Savo-Karjalan kansanedustajat: Varastokirjasto on säilytettävä Kuopiossa

Kirjastot

Savo-Karjalan kansanedustajat yli puoluerajojen ovat huolissaan varastokirjaston muuttosuunnitelmista ja vaativat sen säilyttämistä yliopistokaupunki Kuopiossa.

Varastokirjaston vaihtoehdoksi on kaavailtu miljoonien teosten siirtämistä Mikkeliin ja toiminnan yhdistämistä Kansalliskirjastoon.

– Kirjaston tilat ovat toimineet hyvin ja sijainti Kuopiossa on kustannustehokas. Varastokirjaston säilyttäminen Kuopiossa olisi valtiolta ennen kaikkea tärkeää alueellista työllisyydenhoitoa sekä osoitus arvostuksesta Itä-Suomea kohtaan, sanovat kannanoton allekirjoittaneet Savo-Karjalan kansanedustajat.

Varastokirjasto on kirjastojen kirjasto, joka palvelee koko maamme tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja.

Varastokirjastolla on merkittävä rooli tiedon tallettajana, kun kirjastot tarvitsevat omat tilansa muuhun käyttöön. Se takaa, että hankittu aineisto säilyy tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käytössä. Varastokirjasto työllistää noin 20 henkilöä.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut turvata laadukkaan varastokirjastotoiminnan edellytykset myös tulevaisuudessa. Tämä onnistuu säilyttämällä varastokirjasto itsenäisenä laitoksena Kuopiossa, jossa toiminta on ollut tehokasta ja laadukasta. Kaikkea pientä ja toimivaa ei tarvitse kasvattaa suureksi ja kankeaksi.

Varastokirjasto avattiin Kuopion Päivärantaan vuonna 1989. Se on sijainnut samoissa tiloissa siitä lähtien.

Kirjaston siirtoa Mikkeliin ja pienten laitosten yhdistämistä on kaavailtu jo vuodesta 2013. Hanke on kerta toisensa jälkeen kuitenkin haudattu, sillä se ei ole ollut taloudellisesti ja toiminnallisesti kannattavaa.

Viime syksynä tehdyn hankeselvityksen mukaan Kuopion tilat voidaan peruskorjata ja lisätilaa hankkia sinne siirtoa edullisemmin.

– Varastokirjasto on tärkeä osa Itä-Suomen monimuotoista tieteellistä ja sivistyksellistä verkostoa. Motivoitunut ja osaava henkilöstö löytyy jo Kuopiosta ja varastokirjaston käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä palveluihin. Hallituksen toivoisi toteuttavan hyvää aluepolitiikkaa tukemalla varastokirjaston toimintaa Kuopiossa myös tulevaisuudessa.

Kannanotossa mukana ovat kansanedustajat:

Sanna Antikainen

Markku Eestilä

Seppo Eskelinen

Sari Essayah

Hannakaisa Heikkinen

Hannu Hoskonen

Hanna Huttunen

Marko Kilpi

Merja Mäkisalo-Ropponen

Minna Reijonen

Matti Semi

Tuula Väätäinen

Jussi Wihonen