Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Perhepolitiikka

Miehet ja isät nostettiin perhepolitiikan pöydälle keskustan tilaisuudessa – Saarikko muistuttaa usein unohtuvasta lapsettomuuden syystä

29.1.2023 12:00
Lue lisää 
Maatalous
Lehmä voi olla tuottajan työkaveri jopa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläimen ja ihmisen välille muodostuukin erityislaatuinen suhde, tuottajapariskunta Susanna Valtonen ja Otto Paakkala kertoo. He kasvattavat tilallaan mustia angus- ja valkoruskeita simmental-nautoja. (Kuva: Jari Laukkanen)

"Sitä voi itsekin hyvin, kun eläimet voivat hyvin" – Nuoret luomutuottajat haluavat pienentää ympäristökuormaa sekä maaseudun ja kaupungin kuilua

Susanna Valtonen ja Otto Paakkala pitävät luomukarjatilaa Hämeenlinnassa. He luottavat tulevaisuuteen ja korostavat alan eettistä vastuuta.
Lauri Heikkilä 26.9.2021 18:30, muokattu 27.9.2021 9:36
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Maatalous

Aamupäivä Hämeenlinnassa on poutainen, mutta lämpöasteita on hädin tuskin viisitoista.

– Juuri hyvä työilma, Otto Paakkala sanoo.

Paakkala esittelee avopuolisonsa Susanna Valtosen kanssa Hirvilammen luomutilan elikoita. Angus- ja simmental-rotuiset lehmät ja muutama sonni ovat massiivisina eläiminä vaikuttava näky. Vasikoitakin on joukossa useita. Nekin voivat jo pieninä painaa pitkälle toista sataa kiloa. 

– Aika leppoisia nämä kuitenkin ovat, Valtonen kertoo. 

Valtonen, 25, ja Paakkala, 27, pyörittävät Hirvilammen luomu -nimistä maatilaa Hämeenlinnassa, aivan kaupungin tuntumassa. Maalaismaisemasta on hädin tuskin kilometri Tiiriön vilkkaalle kauppakeskusalueelle. 

Pariskunta puhuukin mielellään kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelun purkamisesta. 

– Sijaintimmekin jo sanelee sen, että meidän pitää elää hyvässä yhteisymmärryksessä kaupungin suuntaan. Ja toimiihan se tietysti toisinkin päin, Valtonen pohtii. 

– Se on tärkeä asia, että kuilu olisi mahdollisimman pieni. Kaupunkilaisten on hyvä ymmärtää maaseudun asiaa, mutta yhtä lailla maaseudulta ei pidä luoda vastakkainasettelua kaupunkien suuntaan, Paakkala katsoo. 

Hirvilammen luomulla on tarinaa reilun kahden vuoden ajalta. Tila on Paakkalan sukutila. Ensimmäiset lehmät tulivat keväällä 2019. Myös luomu oli luonteva valinta heti alusta alkaen. Tila on emolehmätila, ja siellä kasvaa lihakarjaa. 

– Oli se aika selvää, että luomulla mennään. Siinä oli ensin perusteena ihan kannattavuus, mutta ideologiakin on tullut sitten mukana. Se on hienoa nähdä, kuinka maan laatu nurmen avulla paranee ja eri lintulajitkin ovat löytäneet taas näille kulmille. Vedenkin laatuun sillä on ollut myönteinen vaikutus, Paakkala kertoo. 

Eläinten ja luonnon hyvinvointi on Valtosen ja Paakkalan tärkeysjärjestyksessä ehdoton kärkiasia.  

– Eläin on se työkaveri. Jokainen yksilö tulee myös hyvin tutuksi, kun niiden kanssa toimii päivittäin. Teemme monimuotoisuuden eteen paljon ja haluamme, että kaikki on hyvin niin eläimillä kuin luonnollakin. Jos tätä joku joskus meidän jälkeemme jatkaa, haluamme, että hänellä on yhtä hyvät, ellei paremmat edellytykset, Valtonen sanoo. 

– Sitä voi itsekin hyvin, kun eläimet voivat hyvin. Voi mennä hyvillä mielin nukkumaan, Paakkala tiivistää. 

Luomu pelaa hyvin yhteen emolehmätuotannon kanssa. 

– Ne kulkevat aika lailla käsi kädessä. Luomussa on oltava nurmipintaa. Ei ollut syytä, miksi emme lähtisi luomuun, Valtonen kertoo.

Susanna Valtonen ja Otto Paakkala aloittivat emolehmätilan pitämisen Paakkalan sukutilalla vuonna 2019. (Kuva: Jari Laukkanen)

Maatalouden tulevaisuutta ei ennusteta ihan noin vain. Ilmasto ja kasvuolosuhteet sekä ruokailutottumukset muuttuvat ja taloudellisista syistä tilakokoja on painetta kasvattaa tai sitten pitäisi erikoistua.

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, ohjelmajohtaja Kaisa Karttunen E2 Tutkimuksesta näkee suomalaisessa ja maailman maataloudessa selkeitä trendejä. Hän muistuttaa, että maatalous ei toimi yksinään, vaan koko ruokajärjestelmä on laaja kokonaisuus. 

– Suomen maatalouden tulevaisuuteen vaikuttavat monet Suomen sisäiset, EU:n laajuiset ja globaalit ilmiöt, päätökset ja trendit. Ruoan kysyntä maailmalla kasvaa väestön- ja elintason kasvun myötä. Maitotuotteiden kysyntä kasvanee lihan kysyntää enemmän, koska teollistuneissa maissa lihankulutus on kääntymässä hienoiseen laskuun. 

Hän huomauttaa, että kotimaisuus on valttia Suomessa, mutta markkinat tuottavat myös haasteita. 

– Suomessa kuluttajat haluavat jatkossakin ostaa pääasiassa kotimaisia tuotteita, koska niihin liittyy myönteisiä mielikuvia. Toisaalta kauppaketjuissa jatkuu kova hintakilpailu, mikä voi heikentää kotimaisten tuotteiden asemaa. 

– Riskinä on, että kansainvälisessä hintakilpailussa ei pärjätä meidän korkeampien tuotantokustannusten ja tuotteiden laatuvaatimusten takia. Epäreiluus jatkuu siinä, että tuontiruoalle asetettavat laatukriteerit eivät vastaa Suomessa tuotetun ruoan laatukriteereitä, tutkija toteaa. 

Kotimaisuus korostuu suomalaisten ruokavalinnoissa yhä enemmän. Suomalaisilla on tulevaisuudessa myös enemmän globaalia vastuuta. Tämän tunnistavat myös Hirvilammen emolehmätilalliset. 

– Etelä-Euroopassa vähenee ruokamulta ja kuivuus kasvaa. Tuotantoa on oltava, ja se keskittyy yhä pohjoisempaan. Varmasti tulevaisuudessakin ihmiset haluavat yhä syödä lihaa, ja nimenomaan kotimaista. Uskomme kyllä, että emolehmätuotannolla on hyvät tulevaisuudennäkymät, Susanna Valtonen katsoo. 

– Tulevaisuudessa syödään varmaan vähemmän, mutta parempaa lihaa, Otto Paakkala lisää. 

Tutkija Karttunen huomauttaakin, että eläintuotteiden kysyntä tulee laskemaan Suomessa. 

– Kulutusmuutokset Suomessa menevät kohti monipuolistumista ja eri väestöryhmien kulutuksen eriytymistä. Kotieläintuotteiden kulutus laskee, mutta suhteellisen hitaasti. Uusia proteiininlähteitä tuotettuna niin perinteisen maatalouden keinoin kuin uusilla tekniikoillakin tulee markkinoille. 

Tällä hetkellä näyttää Karttusen mukaan siltä, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan perusilme säilyy suhteellisen vakaana ainakin tämän vuosikymmenen loppupuolelle. Siksi mitään kovin rajua muutosta ei ole nähtävissä Suomessa. 

– Tilojen koko kasvaa ja lukumäärä pienenee. Sekaan sopii myös pieniä erikoistuotannon tiloja, jotka usein myös itse jalostavat tuotteitaan lisäarvon saamiseksi.  

– Vaikka tuilla on viljelijöiden toimeentulolle iso merkitys, on tuotteiden kysyntä ja markkinoiden toimivuus kuitenkin elintärkeää. Mitään ei kannata tuottaa, jos sille ei ole kysyntää. Toisaalta yhä tärkeämmäksi tulee markkinoiden hiljaisten signaalien lukemisen taito. Eli mille uusille tuotteille löytyy kysyntää. 

Tutkija lisää, että jo nyt sääolot vaikuttavat aiempaa enemmän viljelyn onnistumiseen. Tulevaisuuden näkymä on joiltain osin lohduton. 

– Osa maailman alueista muuttuu lähes tuotantokelvottomiksi, jolloin kasvavan väestön ruoka on pystyttävä tuottamaan tuotantokykynsä säilyttävillä alueilla. Myös kansainvälisen kaupan on toimittava, jotta ruoka saadaan tarvitsijoiden ulottuville. Ilmastoskenaarioiden mukaan Suomi kuuluu alueeseen, jossa tuotantokyky säilyy kohtuullisen hyvänä muuttuvasta ilmastosta huolimatta.

Valtonen ja Paakkala tapasivat agrologiopiskelujen puolivälissä. Yhteinen tahto oli luomutuotanto, ja emolehmätilalle luomu onkin heidän mielestään erittäin luonteva ratkaisu. (Kuva: Jari Laukkanen)

Samaan aikaan kun pitäisi vastata yhä useammasta suusta, on paine hillitä esimerkiksi maataloutta tehostavien lannoitteiden käyttöä ympäristösyistä. 

– Koko ruokajärjestelmän pitää pystyä pienentämään ilmastokuormaansa. Maataloudessa päästövähennyksiä voidaan saada aikaan esimerkiksi vähentämällä muokkausta, ympärivuotisella kasvipeitteellä, kerääjäkasveilla, välttämällä yksivuotisia kasveja turvemailla, säätösalaojituksella, täsmäviljelyllä, metsittämällä heikkotuottoisia lohkoja ja kotieläinten tarkennetulla ruokinnalla, Karttunen kertoo. 

– Maatalouden ympäristövaikutukset tulevat olemaan julkisen huomion kohteena aiempaa enemmän. 

Hirvilammella todetaan, että luomukin voi olla tehokasta tuotantoa. Kaikki lähtee luonnon kantokyvyn ymmärtämisestä. 

– Toimenpiteitä tehdään tarpeeseen. Kun puhutaan vaikkapa apulannan levityksestä, niin kamera lukee traktorilla mennessä lehtivihreän määrää ja osaa siitä laittaa panoksia tarpeen mukaan, Paakkala kertoo esimerkin. 

– Mitään amerikkalaistyylistä tehotuotantoa Suomeen ei toivottavasti tule. Haluaisin uskoa perheviljelmiin, ja etteivät maat mene ulkomaisille firmoille, Valtonen toivoo.

Haluamme, että kaikki on hyvin niin eläimillä kuin luonnollakin.

Hirvilammen luomun pitäjät tuovat arkeaan myös muiden näkyville. Logo on jo kehitetty, Facebookissa on tili ja vierailijoitakin käy etenkin kesäaikaan. Lapsivieraiden ilona ovat myös kesäkanat. 

– Vierailutoiminta varmaan otetaan jossain vaiheessa osaksi liiketoimintaa, mutta nyt teemme tätä, koska se on kivaa. Jutteleminen on kivaa, ja se, että on voitu tuoda jotain kaupunkiin niin, että siitä on iloa muillekin, on mukava juttu. Tapaamiset kehittävät itseäkin, Valtonen pohtii. 

Vierailut ja avoimuus ovat tärkeä osa periaatetta vähentää maaseudun ja -talouden sekä taajama-asujien vastakkainasettelua. 

Valtonen ja Paakkala muistuttavat myös tuottajien välisen yhteistyön tärkeydestä. Heille se on elinehto. 

Mustialasta agrologeiksi valmistunut pariskunta tarjoaa ammattiosaamistaan muita apuja vastaan. 

– Kaiken teemme käytännössä yhteistyössä. Meillä on yhteistyötila, jonka kanssa vuokraamme pihattoa. Siellä on myös konetilanne parempi, ja minä tarjoan työpanostani sitä vastaan. Kyllä yhteistyö on se juttu, Paakkala kertoo. 

– Konepuoli perustuu meillä yhteistyöhön ja urakoitsijoihin. Kun joku toinen panostaa oikeasti hyvään koneeseen ja urakoi meille, se on tehokkaampaa. Me olemme sitten panostaneet eläinpuoleen ja tarjoamme omaa osaamistamme, Valtonen toteaa. 

– Ei oltaisi vuottakaan oltu pystyssä ilman yhteistyötä, Paakkala sanoo suoraan. 

Opiskelupaikasta on jäänyt vahva verkosto. Nuoret viljelijät tarvitsevat toisiaan harva se päivä. 

– WhatsApp-ryhmässä on kuutisenkymmentä luokkalaista, kaikilla hyvin erilaista osaamista. Kun siellä joku kysyy kysymyksen, aina joku tietää vastauksen, Paakkala iloitsee. 

Paakkala käy käytännössä päivätöissä yhteistyötiloilla, ja Valtonen lomittaa välillä. Valtosella on myös kuvion ulkopuolinen, mutta kiinteästi asiaan liittyvä työpaikka MTK:lla Hämeen Maaseutunuorten asiamiehenä. Agronomiopinnotkin ovat käynnissä Helsingin yliopistossa. 

– Hyvin kyllä maatalouden täyteistä on tämä elämä, Valtonen naurahtaa. 

Reino-sonni on kaksivuotias ja painaa 900 kiloa. Se on silti leppoisa kaveri, omistajat kertovat. (Kuva: Jari Laukkanen)

Eläinten kanssa toimimisessa on hienoutensa. Eniten aikaa vie keväinen poikimakausi, kun vasikoiden kehitystä pitää seurata tarkasti. Vasikka on emolehmätilan tili, ja vasikan kasvu on kaiken perusta.

Vaikka karjan kanssa onkin jatkuvasti tekemisissä, on muistettava, että eläin voi olla arvaamaton. 

– Ensimmäisenä vuotena olin yksin siirtämässä vasikkaa. Emä pääsi siinä yllättämään ja se olikin pahapäinen. Se seurasi liikkeitäni tarkkaan, ja sopivalla hetkellä kun huomioni herpaantui, se puski minut maahan. Se opetti, että aina pitää mennä vähintään kahdestaan. Eläin on aina eläin, Paakkala muistuttaa. 

Lopettamista pariskunta ei edes mieti. 

– Molemmat tiesimme kyllä, että haluamme tehdä työtä maatalouden parissa. Näillä vähillä hehtaareilla eläintenpito oli aika selkeä vaihtoehto, Paakkala sanoo. 

– Vastuutkin jakautuvat sopivasti. Minä tunnen eläintenhoitoa enemmän ja Otolle taas tuo peltopuoli on luontevampi, Valtonen kertoo.

Juttu on alun perin julkaistu Suomenmaan aikakauslehdessä heinäkuussa 2021. Lehden voit tilata täältä.

Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.

Lue myös

Leppä: Maatalouden tärkein ilmastotoimi on kannattavuuden kohentaminen – "Viljelijä ei voi olla vihreä, jos tili on punaisella"

Maatalouden tärkein ilmastotoimi juuri nyt on kannattavuuden kohentaminen, kirjoittaa maa- ja metsätalousministeri Jari...
26.9.2021 14:50
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

emolehmä hämeenlinna ilmasto karjatalous lihakarja lihantuotanto luomutuotanto maanviljely maatalous maatilat nuoret tuottajat nurmiviljely ympäristö

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Mikä linssilude! – Riistakameraan oli tallentunut melkoinen yllätys
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Hitlerin valtaannoususta tasavuosikymmeniä – vastoin yleistä luuloa natsien vallanotto ei ollut millään tasolla demokraattinen
Uutiset | 30.1.2023 22:00
Palaa vaalistartin ja -risteilyn tunnelmiin tästä – katso Suomenmaan kuvat keskustalaisten kemuista
Uutiset | 30.1.2023 13:35
Venäjä yrittää yhä haalia lisää väkeä sotimaan Ukrainaan – Liikekannallepanon jatkaminen mahdollista, uskoo brittitiedustelu
Uutiset | 30.1.2023 10:10
Turkin ulkoministeri kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten erillistä käsittelyä
Uutiset | 30.1.2023 14:49
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Ranska ja Australia sopineet tykistöammusten toimittamisesta Ukrainalle
Uutiset | 30.1.2023 17:56
Asiantuntija MTV:lle: Suomessa tulee varautua siihenkin, että Turkki hyväksyy vain Suomen Naton jäseneksi – ”Viesti oli, että Erdogan on suuri, koko maailma kuuntelee häntä”
Uutiset | 30.1.2023 14:04
Uutissuomalainen: Perussuomalaisissa vahvaa tahtoa hallitukseen kokoomuksen kanssa
Uutiset | 30.1.2023 16:16
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
TK: Vain harva tuntee tämän tärkeän ravintoaineen – jos elimistössä on sitä liian vähän, seurauksena voi olla rasvamaksa, sydänsairaus tai Alzheimerin tauti
Uutiset | 26.1.2023 21:49
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Venäjä uhosi tuhoavansa länsimaiden mahdollisesti lähettämät tankit Ukrainassa – ”Nämä tankit palavat kuten kaikki muutkin”
Uutiset | 25.1.2023 12:20
Tiedusteluraportti: Tällainen on Wagner-joukkojen brutaali taktiikka sodan etulinjassa
Uutiset | 24.1.2023 21:50
Tiedustelu paljastaa: ”Kokeellinen” panssarivaunu ei kelpaa Venäjän joukoille
Uutiset | 25.1.2023 11:03
Venäjä uhitteli Yhdysvalloille testaamalla sotalaivaansa Atlantilla
Uutiset | 25.1.2023 22:30
Venäjällä pelätään Ukrainan iskua – Putinin lempihuvilaa suojellaan järeällä ilmatorjuntakalustolla
Uutiset | 24.1.2023 22:30
Brittitiedustelu: Venäjä on todennäköisesti erottanut Ukrainassa avainasemassa olleen komentajan
Uutiset | 24.1.2023 10:30
Vanhanen perussuomalaisista: Tässä ei tuumaakaan periksi
Uutiset | 27.1.2023 15:31
Avaus duumasta: Venäjän ostettava Kiinalta lentotukialus, jonka Ukraina myi ”parin vodkapullon hinnalla”
Uutiset | 18.1.2023 22:15
Venäläiskersantti mahtaili alaisilleen – Kävi kalpaten
Uutiset | 17.1.2023 23:00
Ukrainan asevoimat sanoo surmanneensa ja haavoittaneensa ainakin 260 Venäjän sotilasta Zaporizhzhjan alueella
Uutiset | 4.1.2023 12:56
Tiedustelu: Wagner-palkkasotilasyhtiössä ällistyttävä kurssinmuutos
Uutiset | 20.1.2023 11:52
Ukraina julkaisi tuoreen tiedon: Näin jättimäiset ovat Venäjän tappiot
Uutiset | 5.1.2023 10:31
WSJ: Valkoisen talon ex-neuvonantaja sai tarpeekseen Erdoğanin ”roistomaisesta” käytöksestä – Esittää Natolle äärimmäistä keinoa
Uutiset | 18.1.2023 11:26
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
Tämä supervitamiini ehkäisee nopeasti yleistyvää syöpää
Uutiset | 16.1.2023 22:00
Maailman vanhin ihminen kuollut – ensimmäinen tässä hurjassa iässä kuollut henkilö
Uutiset | 18.1.2023 8:34
Pienessä yhdysvaltalaiskolkassa saunottiin ja puhuttiin suomea vielä muutama vuosikymmen sitten – syrjitty suomalaisperintö on taas uudessa nousussa
Uutiset | 22.1.2023 21:15

Uusimmat

Henkilöstöpula ja kasvava palvelutarve vaikeuttavat hyvinvointialueiden kykyä järjestää sote-palveluita, kertoo tuore arvio
Uutiset | 31.1.2023 2:02
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Mikä linssilude! – Riistakameraan oli tallentunut melkoinen yllätys
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Hitlerin valtaannoususta tasavuosikymmeniä – vastoin yleistä luuloa natsien vallanotto ei ollut millään tasolla demokraattinen
Uutiset | 30.1.2023 22:00
STM ohjeisti lentoyhtiöitä vaatimaan Kiinasta matkustavilta todistusta negatiivisesta koronatestistä
Uutiset | 30.1.2023 19:45
Venäjä pohtii yhä liikekannallepanon jatkamista, uskoo Britannian puolustusministeriö
Uutiset | 30.1.2023 18:25
Ranska ja Australia sopineet tykistöammusten toimittamisesta Ukrainalle
Uutiset | 30.1.2023 17:56
Lumisateiden myötä huono ajokeli Itä- ja Etelä-Suomeen useana päivänä
Uutiset | 30.1.2023 17:52
Blinken vaatii Israelia ja palestiinalaisia rauhoittamaan jännitteitä
Uutiset | 30.1.2023 17:14
Syyttäjä ilmoitti tyytymättömyyttä Viestikoekeskus-tuomioon
Uutiset | 30.1.2023 16:18
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Kokoomus avasi kylkensä kritiikille
Pääkirjoitus | 30.1.2023 21:00
Ainakin vaalistartti ja vaaliohjelma näyttävät, että keskusta on täydessä iskussa kohti eduskuntavaaleja
Pääkirjoitus | 27.1.2023 21:00
Ministeriöiden selvitys oli kuolinisku ratahankkeille
Pääkirjoitus | 26.1.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Keskusta avasi vaalikampanjansa – Saarikko: ”Aluepolitiikasta on tullut erottamaton osa turvallisuuspolitiikkaa”
Uutiset | 27.1.2023 14:00
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Ruuhka-Suomen kasvatti Anniina Jalkanen muutti perheineen pientilalle, vaikka ei tiennyt maaseudusta mitään – tubesuosio ”räjähti”
Uutiset | 28.1.2023 12:16

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Henkilöstöpula ja kasvava palvelutarve vaikeuttavat hyvinvointialueiden kykyä järjestää sote-palveluita, kertoo tuore arvio
Uutiset | 31.1.2023 2:02
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Mikä linssilude! – Riistakameraan oli tallentunut melkoinen yllätys
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
TK: Vain harva tuntee tämän tärkeän ravintoaineen – jos elimistössä on sitä liian vähän, seurauksena voi olla rasvamaksa, sydänsairaus tai Alzheimerin tauti
Uutiset | 26.1.2023 21:49
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Käytännönläheistä kokemusta
Mielipide | 30.1.2023 13:14
Metsäteollisuus ja kotimainen energiantuotanto uhattuna
Mielipide | 30.1.2023 9:34
Kuka pysäyttäisi tuomiopäivän kellon?
Mielipide | 30.1.2023 9:30
Miksi kunnat eivät voisi olla myös metsänomistajia?
Mielipide | 30.1.2023 9:27
Metsäteollisuus ja kotimainen energiantuotanto uhattuna
Mielipide | 30.1.2023 9:34
Vahva aluepolitiikka luo työtä ja hyvinvointia Lappiin
Mielipide | 25.1.2023 11:46
Vahvempaa tulevaisuuspolitiikkaa ja vähemmän somelumipyryjä
Mielipide | 26.1.2023 14:01
Lainsäädännöllä on korjattava hoitajapulaa, ei pahennettava sitä
Mielipide | 24.1.2023 15:38

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Palaa vaalistartin ja -risteilyn tunnelmiin tästä – katso Suomenmaan kuvat keskustalaisten kemuista
Uutiset | 30.1.2023 13:35
Miehet ja isät nostettiin perhepolitiikan pöydälle keskustan tilaisuudessa – Saarikko muistuttaa usein unohtuvasta lapsettomuuden syystä
Uutiset | 29.1.2023 12:00
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Keskustan Aittakumpu: Ei lapsia sateenkaarityöpajoihin
Uutiset | 25.1.2023 16:02
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Saarikko vastaa oppositiomanaajille ja kertoo, mitä keskusta tekisi seuraavassa hallituksessa
Uutiset | 27.1.2023 14:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)