Silmät punoittavat ja nenä tukossa? Näin suojaat silmät katu- ja siitepölyltä

Kotimaa

Jos silmät oireilevat varsinkin kevään tullen, voi syypäänä olla siite- tai katupöly, optikkoketju Specsavers kertoo tiedotteessaan.

Ilmassa leijaileva pöly voi aiheuttaa moninaisia silmäoireita: punoitusta, kutinaa, roskan tunnetta silmissä sekä silmien vetisyyttä. Kun silmiin osuu siitepölyä, kehosta erittyy histamiinia, joka tehostaa verenkiertoa kyseisellä alueella. Ylimääräinen neste voi turvottaa silmien alueen ihoa ja hengitysteitä.

Lieviin silmäoireisiin voi saada helpotusta reseptivapailla tipoilla. Jos oireet eivät helpota tai muuttuvat rajuiksi, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Allergiset silmäoireet ovat kiusallinen vaiva, joista kärsii noin joka viides suomalainen. Joskus voi olla vaikeaa erottaa, johtuuko silmien kutina ja punoitus allergiasta vai kuivasilmäisyydestä. Jos oireet alkavat yhtäkkiä maalis-huhtikuussa, on kyseessä todennäköisesti siitepölyn aiheuttama allerginen sidekalvotulehdus. Vaikka lievät allergiaoireet helpottavatkin usein itsekseen ajan kuluessa, ei niistä kannata turhaan kärsiä, Specsaversin kliinisen työn kehittämisestä vastaava johtava optikko Oskari Lehvonen kertoo.

Optikko antaa vinkkejä silmien suojaamiseen katu- ja siitepölyltä. Aurinkolaseja käyttämällä voi estää pölyn pääsyn silmiin. Lenkkeilyt kannattaa ajoittaa niin, ettei ole ulkona, kun katuja siistitään.

Jos silmät kutisevat, niitä voi huuhdella tipoilla, jotta pöly ja allergeenit lähtevät silmistä pois. Kutisevien silmien hierominen pahentaa allergista reaktiota ja lisää kutinaa. Kertakäyttöpiilolinssit lievittävät silmien allergisia oireita suojaamalla niitä allergeeneilta.

Kylmät hauteet laskevat allergisen tulehduksen aiheuttamaa turvotusta sekä lievittävät kutinaa nopeasti. Katu- ja siitepöly voivat aiheuttaa oireita myös sisätiloissa, jonne ne päätyvät esimerkiksi kotia tuulettaessa. Tehokas ilmanpuhdistin auttaa pitämään pölyt hallinnassa.