Sipilä: Presidentti ei ole tallonut varpaita

Hallitus

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole viime päivien runsailla esiintymisillään tallonut hallituksen eikä pääministerin varpaita.

Sipilä korosti Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että hallituksella ja presidentillä on erittäin hyvä yhteistoiminta- ja keskusteluyhteys.

Hän puolusti presidentin aktiivisuutta huomauttamalla, että maailma on muuttunut ja ihmiset tarvitsevat tietoa.

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

EU-asiat kuuluvat kuitenkin hallituksen ja pääministerin toimivaltaan. Sipilä korosti, että niissäkin on asioita, joilla on laajempaa ulko- ja turvallisuuspoliittista merkitystä.

– Ilman muuta niistä käydään jatkuvaa keskustelua presidentin kanssa.

Yhteistoimintaelin on presidentin johtama hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.

Kriitikot ovat arvostelleet hallituksen päätöksentekoa ja valmistelua poukkoilevaksi, jopa huonoksi. Sipilä sanoi, ettei hän koe asiaa ollenkaan näin.

Pääministeri muistutti, että hallituksella on pitkä uudistuslista ja tiukka aikataulu. Hän huomautti todenneensa moneen otteeseen, että valmistelun aikana keinoja voidaan muuttaa, jos parempia löytyy.

– Kunhan isosta kuvasta ei tingitä.

Tämä on Sipilän mukaan ollut hänen työskentelytapansa aikaisemmin ja niin se on jatkossakin. Kysymys ei ole hänen mukaansa soutamisesta ja huopaamisesta, vaan herkkyydestä kuulla myös parempia vaihtoehtoja.

Sipilä arvioi myös meneillään olevia työmarkkinaneuvotteluja ja Postin lakkoa.

Postilakossa ei Sipilän mukaan ole muuta kuin sopimisen tie. Hän sanoi ymmärtävänsä Postin johdon tuskan, kun liikevaihto laskee joka vuosi.

Sipilän mukaan nyt tarvitaan työehtosopimuksiin joustavuutta, jotta Postilla voi jatkossa olla merkittävä rooli pakettijakelussa. Se on hänen mielestään, suomalaisten, Postin, valtion ja työntekijöiden etu.

Sipilä uskoo, että joulukortit voidaan jakaa asiallisesti.

Työnantaja- ja palkansaajakeskusjärjestöjen työmarkkinaneuvotteluista Sipilä kertoi saaneensa ”tiedustelutieoa”. Hän on ollut yhteydessä molempiin osapuoliin ja tulkitsee, että sopimisen henki on kasvanut.

Neuvotteluissa ei puhuta enää hallituksen tarjoamasta yhteiskuntasopimuksesta. Osapuolet neuvottelevat palkoista ja kilpailukyvyn kohentamisesta.

Sipilän mukaan nimellä ei ole väliä, kunhan syntyy sellainen sopimus, jonka hallituskin voi hyväksyä.

Hän myöntää, että kuljetusalan suunnittelemat Postin tukilakot eivät helpota ilmapiiriä.