Scholz: Saksa kasvattaa puolustusbudjettiaan sadalla miljardilla eurolla – puolustusmenot nousevat yli kahden prosentin bkt-rajan
Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoittaa, että Saksa aikoo tänä vuonna kasvattaa puolustusbudjettiaan sadalla miljardilla eurolla ja nostaa puolustusmenonsa yli kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta (bkt).
Scholz sanoi liittopäivien erityisistunnossa sunnuntaina, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on syy miksi Saksan puolustuspolitiikkaa täytyy muuttaa. Scholzin mukaan erityinen Bundeswehr-rahasto tulee kirjata maan perustuslakiin.
– On selvää, että meidän täytyy sijoittaa selvästi enemmän maamme turvallisuuteen suojellaksemme maamme vapautta ja demokratiaa, Scholz sanoi saksalaismedioiden mukaan.
Viime vuonna Saksan puolustusmenot eivät nousseet yli 1,4 prosentin bkt:sta.
Saksa teki jo lauantaina perustavanlaatuisen linjanmuutoksen päättäessään sallivansa aseviennin Ukrainaan. Scholz totesi, että presidentti Vladimir Putinin hyökkäykseen oli vastattava. Venäjän hyökkäys on käännekohta Euroopan historiassa, hän sanoi.
– Vastauksena Putinin aggressiolle ei muuta vaihtoehtoa ollut, Scholz sanoi.
Edessä voi Scholzin mukaan olla uusia pakotteita.
– Älkäämme pettäkö itseämme. Putin ei muuta kurssiaan yön yli. Mutta hyvin pian Venäjän johto tulee tuntemaan, miten korkean hinnan se maksaa.
Scholzin mukaan Saksa tukee kaikkia niitä, jotka Venäjällä asettuvat vastustamaan sotaa.
– Me tiedämme, että teitä on paljon. Haluan sanoa teille kaikille, älkää antako periksi!
Saksan riippuvuutta Venäjän energiatoimituksista vähennetään rakentamalla mahdollisimman pian kaksi uutta LNG-terminaalia nesteytetyn maakaasun tuontia varten.
– Muutamme suuntaamme vähentääksemme riippuvuuttamme yksittäisistä energiantoimittajista, Scholz ilmoitti.
Lisäksi Saksan hiili- ja kaasureservejä kasvatetaan.
Scholzin puhetta luonnehdittiin varsin merkittäväksi suunnanmuutokseksi Saksan perinteisessä ulkopolitiikassa.
– Siinä pantiin Saksan ulkopolitiikan pyhät lehmät kertaheitolla gulassiksi, tiivisti Scholzin puhetta seurannut toimittaja Jeremy Cliffe.
Economist-lehden Berliinin-toimiston päällikkö Tom Nuttall totesi, että Scholz sanoutui irti samalla viimeisistäkin sosiaalidemokraattien Venäjää koskevista haavekuvista.