolissaan Suomen itärajan täyssulusta
Uutiset | 11.12.2023 12:59
Halla-aho tyrmäsi kansalaisaloitteen Venäjän Ahvenanmaan konsulaatin lakkauttamisesta
Uutiset | 11.12.2023 12:39
YK:n ilmastopomo kehottaa maita kunnianhimoisuuteen tiistaina päättyvässä Dubain kokouksessa
Uutiset | 11.12.2023 12:35
Tutkimus: Joka viides 11–15-vuotias helsinkiläisnuori kieltää ilmastonmuutoksen – Kokemus ilmastoahdistuksesta muuttuu nuorilla jatkuvasti
Uutiset | 11.12.2023 12:29
Tilanne itärajalla on pysynyt rauhallisena, kertovat Rajavartiostot
Uutiset | 11.12.2023 12:23
Tutkijalta hyytävä varoitus Ylellä: ”Mitä tahansa voi tapahtua”
Uutiset | 11.12.2023 11:40
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Lintilä tyrmistyi kuntaministeri Ikosen selvityksestä – ”Suomen energiastrategia kaatuu tähän”
Uutiset | 8.12.2023 13:47
Voisiko Kreml aktivoida Suomen venäläiset hybridioperaatioihinsa? – Tutkija: Venäjällä riittää mielikuvitusta paremmin kuin arvaammekaan
Uutiset | 3.12.2023 15:00

Pääkirjoitukset

Media-alan tilanne on murheellinen
Pääkirjoitus | 7.12.2023 21:00
Maailman levottomat ajat korostavat kansanvaltaa ja tekevät presidentinvaalista tavallistakin tärkeämmät
Pääkirjoitus | 4.12.2023 21:00
Sisäpolitiikka on rempallaan
Pääkirjoitus | 1.12.2023 21:00
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Sisäministeri Rantanen: Ihmisoikeusvaltuutettu katsoo itärajan asiaa yhdestä näkökulmasta, mutta hallituksen on mietittävä muutakin
Uutiset | 11.12.2023 14:37
Janne Riitakorpi Pirkanmaan Keskustan uudeksi toiminnanjohtajaksi – ”Meillä on erittäin tärkeä viesti koko maakunnan puolustamisesta”
Uutiset | 11.12.2023 14:19
Keskustan Kemppi tyrmää Purran heiton ruuan verotuksen korottamisesta – ”Esitys ei tunnista kotien ahdinkoa”
Uutiset | 11.12.2023 14:08
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Pankki ennustaa: Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on vuoden päästä selvästi nykyistä matalampi
Uutiset | 7.12.2023 18:15
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kuntaministerille opastusta kuntaverojen tasauksesta
Mielipide | 11.12.2023 10:57
Ennätyskasvuisan viljelypajumme historiasta voi ottaa oppia
Mielipide | 11.12.2023 10:44
Keskusta on hankala – olkoon sitten niin.
Mielipide | 11.12.2023 10:33
Hallitus, lopettakaa nuorten tulevaisuuden romuttaminen!
Mielipide | 11.12.2023 10:27
Monoliitin sijaan mosaiikkia – aika haastaa punavihreä kaupunkipolitiikka  
Mielipide | 4.12.2023 10:48
Roinisen lista – mikä se on ja kuinka se liittyy puolueen uudistumistyöhön?
Mielipide | 18.11.2023 8:00
Kannabiksen dekriminalisointi on uhka kansanterveydelle
Mielipide | 4.12.2023 11:17
Kapinahenki elää Nivalassa
Mielipide | 4.12.2023 10:00

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Janne Riitakorpi Pirkanmaan Keskustan uudeksi toiminnanjohtajaksi – ”Meillä on erittäin tärkeä viesti koko maakunnan puolustamisesta”
Uutiset | 11.12.2023 14:19
Keskustan Kemppi tyrmää Purran heiton ruuan verotuksen korottamisesta – ”Esitys ei tunnista kotien ahdinkoa”
Uutiset | 11.12.2023 14:08
Keskustanuoret vaatii Suomea boikotoimaan Pariisin olympialaisia – Kansanedustaja komppaa: ”Joku roti sentään”
Uutiset | 11.12.2023 9:08
Eduskunnan nuorin kansanedustaja astelee Linnaan itse valmistamassaan kansallispuvussa – ”Jokaisen piston olen ommellut käsin”
Uutiset | 6.12.2023 17:00
Susanna Junttila Lapin keskustapiirin johtoon
Keskusta | 4.12.2023 14:28
Keskustan Mattila: Hallituksen leikkaukset uhkaavat viedä koulutuspalvelut maaseudulta
Uutiset | 4.12.2023 16:06
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Tietosuoja- ja Rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste