Seuraavaa kustannustukea voi saada jopa miljoonan – tuen ehtoja täsmennettiin kolmannelle hakukierrokselle

Huhtikuun lopulla alkavan hakukierroksen budjetti on hallituksen esityksen mukaan 380 miljoonaa euroa.
Talous

Hallitus esittää yrityksille koronatoimina suunnatun kustannustuen kolmannen haun avaamista huhtikuun lopulla. Haku olisi auki kahden kuukauden ajan ja päättyisi juhannuksen alla.

Kolmannella hakukierroksella myönnettävän tuen enimmäismäärä kaksinkertaistuu miljoonaan euroon. Hakukierroksen budjetti olisi eduskunnalle annetun esityksen mukaan 380 miljoonaa euroa.

Jatkossa myös yksinyrittäjien tuki on osa kustannustukea, eli erillisestä yksinyrittäjätuesta ei järjestetä uutta hakukierrosta. Yksinyrittäjät ja pienyritykset ovat aiemminkin voineet hakea kustannustukea, mutta edellisillä hakukierroksilla tukea ei ole myönnetty, jos se olisi jäänyt alle 2  000 euron alarajan.

Kustannustuki on korvausta yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista. Kolmannelle kierrokselle joustamattomien kustannusten määritelmää on täsmennetty, ja jatkossa myös sosiaaliturvamaksujen ja työterveyskustannusten kaltaiset työnantajan sivukulut hyväksytään osaksi tuen laskelmia.

Suomen Yrittäjät kiitti tuoreeltaan tuoreita joustoja. Etujärjestö myöntäisi kuitenkin tukea yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut vain viidenneksen. Tuen saanti edellyttää 30 prosentin laskua liikevaihtoon.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan kolmas hakukierros kohdentuu maaliskuussa alkavia sulkutoimia edeltävään liiketoimintaan.

–  Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan kiireisesti tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin uudet maaliskuussa ilmoitetut sulkutoimenpiteet kohdistuvat, Lintilä kertoo tiedotteessa.

Kustannustuen toinen hakukierros päättyi viime viikolla. Sen aikana hakemuksia jätettiin lähes 18  300 kappaletta, joista torstaina oli käsittelemättä vielä vajaa tuhat.

Yrityksille on tähän mennessä maksettu kustannustukea kahdella ensimmäisellä kierroksella yhteensä runsaat 280 miljoonaa euroa.