SAK-johtajat syyttävät pääministeri Sipilää lupausten pettämisestä – HS:n hankkimat tiedot eivät tue ay-pomojen väitteitä
Useat työntekijäjärjestö SAK:n johtajat ovat viime päivinä väittäneet, että pääministeri Juha Sipilä pettää heille henkilökohtaisesti antamansa lupauksen ajaessaan irtisanomisten helpotusta työntekijäjärjestöjen vastustuksesta huolimatta, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
HS kertoo , että sen näkemät muistiinpanot Sipilän ja SAK-johtajien tapaamisesta eivät tue väitteitä lupausten pettämisestä.
Kiista koskee sitä, mitä pääministeri Sipilä lupasi SAK:n hallitukselle maanantaina maaliskuun 7. päivänä 2016. Tuolloin hallitus pyrki saamaan niin sanotun kilpailukykysopimuksen aikaiseksi.
Sopimus heikentäisi työehtoja ja parantaisi vientiteollisuuden kilpailukykyä. Työehtojen heikennyksen takia hallituksen piti vastineeksi ay-liikkeelle vetää pois niin sanotut pakkolait ja sitoutua keventämään palkansaajien verotusta. Samoin hallitus veti pois lisäleikkauslistan ja aikeet työehtojen yksipuolisista heikennyksistä.
SAK:n hallituksen jäsenet ovat nyt väittäneet, että Sipilä lupasi heille enemmän kuin on julkisesti kertonut. Väitteen ovat HS:n mukaan esittäneet esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ja Pamin puheenjohtaja Ann Selin.
– Sipilän perusviesti oli, että hallitus ei tekisi enää väkisin uudistuksia, joista ei ole yhteisymmärrystä. Se käsitys meillä oli, ja kun paikalla oli yli parikymmentä ihmistä, ei voi olla niin, että kaikki ovat kuulleet väärin, SAK:n silloinen puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo lehden mukaan.
Lyly muistaa Sipilän luvanneen, että työttömyysturvaa ei leikattaisi ja työmarkkinauudistukset tehtäisiin jatkossa kolmikantaisesti, hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyönä.
HS kertoo saaneensa haltuunsa kahden SAK:n hallituksen jäsenen muistiinpanot kokouksesta. Niissä on lehden mukaan dokumentoitu melko yksityiskohtaisesti Sipilän ja muiden läsnä olleiden puheenvuorot.
Muistiinpanojen perusteella Sipilä ei maininnut lainkaan kolmikantaista päätöksentekoa tai luvannut, ettei työehtojen heikennyksiä enää tehdä, lehti kertoo.
HS päätteleekin, että Sipilä ei ole luvannut, ettei hänen hallituksensa muuta työlainsäädäntöä ilman työmarkkinajärjestöjen hyväksyntää.
Vanhan sopimiskulttuurin murtaminen on tullut shokkina ennen kaikkea työntekijäpuolelle, ja hallituksen ja järjestöjen keskusteluyhteys on nyt huonompi kuin aikoihin, lehti toteaa.