Sisäpiirivuoto The Timesille: Tämä tieto rohkaisi Putinia hylkäämään rauhanneuvottelut

Ukrainan sota

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hylännyt ajatuksen rauhanneuvotteluista Ukrainan kanssa, Kremlin sisäpiiristä vuodetaan.

The Times kertoo, että hyökkäyssotaa johtava Putin pitää tällä hetkellä tärkeimpänä tavoitteenaan anastaa Ukrainalta mahdollisimman suuri maa-alue.

Putinin sanotaan rohkaistuneen arvioista, joiden mukaan Venäjän talous kestää länsimaiden asettamia pakotteita vielä jopa kahden vuoden ajan.

Maanantaina EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi saksalaiselle Die Welt -lehdelle, ettei Venäjän öljyn ja maakaasun asettaminen pakotelistalle saa riittävää tukea unionin jäsenmailta.

Viime viikolla Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi Intian-matkansa yhteydessä, että Venäjä voi jatkaa Ukrainan pommittamista nykyisellä intensiteetillä jopa ensi vuoden loppuun saakka.

The Times lähteet kertovat, että lippulaiva Moskvan uppoaminen Mustallamerellä loukkasi Putinin mielestä vakavasti Venäjän kunniaa.

Ohjusristeilijän menettämisen jälkeen Putin on entistä päättäväisemmin pyrkinyt lisäämään sotilaallista painetta saadakseen etulyöntiaseman mahdollisissa myöhemmissä rauhanneuvotteluissa.

– Putin uskoo aidosti Venäjän television soopaa ja haluaa saavuttaa suuren voiton, eräs Kremlin sisäpiiriläinen kertoo.

Venäjän ja Ukrainan maaliskuun lopussa Istanbulissa käymät keskustelut jäivät toistaiseksi viimeisiksi.

Neuvotteluprosessi jämähti sen jälkeen, kun venäläissotilaiden hirmuteot paljastuivat Kiovan lähellä Butshan kaupungissa.

Ukrainan neuvottelijoihin kuuluva Rustem Umirov kertoo The Timesille, että yhteydenpito venäläisiin jatkuu edelleen, mutta se rajoittuu keskusteluihin mahdollisten humanitaaristen käytävien luomiseksi ulos Mariupolissa sijaitsevasta Azovstalin terästehtaasta.